Slikoviti Wadi Rum

Wadi Rum, slikovita puščavska dolina, ki jo številni imenujejo tudi Valley of the Moon, oziroma Lunina dolina, predstavlja čudovit preplet peska in granitnih gora ter skal nenavadnih oblik. Pravijo, da je njena pokrajina najboljši približek Marsove pokrajine in tu so pravzaprav posneli kar nekaj kadrov filmov, ki prikazujejo življenje na ostalih planetih. Zato je Wadi Rum, poleg zgodovinske Petre, zagotovo must do ob obisku Jordanije.

Wadi Rum leži v južni Jordaniji, cca 60 kilometrov severovzhodno od Aqabe. Slikovitega in neverjetno fotogeničnega zaščitenega naravnega področja ne moremo raziskovati sami, temveč samo organizirano z vodičem in/ali lokalno agencijo. Sama vstopnina v Wadi Rum je nizka (5 JOD) in je vključena v Jordan Pass, a seveda moramo ob obisku puščave plačati tudi lokalno vodenje, hrano in morebitno nočitev. Številne agencije ponujajo različno dolge ture, od poldnevnih do večdnevnih in temu primerna je seveda tudi cena. Prav tako je cena odvisna od tipa nočitve (šotori, ogrevani šotori, spanje pod zvezdami, v jami, v bubblih itd). Ne glede na ceno in način nočitve pa obisk Wadi Ruma močno priporočava, saj je čudovit.

Midva sva se odločila za nočitev v šotoru (polni penzion) in za turo, ki je vključevala 10 najlepših točk/območij puščave z agencijo Wadi Rum Nomads, ki jih z veseljem priporočava dalje. Cena celotne ture z nočitvijo in polnim penzionom je bila 175 eur/za dve osebi. Nočitev v Wadi Rumu je zelo posebna. Spala sva v urejenih, čistih šotorih. Večerja je izjemna, obilna in zelo okusna, prav tako zajtrk in kosilo, ki ga beduini skuhajo med samo turo popoldan v senci puščave. Da o okusnem črnem čaju z meto, zaradi katerega nisem spala pol noči ne govorim ? Jeep, s katerim nas je vodič (beduin) vozil po puščavi sva si delila s še enim parom in za celotno izvedbo ture jih lahko zelo pohvaliva. Puščava je čez dan spomladi in poleti zelo vroča (mi smo imeli konec aprila med 30 in 35 stopinj), ponoči pa lahko temperature padejo tudi okoli ledišča, zato je potrebno s seboj vzeti topla oblačila. Je pa v šotoru vedno dovolj debelih odej, zato spalne vreče ne potrebujete. No, midva tudi toplih oblačil na srečo nisva potrebovala, saj je bila nočna temperatura okoli 15 stopinj. Ravno prav.

Priznam, da s Petrom nisva ravno človeka puščav. Če bi nama ponudili teden+ dni dopusta samo v puščavi, se zanj ne bi odločila. Midva sva za gore, slapove, divji živalski svet in morje (no to zadnje bolj ženska polovica). A vseeno sva na najinih poteh obiskala že marsikatero puščavo in tudi Wadi Rum naju je več kot navdušil. Neverjetno slikovit in fotogenični preplet gora in puščave, tako rumene kot rdeče. Čudovito ?

Kateri so, po mnenju najinega vodiča in lokalne agencije Wadi Rum Nomads najlepši kotički puščave Wadi Rum?

1. Lawrence spring

Prva točka, ki jo obiščejo ponavadi vsi obiskovalci puščave. Gre za izvir vode v zelo suhi pokrajini. Ime je izvir dobil po Lawrencu Arabskem. Thomas Edward Lawrence, bolj znan tudi kot Lawrence Arabski je bil arheolog, diplomat, častnik in pisatelj. Znan je bil po svoji povezovalni vlogi med Sinajskim in Palestinskim pohodom ter arabsko vstajo proti Osmanskemu cesarstvu med prvo svetovno vojno. Širina in raznolikost njegovih dejavnosti in združenj ter njegova sposobnost, da jih živo opiše pisno, mu je pridobila mednarodno slavo kot Lawrencu Arabskem, ki je tudi naslov, uporabljen za film iz leta 1962 (vir: Wikipedia).

2. Red sand dune

Fotogenična rdeča sipina z najlepšimi razgledi na peščenjak in granitne gore okoli. Izjemni razgledi in ena najlepših točk puščave Wadi Rum.

3. Khazali kanjon

Čudovit manjši kanjon s starodavnimi napisi/petroglifi v skalah.

4. Little bridge

Naravni mostovi so tako neverjetno delo in čudo narave, da naju vedno znova navdušijo. V puščavi Wadi Rum je več naravnih mostov in kljub temu da je bil prvi Little bridge »manjši«, je bil še vedno vau 🙂 .

5. Lawrence house

Sledil je obisk hiše znanega Lawrenca in zopet razgledi na razgibano puščavo in neverjetne granitne strukture v njej. Vmes pa seveda kamele, edine živali ki smo jih (na srečo) srečali v puščavi.

6. Mushroom rock

Po dvournem počitku s kosilom v senci gora puščave smo obiskali za mane najlepši del le te. Mushroom rock in njeno neverjetno okolico. Prav veličastno, čisto zares.

7. Burdah rock bridge

Na vrhu grebena Jabal Burdah stoji 35 m visok skalni most, ki slovi kot eden najvišjih skalnih mostov na svetu. Vzpon do mostu traja cca 3 ure (v obe smeri). Mi se do njega nismo povzpeli, videli smo ga samo na daleč. Bolj kot naravni most v daljavi pa so bile zopet navdušujoče skalne formacije v bližini našega postanka.

8. Abu Khashaba canyon

Čudovit kanjon na koncu katerega se odpre neverjeten pogled na preplet rumene in rdeče puščave. V kanjonu je začuda celo nekaj zelenih dreves, sam kanjon pa ima pravzaprav obliko peščene ure. Širok na začetnem in končnem delu ter zelo ozek v sredini. Če si ga hotel prehoditi, si se v najožjem delu moral povzpeti čez nekaj skal, a nič pretresljivega. Nas vodič nas je odložil na začetnem delu kanjona ter nas počakal na končnem. Tu se je zelo lepo videl prehod med rumenim in rdečim puščavskim peskom.

9. Um Fruth rock bridge

Najbolj spektakularen in poznan naravni most v Wadi Rumu. To je bila edina točka, kjer je bilo na začetku popotnikov/turistov za moj okus kar malo preveč. A smo počakali in se je obrestovalo, saj smo imeli na koncu most skoraj za sebe.

10. Um Sabatah

Področje od koder se najlepše opazuje sončni zahod. Ob dobrem čaju in lokalnih sladicah smo tako pričakali lep zaključek ture po Wadi Rumu. Po sončnem zahodu je sledil prevoz v kamp v puščavi, izvrstna večerja, druženje z beduini, opazovanje zvezd in počitek.

Izjemno naravno okolje, neverjetno gostoljubni domačini, izvrstna hrana in spanje v hotelu z miljoni zvezd naredijo obisk Wadi Ruma tako poseben.