Plan potovanja: Francoska Polinezija

Francoska Polinezija je ena najbolj oddaljenih in zagotovo tudi ena najlepših dežel sveta. Na žalost tudi ena najdražjih.
Ali je to dobro ali slabo? Kaj pa vem, nisem čisto prepričana. Vsekakor za nas popotnike drage destinacije niso nekaj, kar bi si želeli, a po drugi strani jih to dela bolj nedostopne in manj oblegane z množico ostalih turistov. Malo turistov in popotnikov pa je bilo tisto, kar nam je bilo tu, poleg izjemnih naravnih lepot, tako všeč. Z izjemo Bora Bore seveda, kjer je v razcvetu luksuzni turizem in je otok, kljub svoji noro lepi laguni, izgubil pravi čar, ne pa tudi svojih naravnih lepot.

Več o logistiki našega potovanja, s številnimi nasveti, priporočili, nočitvami in cenami si lahko preberete v obsežnem članku: https://potepanja.com/francoska-polinezija-s-parizom-logistika-potovanja-in-prakticni-potovalni-nasveti/

Na našem potovanju po Francoski Polineziji smo obiskali 4 otoke in otok Tahiti, ki je nekakšno upravno središče Francoske Polinezije, na njem živi največ lokalnih prebivalcev in predstavlja izhodišče za obisk ostalih otokov. Tu je tudi edino mednarodno letališče v državi. Raziskovali in uživali pa smo v otočkih Huahine, Maupiti, Bora Bora in Moorea.

Koliko časa si je vredno vzeti tu?

Saj veste, čim več 🙂 . A ker je Francoska Polinezija izredno draga država za potovanje, je realno gledano tu težko preživeti dolgo časa. Naše celotno potovanje je, skupaj z obiskom Pariza, trajalo 3 tedne. Bi pa takoj odšla na ta konec sveta tudi samo za 10 – 14 dni, kljub dolgi poti. Kaj manj pa morda že ni smiselno, glede na to, da se otočki res nahajajo dobesedno na drugem koncu sveta.

Kakšen je bil naš plan potovanja?

Tu bom zapisala samo plan potovanja po dnevih. Nasvete za nočitve, hrano, cene, izlete itd. pa dobite podrobno razložene in opisane v zgornjem članku o logistiki potovanja.

1. in 2. dan: Pariz – Tahiti (Papeete) – Fare (Huahine)

Zaradi res dolge poti praktično traja najmanj 24 ur da prispeš iz Pariza v Papeete. Mi smo na otok Tahiti, ki je samo eden izmed številnih otokov Francoske Polinezije, prispeli v zgodnjih jutranjih urah. Tahiti pass je komplet letalskih kart za potovanje med otoki in prvi polet (Papeete – Huahine) smo imeli dopoldan, cca 3 ure po pristanku na mednarodnem letališču. Ko smo prispeli na Huahine, v mini mestece Fare, smo bili precej utrujeni. Ta dan je bil za nas dolg 36 ur. Malo počitka na bližnji plaži in težko, težko smo pričakali sončni zahod ob 18h ter se kmalu za njim odpravili spat tudi mi.

3. dan: Fare – Huahine

Zbudili smo se ob 4h zjutraj in si vzeli dan na easy. Počitek, relaksacija, raziskovanje bližnje okolice, mesteca in njegove tržnice ter lokalnih plaž.

4. dan: Huahine – z avtom po otoku

Za en dan smo najeli avto in se odpravili na počasno raziskovanje dveh otočkov, ki sestavljajo celotni otok Huahine, Huahine Nui in Huahine Iti. Razgledne točke in polinezijska svetišča severnega otoka s čudovitimi plažami južnega dela. Bujno tropska vegetacija in rajski pogledi za vsakim ovinkom. Must do ob obisku Huahineja.

5. dan: Huahine – z ladjico po lagunah

Zadnji dan smo se odpravili na izlet z ladjico po lagunah in motujih, koralnih otočkih okoli glavnih dveh otokov. Na izlet smo se odpravili z lokalnim vodičem Vilijem, ki ga resnično priporočamo. Dve družini sami cel dan na rajskih in popolnoma ne turističnih manj poznanih kotičkih Francoske Polinezije. Če boste kdaj na Huahineju, si vsekakor privoščite ta izlet, je vredno.

Več o otočku Huahine pa si lahko preberete v članku: https://potepanja.com/huahine/

6. dan: Huahine – Maupiti

Maupiti je zagotovo najlepši otoček Polinezije in težko, težko smo ga pričakovali. Držali smo pesti, da ne bi ravno ta dan deževalo, ker v primeru dežja letala na Maupiti ne pristajajo, pa tudi vzletajo ne. Direktnega leta Huahine – Maupiti ni, zato smo leteli preko Raiatee. Na Maupiti smo prispeli v popoldanskih urah. Pričakali so nas domačini z venčki in tipično polinezijsko dobrodošlico. In sonce, juhu 🙂 .

7. dan: Maupiti – z ladjico po lagunah

Vreme na Francoski Polineziji se lahko spreminja iz dneva v dan in dobesedno iz uro v uro in ker je bila napoved lepa, smo na izlet z ladjico po laguni otoka odšli kar prvi dan. Z domačinom, pri katerem smo bili nastanjeni. Plavanje z mantami, snorkljanje, rajske plaže in skati ob njih, kosilo, ki so nam ga pripravili domačini na koralnem otočku in čudoviti razgledi na vulkanski otok Maupiti. Prelepo.

8. dan: Maupiti – vzpon na goro Teurafaatiu in laguna Tereia

Še vedno je bilo napovedano lepo vreme in praktično že par dni ni deževalo, zato je bil idealen trenutek za kar naporen in malo zahteven vzpon na goro Teurafaatiu, ki ponuja enega izmed najlepših razgledov na svetu. Jutranji vzpon, zasluženo kosilo v eni izmed treh lokalnih restavracij na otoku, popoldan pa uživanje v najlepši laguni otoka Tereia.

9. dan: Maupiti: plavanje z mantami in raziskovanje otočka s kolesi

Še enkrat smo odšli na jutranje plavanje z mantami, potem pa najeli kolesa in raziskali mini otoček. In seveda ponovno uživali v rajskih lagunah.

10. dan: Maupiti – tradicionalno kosilo na bližnjem koralnem otoku

Če ste na Maupitiju na soboto, se odpravite na tradicionalno kosilo na sosednji motu, kjer vam domačini pripravijo tradicionalno podpeko in številne lokalne dobrote (pečene banane, pečen kruhovec, meso, ribe, poisson cru, alge, školjke, zelenjavo in sladice). Po kosilu so nam predstavili tudi njihove lokalne igre s kokosi in tradicionalne plese, v katerih smo lahko sodelovali. In za piko na i se je vse skupaj dogajalo ob idilični plaži, v laguni katere so prosto plavali skati. Čudoviti zaključek raziskovanja Maupitija.

Več o Maupitiju si preberite v članku: https://potepanja.com/rajski-maupiti-je-sploh-lahko-se-lepse/

11. dan: Maupiti – Bora Bora

Čas za slovo od otočka, ki se nam je res usedel v srce. Noro lepo je bilo in težko bo to ponoviti. Čas za razvpito Bora Boro, ampak ali bomo sploh uspeli ta dan priti do nje, smo se spraševali? Celo dopoldan je deževalo in let je bil prestavljen. Čakali in čakali smo, saj v dežju in ponoči na Maupitiju letala ne pristajajo ali vzletajo. Nekje ob 15h je končno dež ponehal in poleteli smo proti naši tretji lokaciji: luksuzni Bora Bori. Ta dan zagotovo ni bil ne najlepši in ne najlažji na našem potovanju. Marsikdo sanja o Bora Bori, mi pa smo bili žalostni, ker zapuščamo naš raj, Maupiti in na prvi pogled razočarani nad luksuznim turizmom, ki nas je pričakal na sosednji Bora Bori. A utrujen in lačen si čisto drugačen, pravijo. In ja, tudi Bora Bora se nam je v naslednjih dveh dneh pokazala v lepši podobi.

12. dan: Bora Bora – izlet z ladjico po laguni

Že doma smo se odločili, da ne bomo raziskovali celotnega otoka in notranjosti Bora Bore, ker je močno prepleten s turizmom, ki nam ne odgovarja najbolj. Odločili smo se, da bomo raziskovali samo njeno laguno in sosednje koralne otočke. Na celodnevni izlet s čolnom po laguni smo odšli z lokalnim vodičem in se tako izognili gneči in uživali odmaknjeni od ostalih turistov. Plavanje z morskimi psi (no, tu je bilo ostalih turistov kar nekaj), kosilo na odmaknjenem motuju, lagune, otočki in pester podvodni svet. Res lepo. Najdražji izlet na našem potovanju, a vreden denarja.

13. dan: Bora Bora – plaža Matira in s kajaki po laguni

Dopoldan smo uživali tik pred našo hiško ob najlepši plaži Bora Bore – ob Matira beach, čisto sami oziroma brez množice ostalih turistov. Popoldan pa najeli kajake in z njimi odšli na raziskovanje lagune in sosednjih otočkov.

Več o Bora Bori pa tule: https://potepanja.com/50-odtenkov-modrine-v-laguni-bora-bore/

14.dan: Bora Bora – Mo’orea

Čas za premik na zadnji otok, na sanjsko Mo’oreo. Tu smo že takoj na letališču prevzeli avto, ki smo ga vnaprej rentali za vse 4 dni raziskovanja Mo’oree. Prvi dan nam vreme ni bilo naklonjeno, pa smo vseeno v celoti obkrožili otok in uživali v bujni vegetaciji in obilici sadja, ki so ga prodajali za vsakim ovinkom. Idealen dan za obisk tovarne sokov Rotui.

15. dan: Mo’orea – razgledna točka Belvedere, nasadi ananasa in tropske plaže

Končno se je tudi na Mo’orei pokazalo sonce in takoj smo se odpravili do nasadov ananasa in v notranjost otoka do čudovite razgledne točke Belvedere. Popoldan smo uživali na najlepši plaži otoka Mo’orea, na plaži Temae.

16. dan: Mo’orea – Lagoonarium

Priznam, da smo bili sprva skeptični, sploh zaradi imena samega, ki nas je odbilo. Mislili smo si, da v nek zaprt akvarij pač ne gremo. A Lagoonarium ni zaprto območje, temveč odprto, naravno območje okrog mini koralnega otočka v laguni Mo’oree, kjer je ogromno vseh vrst rib in kjer lahko prosto snorkljaš in plavaš med veličastnim podvodnim svetom. Resnično imaš občutek, kot bi plaval v akvariju. S čolnom te pripeljejo na mini motu, kjer za dan obiska dobiš popolnoma svojo preprosto, a idilično hiško. Pričakovali smo precej turistov, a pravzaprav nas je bilo presenetljivo malo. Motu obkroža koralni greben, kjer je toliko vseh vrst rib, kot jih do sedaj še nismo videli. Dvakrat na dan tu tudi hranijo skate, kar je naš edini ekološki pomislek in najbrž je to razlog, da je tudi drugih rib, vključno z nenevarnimi morskimi psi res ogromno. Vsekakor super izkušnja.

17. dan: Mo’orea

Ponovno smo z avtom obkrožili otok, si na hitro ogledali tudi turistično Tiki Village ter uživali v manj turističnem Mo’orea Tropical garden. Popoldan smo odšli s kajaki po zalivu Cook’s bay, ki nudi veličastne razglede na špičaste zelene vulkanske vrhove otoka.

Več o Mo’orei si lahko preberete v članku: https://potepanja.com/sanjska-moorea/

18. dan: Mo’orea – Tahiti

Zadnji polet s Tahiti passom, ki je trajal rekordnih 5 minut (brez pretiravanja). Za zadnji dan raziskovanja glavnega otoka Francoske Polinezije smo prav tako najeli avto in se zapeljali okoli večjega otoka Tahiti Nui (otok je sestavljen iz dveh delov, dveh otočkov: Tahiti Nui in Tahiti Iti). Obiskali smo staro polinezijsko svetišče Marae Arahurahu, botanični vrt in muzej Paula Gauguina pa smo zaradi dežja, ki nas je presenetil ravno pred vhodom, izpustili. Zvečer smo malo raziskovali mestece Papeete in odšli na večerjo na trg Vaiete, kjer je ogromno stojnic z lokalno ulično hrano. Sledila je še zadnja, kratka noč pred jutranjim poletom proti San Franciscu in dalje proti Evropi.

19. dan: Tahiti – San Francisco – Pariz

Dolga pot domov z najlepšimi spomini 🙂 .