Plan potovanja: Malta

Malta je majhna otoška državica na jugu Evrope, idealna za pomladno ali jesensko raziskovanje. Sestavlja jo 20 otokov, ki ležijo približno 90 km južno od Sicilije in malo manj kot 300 km severno od Libije. Stalno naseljena pa sta samo 2 otoka: Malta in otok Gozo, oba vredna našega časa in raziskovanja. Malta je zanimiva mešanica južne Italije, arabskega sveta in Afrike. Z angleškim vplivom in prometnim režimom ter krščansko vero. Zagotovo precej nenavadna mešanica, a to ji daje poseben čar in dodano vrednost.

Mi smo jo obiskali za krompirjeve počitnice in navdušila nas je nad pričakovanji. Mešanica italijanske, britanske in afriške kulture s pristnimi, barvitimi vasicami, čudovito divjo obalo, dih jemajočimi klifi, megalitskimi templji, starimi mestnimi jedri, okusno kulinariko in cenovno dostopnostjo.

Kdaj obiskati Malto?

Najbolje jo je obiskati v našem pomladnem ali jesenskem času, a tudi pozimi je lahko raziskovanje super, sploh če imamo malo sreče z vremenom. Zaradi sredozemskega podnebja so temperature ponavadi vsaj za 10 – 15 stopinj višje kot pri nas v zimskem času, sneg pa je v zadnjih malo več kot 100 letih tu zapadel samo 3x. Povprečne temperature se tudi v januarju ali februarju gibljejo okoli 15 stopinj, kar je super tudi za zimski odklop, sploh če nimamo časovne ali finančne možnosti za daljše potovanje na druge konce sveta. Poleti pa zna biti Malta zelo vroča (tudi precej čez 30 stopinj) in morda je poletje še najmanj primeren čas za obisk, tudi zaradi množice turistov in s tem več gneče vsepovsod.

Za koliko časa?

Mi smo Malto raziskovali 6 dni/5 nočitev. Lahko se odpravite tudi za cel teden, ali pa zgolj za podaljšan vikend odklop. Malta je majhna in z lahkoto se jo prevozi in v celoti obvozi tudi v enem samem dnevu. Ker ima neverjetno lepo divjo naravo, previse, klife, naravna okna, starodavne megalite, skrivnostna mesta in vmes tudi kakšno lepo plažo, si je vseeno dobro vzeti za raziskovanje več kot samo 2 dni. Vsaj 4-6 nočitev, po našem mnenju.

Letalske karte

Na Malto se v veliko terminih lahko leti za zgolj 30-50 eur/povratna karta. Mi smo leteli iz italijanskega Trevisa, za povratno karto pa v terminu krompirjevih počitnic (to je pravzaprav malo “dražji” termin) odšteli 50 eur. Seveda pa smo karto kupili par mesecev vnaprej, kar se ponavadi za potovanje v času šolskih počitnic zaradi več povpraševanja vedno priporoča.

Kje iskati namestitev?

Največ turistov namestitev poišče v turističnih krajih Silema in St. Julian’s. Mi pa smo se želeli izogniti delom masovnega turizma, zato smo si namestitev poiskali v idilični, fotogenični in pisani ribiški vasici na JV Malte, v Marsaxlokku. Od te vasice je do skrajnega nasprotnega dela Malte (na SZ-u) zgolj 33 kilometrov, oziroma ena ura vožnje, zato res nima smisla prenočevati na različnih delih, oziroma biti v skrbeh zaradi lokacije prenočišča.
Izbrali smo nočitev z zajtrkom v hotelu Harbour Lodge in bili zadovoljni. Nočitev sicer ni bila najcenejša in nič zelo posebnega, prav draga pa tudi ne. Na noč smo plačali za 4 osebe z obilnim zajtrkom 60 eur. Lahko bi sicer našli cenejšo nočitev na področju Sileme ali sosednjega St. Julian’sa, ampak vsem, ki imate rajši pristnost in lepoto pred turizmom, to odsvetujemo. Marsaxlokk je za nas najboljša izbira na celotnem otoku. Da o zelo okusni sveži morski hrani, ki jo tu ponujajo sploh ne izgubljamo besed.

Kako potovati po otoku?

Pred potovanjem na Malto smo bili, po branju različnih forumov, kar malo zaskrbljeni glede prometa in hkrati še vožnje po levi strani. A tam se nam pravzaprav ni zdelo nič posebej težavno. Prebivalci na cesti so precej obzirni in veliko manj kaotični, kot smo že doživeli v Italiji, Turčiji, Mehiki ali azijskih državah.Tu se definitivno čuti angleški vpliv, zato rentanje avtomobila priporočamo, sploh če imate za raziskovanje Malte na voljo zgolj nekaj dni in si želite raziskati tudi manj turistične in bolj skrite kotičke. Obstajajo pa seveda tudi cenejši, a hkrati časovno malo zamudnejši načini prevoza po otoku, predvsem z lokalnimi avtobusi. Če imate dovolj časa, zna biti tudi to zanimiva izkušnja.

Kaj pri raziskovanju Malte ne smete izpustiti?

1. Ribiške vasice Marsaxlokk in tradicionalne tržnice domačinov, ki poteka tu vsako nedeljo od jutranjih ur do cca 15-16h.
2. Bližnjega St. Peter’ s pool-a (cca 15 minut vožnje od Marsaxlokk-a), do katerega vodi precej zrita in slaba cesta, a se splača potruditi.
3. Hagar Qim in Mnajdra megalitskih templjev na južni obali Malte ter sprehoda od njih do čudovite obale z naravnimi okni, bazeni, klifi, previsi in razgledi.
4. Dingli klifov in tihega mesta Mdina v njihovi bližini.
5. Raziskovanje ulic in trgov starega dela glavnega mesta Vallette.
6. Zaliva Ghajn Tuffieha na zahodu in zaliva Anchor z vasico Popeye na severozahodu.
7. Ta Cenc klifov na otoku Gozo.
8. Vrhunec potovanja in za nas najlepši kotiček pa je definitivno Dwejra nacionalni park na zahodu otoka Gozo s čudovito naravo, Dwejra zalivom, klifi, polotokom in Fungus Rock-om v bližini….zelo poseben prostor, ki nas je tako očaral in navdušil, da smo tu kar bili in izpustili nadaljnje raziskovanje otoka Gozo 🙂 .

Možen plan potovanja po dnevih

1.dan: letališče – Marsaxlokk

Po prihodu na letališče in izposoji avtomobila se zapeljite v vasico Marsaxlokk in uživajte v prvih vtisih. Marsaxlokk je čudovito, barvito, še vedno pristno in zelo fotogenično ribiško mestece na jugovzhodu Malte. Mi smo se vanj kar zaljubili. Slovi po svojih pisanih ribiških čolnih, ki so zasidrani povsod po zalivu. Pobarvani so z živimi barvami, na kljunu pa imajo izrisane oči, ki naj bi odganjale zle duhove in poskrbele, da se čolni varno vrnejo v pristanišče. Ta znameniti malteški čoln se imenuje luzzu in kar ne moreš, da jih ne bi fotografiral. Moški v mestecu se po tradiciji ukvarjajo z ribolovom, zato Marsaxlokk slovi po zelo dobri in sveži morski hrani ter po nedeljski tržnici, kjer domačini prodajajo svoje ulove, izdelke, sadje, zelenjavo, slaščice. Z roko v roki s pisanimi čolni pa gredo tudi številna pisano pobarvana vrata in okna, ki prav tako mestecu dajo poseben čar. Ko se med njimi sem in tja najde kakšna tipična rdeča angleška telefonska govorilnica – pa je foto motiv popoln.

V bližina Marsaxlokka se nahaja majhen polotok z zanimivimi zalivi. Posebej poznan je St. Peter’s pool in Cyclops bay, zato priporočamo, da se – lahko že prvi dan – odpravite do enega od njiju in uživate v prelepi naravi.

2. dan: Valetta in megalitski templji Hagar Qim in Mnajdra

Valletta je glavno mesto Malte. Pričakovali smo umazano, prašno, kaotično mesto in bili na koncu pozitivno presenečeni. Mesto nam je bilo presenetljivo všeč. Poleg res dobre morske hrane, smo se na Malti navdušili tudi nad njihovimi tipičnimi prigrizki v obliki bruschet – s paradižniki, olivami, kaprami, čebulo, olivnim oljem in oljem bazilike ter rukolo zraven. Bili so tako zelo okusni (najbrž zaradi res dobrih, svežih in kvalitetnih sestavin), da smo si jih privoščili vsak dan. Tu se čuti močan vpliv Italije, kar za nas gurmane sploh ni slabo.


V Valletti si vzemite čas in se sprehodite po celem starem delu mesta, ki je tudi pod zaščito Unesca. Ozke in ponekod strme ulice so očarljive, pisana okna ter rdeče telefonske govorilnice pa dodajo piko na i. V Valletti se nahajajo tudi znameniti Tarxien megalitski templji, ki so bili ob našem obisku zaradi obnove žal zaprti.

Ħal Saflieni Hypogeum, znamenita podzemna zgradba, ki so jo izkopali okrog leta 2.500 pr. n. št., se prav tako nahaja v bližini Valette. Na začetku je verjetno služila kot svetišče, potem pa je postala nekropola. Ħal Saflieni Hypogeum je edini prazgodovinski podzemski tempelj na svetu. Sprejme lahko zgolj 80 obiskovalcev dnevno in obiski so razprodani za nekaj tednov vnaprej, zato je – ob nakupu letalske karte nujna takojšnja rezervacija, če si ga seveda želite ogledati.

V popoldanskem času pa se zapeljite še do dveh področij starih megalitskih templjev, ki sta prav tako pod zaščito Unesca: Hagar Qim in Mnajdra. Hagar Qim in Mnajdro povezuje pešpot, ki vodi ob obali. Le malo iz nje je treba zaviti, da pridemo do prekrasnih razgledov, skalnih oken, morskih jam in divjih zalivov. Celotno območje preveva posebna energija, kar najbrž ni nič čudnega, saj so nekoč dobro vedeli kam postaviti megalitske templje, ki so pozitivno energijo tega kraja še povečali.

3. dan: otok Gozo

Na otok Gozo in tudi na sosednji Comino vozijo trajekti in ladjice iz skrajnega severozahoda Malte zelo pogosto – v sezoni vsake pol ure, izven sezone, po 1.novembru, pa vsakih 45 minut. Na otoku Gozo se najprej odpravite do Ta – Cenc klifov na skrajnem jugu otoka, saj se je tu narava resnično veličastno poigrala. Čudovito. Po tem se odpravite v glavno mesto otoka Gozo v Ir – Rabat (Victoria). Raziščite njegov center– Citadel, oziroma Il Castello in mogočno katedralo nad njim ter si privoščite okusno kosilo. Največ časa pa si namenite za obisk nacionalnega parka Dwejra na zahodu otoka – s pripadajočim zalivom, Fungus Rock-om in klifi, ki ga obdajajo. Tu se je nekoč nahajalo tudi čudovito azurno okno (Azur Window), ki pa se je v nevihti marca 2017, zgolj par mesecev po našem obisku Malte, porušilo.

Nacionalni park Dwejra je bil za nas najlepši del tega kratkega potovanja. Če bi imeli dovolj časa, bi na otoku Gozo z veseljem ostali par dni, tako nam je bil všeč. In če imate dovolj časa za raziskovanje Malte (npr teden dni), potem razmislite, da bi morda prenočili tudi na otoku Gozo.

Med Malto in otočkom Gozo leži še manjši otoček Comino, ki slovi po svoji Plavi laguni – turkiznem zalivu s čudovito barvo vode, pa tudi po gneči v toplejših mesecih. Mi se nanj nismo odpravili, v poletnih mesecih pa za marsikaterega turista Plava laguna predstavlja obvezen obisk. A v tem primeru se pripravite na gnečo in morda ne najbolj pristno doživetje.

4. dan: Mdina in Dingli klifi

Mdina je čudovito srednjeveško mestece, za katero si vzemite dovolj časa. Imenujejo ga tudi belo mesto, zaradi belih hiš s ponovno pisanimi vrati in okni. Kljub temu, da mestece ni veliko, pa ima prav poseben čar in je must do ob obisku Malte. Mi smo se tu zadržali precej dlje časa, kot smo sprva nameravali. V bližini Mdina se nahajajo tudi Dingli klifi, kjer nas je narava Malte zopet popolnoma očarala in prijetno presenetila. In zaradi takšnih kotičkov je dobro imeti dovolj časa, da se lahko ustavimo in jih začutimo prostor in njegovo naravo. Dingli klifi so res lepi in super je, če si za njih zopet lahko vzamemo več časa.

5. dan: Mistra bay, zaliv Ghajn Tuffieha, vasica Popeye village

Ne glede na to, v katerem letnem času se odpravljate na Malto, pa si vzemite dan, da obiščete tudi kakšno njeno plažo in uživate v morskem vzdušju. Zanimiva je plaža Mistra bay na severovzhodu Malte, nam najlepši pa je bil zaliv Ghajn Tuffieha na severozahodu. Kljub temu, da je bil že začetek novembra, pa smo se, zaradi sreče z vremenom, tu tudi kopali in prav uživali v podaljšanem poletnem vzdušju. Marsikdo se odloči tudi za obisk vasice Popeye, ki je pravzaprav tematski park. Za vse ljubitelje te risanke in za otroke je obisk lahko zelo zanimiv, mi pa se zanj nismo odločili, smo pa si jo ogledali od daleč in nam je bilo to dovolj.

Malte je vsekakor izpolnila vsa naša pričakovanja in še več in jo brez dvoma lahko priporočimo kot super destinacijo za krajši potep izven poletne turistične sezone.