Plan potovanja: Brazilija, Argentina in Paragvaj

Od našega zadnjega daljšega potovanja so minili sicer šele trije meseci, a se zdi kot svetlobna leta daleč. In ja, vem da sedaj zagotovo ni čas za bližnje načrtovanje potovanja v Južno Ameriko, a ker so kotički na tem delu sveta res zelo lepi in je bilo naše potovanje precej nepričakovano polno res vau trenutkov, verjamem, da se bomo v Južno Ameriko zagotovo še vrnili. In da bo naš plan potovanja tudi marsikomu od vas nekoč v prihodnosti lahko pomagal in koristil.

Mi smo bili na poti točno tri tedne in imeli precej počasen tempo potovanja. Seveda se potovanje lahko raztegne in vanj doda še marsikaj, a hkrati so bili trije tedni za naš potovalni krog več kot dovolj. Če imate manj časa, se enak krog lahko izvede tudi v krajšem času. Potovali smo v času zimskih počitnic in kljub temu, da smo se za pot odločili zgolj 14 dni pred potovanjem, smo nekako uspeli dobiti ugodne letalske karte v Sao Paulo in približno in res samo okvirno načrtovati potovalni plan.

Več o ne-načrtovanju in spremembah pred tem potovanjem ter o prvih vtisih o njem, pa v članku: https://potepanja.com/juzna-amerika-prvic-brazilija-argentina-in-paragvaj/

Tule pa je naš plan potovanja po dnevih:

1. Ljubljana – Sao Paulo

Pot do Južne Amerike seveda vzame cel dan in mi smo v Sao Paulo prispeli v zgodnjih večernih urah. Nismo se želeli zadrževati v mestu samem, zato smo samo prevzeli avtomobil in se zapeljali v malo bolj »varen« okoliš mesta, na njegovo obrobje, kjer smo prespali v hotelu Ibis Guarulhos.

2. dan: Sao Paulo – Ilha Grande

Že doma smo se odločili, da si na začetku privoščimo nekaj dni tropskega odklopa po brazilsko na otočku Ilha Grande. Od Sao Paula do izhodišča za trajekt na Ilho Grande je cca 380 km, kar pomeni približno 5-6 ur vožnje. Ilha Grande je otoček brez avtomobilov (na srečo), zato smo rentani avto pustili na zavarovanem parkirišču v Concencao de Jacarei in se z ladjo zapeljali na Ilho Grande, kamor smo prispeli v popoldanskih urah. Tu smo imeli rezervirane 4 nočitve v Pousadi dos Meros, ki jo res lahko priporočimo. Po kratkem razpakiranju smo se iz mesteca Vila do Abraao odpravili peš na plažo Preta, na njen čisto zahodni del, kjer je bilo popotnikov res malo in smo lahko uživali v tropskem vzdušju.

3. dan: Ilha Grande

Relaksacija, uživanje, raziskovanje mesteca Vila Do Abraao, dobra hrana, plaža Preta in krog Circuito Abraao.

4. dan: Ilha Grande

Ena izmed najlepših plaž na otoku je Lopes Mendes. Po cca 45 minutni vožnji z ladjico nas do nje čaka še 30 minutni sprehod skozi tropski gozd. Če smo pripravljeni še na kakšen kilometer hoje proti skrajnemu jugovzhodnemu delu plaže, smo nagrajeni z mirom in tišino. S seboj pa moramo vzeti dovolj vode in kakšen prigrizek, ker na plaži Lopes Mendez ni ničesar, razen par domačinov, ki nudijo izposojo desk. Nam zelo lepi pa sta bili tudi plaži Pouso in Palmas v bližini Lopes Mendes.

5. dan: Ilha Grande

Želeli smo si odditi na celodnevni izlet z ladjico okoli Ilhe Grande (Volta Ilha), pa so bili morski tokovi žal tiste dni premočni in odprto morje na njenem divjem vzhodnem delu žal preveč razburkano za varno izvedbo izleta. Zato smo se odločili za celodnevni izlet do otočkov Ilhas Paradisiacas. Bilo je zelo lepo, a za naš okus malo preturistično. Če imate možnost in mirno morje vsekakor priporočamo celodnevni izlet okoli Ilhe Grande.

Več o Ilhi Grande si lahko preberete v članku: https://potepanja.com/ilha-grande-tropski-odklop-po-brazilsko/

6. dan: Ilha Grande – Rio de Janeiro

Zelo zgodaj, s prvo ladjo smo se odpravili nazaj na celino in proti Riu, do katerega nas je čakalo cca 130 km (2-3 ure vožnje). Ker je bilo v Riu napovedano lepo, popolnoma sončno vreme (kar ni tako samoumevno za Rio), smo se po parkiranju avta v zavarovani parkirni hiši blizu našega hotela takoj odpravili do njegove največje znamenitosti, do ikoničnega kipa Jezusa Odrešenika (Cristo Redentor). Seveda je bila na vrhu gužva, pa tudi čudoviti razgledi na kultno mesto. Sledil je obisk plaž Botafogo in Flamengo, ki ponujata najlepši razgled na Sugar Loaf mountain, ter seveda obisk znane Copacabane. V Riu smo imeli rezervirane 3 nočitve v hotelu Novotel Rio de Janeiro Santos Dumont, ki ga zelo priporočamo.

7. dan: Rio de Janeiro

Navsezgodaj smo se odpravili še na eno čudovito razgledno točko, na vrh znamenite Sugal Loaf mountain. Priporočamo zgodnje jutranji ali pozno popoldanski obisk. To je bil meni najlepši del Ria. Sledilo je raziskovanje mesta: obisk noro nagužvanih stopnic Escadaria Selaron, pa navzven res grde, znotraj pa čudovite katedrale Catedral Metropolitana de Sao Sebastiao in fenomenalne knjižnice Royal Portugese cabinet of reading. In seveda priprave na pustni večer, karneval na Sambadromu. Nepozabna noč. Več o pustnem karnevalu si lahko preberete v članku: https://potepanja.com/rio-in-najvecji-pustni-karneval-na-svetu/

8. dan: Rio de Janeiro

Tokrat nas je pričakalo oblačno vreme. Dopoldan smo se odpravili v botanični vrt Jardim Botanico, kasneje doživeli utrip lokalnih uličnih pustnih zabav imenovanih bloco, še enkrat smo obiskali Copacabano in se kasneje odpravili še do Ipaneme. Dobro jedli in spili kakšen koktajl. Ter samo uživali poseben utrip Ria.

Več o Riu pa si lahko preberete v članku: https://potepanja.com/kultni-rio-de-janeiro/

9. dan: Rio de Janeiro – Paraty

Dopoldan smo prevzeli avto ter se z njim zapeljali do fascinantnih grafitov na Boulevard Olimpico. Največji grafiti na svetu, zagotovo vredni ogleda. Sledila je vožnja v slikoviti Paraty in popoldansko izgubljanje ter raziskovanje njegovih ulic.

10. dan: Paraty in okolica

Iz Paratyja smo se zapeljali v sicer čudovito območje mesteca Trindade in okoliških plaž. Fenomenalna narava, a mnogo preveč ljudi – sicer domačinov, ne turistov. A bil je teden pusta in karnevalov, ko ima ogromno domačinov dopust in seveda se množično odpravijo na plaže. Pustni torek je tudi nacionalni praznik in ta predpraznični ponedeljek zagotovo ni bil najboljša izbira za obisk lokalnih plaž. Vrnili smo se v Paraty in se raje izgubljali po njegovih tlakovanih, pisanih uličicah.

Več o Paratyju si lahko preberete v članku: https://potepanja.com/slikoviti-paraty/

11. dan: Paraty – Sao Paulo – Foz do Iguazu

Pustni torek in nora pot nazaj v Sao Paulo, kjer nas je popoldan čakal let do najlepših slapov Iguazu. Nočitev Cataratas Park hotel, Foz do Iguazu.

12. dan: Foz do Iguazu – jez Itaipu v Paragvaju

Vožnja do tromeje, kjer smo peš preko mostu prijateljstva vstopili v Paragvaj. Popolnoma drug svet, revščina tu je vidna na vsakem koraku. Odšli smo na vodeni brezplačni ogled drugega največjega jezu na svetu: Itaipu. Jez je plod sodelovanja med državama Brazilijo in Paragvajem, saj si ga delita. Jez Itaipu generira kar 90% električne energije v Paragvaju in 19% v Braziliji. Nočitev: Foz do Iguazu

13. dan: slapovi Iguazu – brazilska stran

Končno je napočil dolgo pričakovani dan obiska slapov, najprej na brazilski strani. Bilo je res čudovito. Najlepši na svetu, zagotovo. Popoldan smo prečkali mejo in prispeli v Puerto Iguazu. Ohladili smo se v senci Jardin de Picaflores, vrta kolibrijev in zvečer odšli na razgledno točko Tres Fronteras.

Več o Jardin de Picaflores si lahko preberete tule: https://potepanja.com/vrt-kolibrijev-jardin-de-picaflores/

14. dan: slapovi Iguazu – argentinska stran

Vrhunec našega tokratnega potovanja. Na argentinski strani še bolje doživiš moč in veličino slapov. In za piko na i nas je tik ob Garganta del Diablo s svojo predstavo navdušil še orjaški tukan. Noro.

Lepoto slapov Iguazu vam bo pričaral naš članek o njih: https://potepanja.com/najlepsi-na-svetu-slapovi-iguazu/

Tule pa še nekaj bližnjih fotografij čudovitega orjaškega tukana: https://potepanja.com/orjaski-tukan/

15. dan: Puerto Iguazu – Colonia Carlos Pellegrini (Ibera NP)

Pot do vasice Colonia Carlos Pelegrini je dolga, saj traja približno 8 ur, od tega 3-4 po makadamu. Je pa vasica izvrstno izhodišče za raziskovanje divjega in popolnoma neturističnega nacionalnega parka Ibera. Tu smo imeli rezervirane tri nočitve v Pousadi Jasy Colonia Pellegrini. Poleg izvrstnega zajtrka, nudijo res okusne večerje, zato jo toplo priporočamo. Po dolgi vožnji smo se proti večeru odpravili edino še do točke, kjer smo vse tri dni opazovali najlepše sončne zahode, v kampu tik ob laguni Ibera.

16. dan: Ibera NP

Zgodnje jutranje in dopoldansko raziskovanje lagune Ibera s čolnom. Sredi dneva je tu takšna vročina (okoli 40 stopinj), da je preprosto vse kar lahko počneš samo počitek v senci. Popoldan pa smo se odpravili na raziskovanje Portala Laguna Ibera, tokrat peš.

17. dan: Ibera NP

Jutranji vstop v nacionalni park, raziskovanje in opazovanje živali, opoldanski in popoldanski počitek in seveda kičasti sončni zahod.

18. dan: Ibera NP – Portal Cambyreta – Posadas

Zelo zgodaj smo se odpravilo na pot nazaj proti severu, kjer smo v Ibera NP vstopili še na vhodu – Portalu Cambyreta in malo raziskali severni del parka. Ker je bilo to ravno sredi dneva je bilo noro vroče, a vseeno res zelo lepo. Čakala nas je še vožnja do mesta Posadas, kjer smo prenočili.

Več o divji lepoti nacionalnega parka Ibera pa si lahko preberete v članku: https://potepanja.com/lepota-in-divjina-nacionalnega-parka-ibera-argentina/

19. dan: Posadas – Puerto Iguazu

Pot proti severu v Puerto Iguazu in popoldansko razvajanje ob bazenu. V Puerto Iguazu smo nočili v Inga Apart hotelu in ga lahko res priporočimo.

20. dan: Puerto Iguazu – Foz do Iguazu – Sao Paulo

Dolga pot proti domu se je začela. V popoldanskih urah smo priseli v Sao Paulo in se vkrcali na nočno vožnjo proti Evropi.

21. dan: Sao Paulo – Ljubljana

Prihod domov v svet korone, ah ja.

Ampak bilo je super in res nam ni žal, da smo spremenili plan potovanja in si namesto Azije izbrali popolnoma drugačni Brazilijo in Argentino. Se še vrnemo, zagotovo.