Raziskovanje Ravenne in delte Pada z okolico

V februarju smo si – v tednu otroških šolskih počitnic – privoščili podaljšam vikend raziskovanja in razvajanja v sosednji Italiji.
Tudi prihajajoči vikend je podaljšan in morda kdo išče idealno – ne predaleč – destinacijo za odklop od vsakdanjika.

Mi smo se na naše zadnje kratko raziskovanje pokrajine Emilia Romagna v Italiji na pot odpravili v petek zjutraj in prišli domov v nedeljo popoldan. Potepanje bi bilo moč izvesti tudi v dveh dneh, z malo manj prostega časa in s hitrejšim tempom.

Prvi dan smo se ustavili v Casenaticu, do katerega se pride iz Ljubljane v približno štirih urah in pol. Casenatico je simpatično, pristno italijansko obmorsko mestece, idealno za počasne sprehode po soncu, fotografiranje zanimivega kanala s čolni in ladjami ter kulinarično razvajanje s pravo italijansko pašto in sladoledom. Popoldan smo nadaljevali z raziskovanjem starega dela Riminija, ki nas je prijetno presenetil. Predvsem področje okoli starega mostu Tiberio in področje okrog slavoloka Augustusa.
Naslednji dan je bila na vrsti Ravenna – mesto mozaikov in Danteja (ki je tu pokopan), ki je celotna pod zaščito Unesca.
In zadnji dan – delta Pada s čudovitim mestecem Comacchio, skozi katerega teče kanal, mestece pa utripa z ribolovom in ponuja – iz svojih mostov – prelepe razglede in uživanje v pravem lokalnem vzdušju.
Raziskovanje delte Pada in s tem naše potepanje – smo zaključili s poznopopoldanskim kosilom v eni izmed gostilnic v osrčju delte Pada – v malem kraju Lido di Volano. Na zunaj neprivlačna hiša – na pol baraka – je znotraj pokazala svojo pristnost s tako okusno italijansko hrano, da si na čase še vedno zaželimo da bi se lahko prestavili tja in podoživeli preproste, a gurmanske okuse.

Nočitev nismo imeli rezerviranih, ker ni bilo nikakršne potrebe. V Riminiju smo se ustavili v hotelu Eliksir in bili prijetno presenečeni nad ugodno ceno (za katero smo se izpogajali izven sezone) in pripadajočo ponudbo. Drugo nočitev smo si izbrali v bližini Ravenne. Marsikdo si v sklopu Riminija ogleda še miniaturno državo v državi – San Marino. Mi smo si ga ogledali že nekaj let nazaj in smo si prvi dan raje vzeli čas za počasno raziskovanje Casenatica ter starega dela mesta Rimini – ki je bil lepši od naših pričakovanj. Predstavljam si, da je v obdobju sezone tu gneča nepopisna, zato smo bili veseli, ker v času izven sezone turistov res skoraj ni bilo.

V Ravenni smo si vzeli cel dan in kupili kombinacijo vstopnic, ki vključuje ogled petih znamenitosti, ki so vse tako ali drugače povezane s čudovitimi mozaiki. Ogledali smo si Dantejev grob in uživali na piazzi del Popolo, ki je srce Ravenne. Tam smo si privoščili prvi letošnji sladoled in kaj naj rečem – ni ga čez italijanski sladoled 🙂 .

Zadnji dan pa je sledilo prijetno presenečenje. Mesteca Comacchio nismo imeli ogledanega in zgolj slučajno smo se ustavili v njem in našli še eno pristno, lokalno, zanimivo in fotogenično mestece, prav tako prepleteno s kanali in mostovi- kar ni nič nenavadnega – saj le to leži v osrčju delte Pada – območja zaščitenega pod Unescom.

Če vas prihajajoči prazniki ne bodo zadržali doma, izkoristite dodatni dan in podaljšan vikend. In če si želite ven iz naše lepe Slovenije – potem je Italija vedno dobra izbira 🙂 .