Popotniško leto 2019

Leto 2019 se zaključuje in čas je, da ponovno pokukamo malo v našo družinsko popotniško statistiko.

Predvsem in v prvi vrsti smo najbolj hvaležni za zdravje, ki nam je čez celo leto dobro služilo. Saj vem da se staram, ampak zdravje mi je zagotovo iz leta v leto bolj pomembno. Če smo zdravi, lahko delamo in ustvarjamo. In če lahko delamo in ustvarjamo, lahko tudi potujemo. In če lahko potujemo, je naše življenje zagotovo bogatejše. Pa ne bogatejše v materialnem smislu, predvsem bogatejše v smislu novih izkušenj in doživetij. Bogatejše zagotovo, ne pa nujno tudi bolj enostavno in lažje. Potovanja zahtevajo marsikatero prilagajanje, usklajevanje, včasih odrekanje na drugih področjih življenja, vsakodnevne poti iz cone udobja ter spreminjanje naših lastnih vzorcev in nezavednih obrazcev, po katerih v poznanem domačem okolju vsak dan živimo in delujemo. Tisto, k čemur radi stremimo je svoboda potovanj, oziroma doživetja in izkušnje, ki nam vsaj malo prebujajo občutke svobode in hkrati povezanosti z naravo in njenimi lepotami. Ker imamo doma dva mlada gurmanska navdušenca, ki sta v zadnjih letih v gurmana preobrazila tudi svoja starša, so naša potovanja v zadnjih letih zagotovo povezana tudi z dobro hrano. Okusna, gurmanska lokalna hrana, ne nujno vsak trenutek tudi najcenejša, je za nas pomemben del potovalne izkušnje in upam, da bo tako ostalo tudi v prihodnjih letih. Najino delo, malo pa tudi zrela leta, ki jih trenutno živiva s Petrom, nama omogočajo, da ne potujemo vedno samo low budget. Zagotovo se ne »preseravamo« in smo navajeni varčevati pri manj pomembnih stvareh, ter si hkrati malo več privoščiti tam, kjer to začutimo ali si zaželimo. Ker smisel potovanj in na splošno življenja se po najinem mnenju ne meri samo v kvantiteti, temveč predvsem v kvaliteti. Pravo razmerje med obema pa je tisto, k čemur stremimo tudi na naših potovanjih.

V letu 2019 smo bili na poti 59 dni. Manj kot zadnji dve leti, predvsem na račun dveh sanjskih in malo dražjih destinacij. Obiskali smo 13 držav, od tega 5 novih. Francija, Francoska Polinezija, Romunija, Bolgarija, Grčija, Makedonija, Srbija, Hrvaška, Italija, Poljska, Norveška, Španija in Gibraltar (ki uradno spada pod Veliko Britanijo).

Leto 2019 je prineslo izpolnitev dveh velikih potovalnih želja. Prva je bila Petrova, druga moja, še iz najstniških let. Norveška (Lofoti in Senja) in Francoska Polinezija sta kotička sveta, ki sta nas/naju s svojimi naravnimi lepotami dobesedno vrgla na rit. Ti dve destinaciji sta se takoj uvrstili med naša top 3 potovanja. Nista najcenejši, to zagotovo drži, a kot sem napisala že zgoraj, nama najino delo in najina leta ta trenutek omogočata, da si uresničimo tudi kakšno takšno dolgoletno skrito željo. Kar pa ne pomeni, da so cenejše potovalne destinacije kaj slabše. Daleč od tega. Naslednje leto nas namreč čaka nekaj teh »poceni« destinacij, ki so prav tako že dalj časa na naši potovalni »to do« listi. Balans. Ravnovesje je pomembno in se ga poizkušamo držati tako doma, kot po svetu.

V aprilu smo se tako podali na 3 tedensko potovanje na Francosko Polinezijo, ki smo ga dopolnili z obiskom Pariza, predvsem na kulinarično željo našega najstnika. Bilo je vrhunsko in več kot smo upali sanjati.

V drugi polovici junija je bilo po treh letih ponovno čas za družinski obisk naše Grčije, predvsem na željo otrok in njunega druženja s prijatelji ob grškem morju. Na voljo smo imeli malo manj kot 3 tedne. Pot do Grčije nas je vodila preko Romunije in Bolgarije, pot nazaj proti domu pa smo presekali s kratkim obiskom Makedonije in Srbije. Zelo lepo. Predvsem sta nas pozitivno presenetili tako Romunija kot Bolgarija, ki jo vsem popotnikom toplo priporočamo. No, da o Grčiji sploh ne govorimo, ampak njo nekako že skoraj dojemamo kot drugi dom.

Julija smo se za 5 dni odpravili na hrvaški Kvarner, kjer smo s širšo družino praznovali okroglo obletnico. Bilo je fajn, super družinski odklop, čeprav priznamo, da Hrvaška ni ena izmed nam ljubših destinacij, ravno obratno. A to so seveda samo naše izkušnje, zagotovo ima tudi hrvaška obala veliko čudovitih kotičkov in ponuja številne možnosti resničnega oddiha.

V avgustu pa je po mnogih letih končno napočil dolgo pričakovani trenutek, ko sva s Petrom za 9 dni odšla na pot sama, brez otrok. Saj sva si tudi v preteklih letih večkrat privoščila vikend odklop brez njiju, a teh 9 dni je bilo res posebnih in tako lepih. Severna pravljica, dobesedno. 8 dni sva raziskovala sever Norveške, točneje območje Lofotov in Senje ter se na poti do tja za slab dan ustavila v Gdansku. Imela sva neverjetno srečo z vremenom, saj naju je na Lofotih kar 7 dni razveseljevalo sonce, vseh 8 dni pa ni bilo niti kapljice dežja. Opravila sva več čudovitih pohodov in z mini kombijem počasi raziskovala skrite in malo manj skrite kotičke ene izmed najlepših naravnih kulis sveta. Noro.

In za konec potovalnih dogodivščin v letu 2019 smo si po spletu okoliščin in predvsem zaradi izredno poceni letalskih kart privoščili še slab teden raziskovanja Andaluzije. To pa so bila kulinarična nebesa, resnično. Začeli smo z raziskovanjem Seville, nadaljevali z malimi belimi andaluzijskimi vasicami ter zaključili z obiskom Gibraltarja.

Večino časa, več kot 300+ dni pa smo uživali v toplem zavetju naše Slovenije. Ki ima vse, kar potrebujemo za kvalitetno življenje. Veliko, veliko več kot večina ostalih držav po svetu. Samo da tega ne znamo vedno ceniti in vsem naravnim lepotam postaviti prave vrednosti. Upamo, da se to kdaj v prihodnosti spremeni. Mi se bomo potrudili po svojih najboljših močeh.

Kaj pa plani za leto 2020?

Kar nekaj jih je, a za enkrat imamo kupljene karte za 23 dnevno potovanje na sever Vietnama in v Kambodžo v sredini februarja. S Petrom imava naslednje leto tudi 20. obletnico in upam, da nama še pred poletjem uspe pobegniti nekam sama za par dni. Med poletnimi počitnicami pa upamo, da nas pričaka dežela, ki jo imamo zagledano že dolgo, dolgo časa. A več o tem kdaj kasneje.

Naj bo leto 2020 obarvano tako s pravo mero popotniških doživetij tam nekje daleč kot tudi s čim več lepih trenutkov doma, v naši Sloveniji.