Naš izbor: najlepši kotički Toskane

Le kdo ne pozna Toskane? Čudovite italijanske pokrajine prepletene z zgodovinskimi mesti in čarobnimi vasicami, polne zelenih odtenkov, travnikov, fotogeničnih cipres in izvstne kulinarike. Mislim, da jo skoraj zagotovo obišče čisto vsak, ki rad potuje ter raziskuje lepe kotičke našega planeta. Najino letošnje pomladno raziskovanje Toskane ni bilo prvo, je bilo pa zagotovo najlepše od vseh. Tokrat sva odkrila nekaj res izjemnih kotičkov Toskane, ki bi jih v temle blogu rada podelila z vami.

Kdaj je najlepši čas za obisk Toskane? Po mojem mnenju zagotovo spomladi, ko zelena barva pride najbolj do izraza. Polja, travniki, rože, mak in zelene ciprese, ki kraljujejo ob vasicah, kmečkih turizmih ali kar tako sredi ničesar. Poleti je Toskana vroča, zelo vroča. Polja maka zamenjajo sončnice, zelena barva pa izgubi na svoji moči. Jeseni pa v Toskani kraljujejo zemeljski odtenki, kar je prav tako lepo, samo malo drugače.

Koliko časa si vzeti za raziskovanje Toskane? Čim več, tem bolje. Midva sva si tokrat vzela 6 dni, brez težav pa bi jo lahko raziskovali tudi dva tedna. Če imate na voljo samo podaljšan konec tedna in vas večurna vožnja ne moti, pa je tudi to dovolj za prvi okus te čudovite pokrajine. In ko smo že pri okusih: izvrstna kulinarika je tu doma, prav tako pravi in noro okusen italijanski gelato. V Italiji resnično lahko aktivno živimo mantro La vita e bella, življenje je lepo.

Je Toskana draga? Ja, zagotovo je med dražjimi pokrajinami Italije. Nočitve za dve osebi z vključenim zajtrkom se dobi od 70 eur dalje, navzgor seveda ni omejitve. Za kosilo ali večerjo sva vsakič odštela okoli 50 eur (2x predjed, 2x glavna jed), izvrsten gelato (dva okusa) pa je 5+ eur na osebo. Bodite pozorni tudi na odpiralni čas tavern in restavracij, saj imajo popoldan največkrat zaprto. Hrano je možno dobiti med 12h in14h ter od 19h dalje. Prigrizke in njihov znameniti antipasti pa lahko dobimo kadarkoli.

Je možno raziskovati Toskano ala budget? Seveda, tako sva jo prvič, pred več kot 20 leti, raziskovala tudi sama. Šotor in nočitve v kampu, pašto pa nisva jedla v restavracijah, ampak sva si jo pripravljala kar sama. Vse ima svoj čar, samo izbrati moramo tisto, kar nekemu trenutku ali obdobju življenja najbolj ustreza.

Kateri so najlepši kotički Toskane, ki jih ne izpustite, če se potepate po njej?
Izpostavila sem nekaj najbolj fotogeničnih lokacij izven mest in vasic, pri nekaterih sem izpisala tudi koordinate, da se jih lažje najde. Spodnji kotički so resnično fotogenični in morda ste jih že zasledili na kakšni turistični fotografiji. Poleg čudovitih cipres, ki večinoma kraljujejo na spodnjih lokacijah, pa je Toskana poznana tudi po termalnih vrelcih. Najlepše so zagotovo naravne terme Saturnia, a tudi Bagni San Filippo ne zaostajajo veliko.

1. Razgled na Agriturismo Baccoleno (43.200311, 11.589751)

2. Cipressi di San Quirico d’Orcia (43.063886, 11.558820)

3. Agriturismo Poggio Covili (43.0219602, 11.636860)

4. Kapelica Vitaleta in njena okolica (43.071013, 11.634670)

5. Drevored Viale del Gombo (43.724, 10.336)

6. Crete Senesi, pokrajina jugovzhodno od Siene

7. Naravni termalni vrelci Saturnia

8. Terme Bagni San Filippo

Kaj pa zgodovinska mesta in slikovite vasice Toskane? Tudi teh je kar nekaj. Najbolj poznane so seveda Firence, ki sva se jim midva tokrat izognila. Prav tako nisva obiskala turističnega San Gimignana. Katera pa so tista mesteca, ki sva jih obiskala in jih z veseljem priporočava tudi vam?

1. Siena
Najino najljubše toskansko mesto s svojim znamenitim trgom v obliki školjke. Must do ob obisku Toskane.

2. San Quirico d’Orcia
Majhna vasica v osrčju najlepše toskanske pokrajine. V njenem centru sva jedla najboljši italijanski gelato na tem izletu. Kar dvakrat sva se vrnila, da sva ga okusila ponovno.

3. Pienza
Pienzi pravijo tudi kraljica ovčjega sira, saj je njena znamenitost izvrsten staran ovčji sir pecorino, ki ga preprosto morate poizkusiti.

4. Montepulciano
Montepulciano je s svojo lego in razgledi pravi balzam za dušo. Obiščite ga dovolj zgodaj, da se izognete skupinam turistov, ki ga preplavijo sredi dneva.

5. Moltancino
Še eno manjše srednjeveško mestece s strateško lego na vrhu hriba, s slikovitimi ulicami in italijanskim utripom.

6. Bagno Vignoni
Fotogenična vasica z ograjenim, večjim izvirom termalne vode v njenem središču.

7. Pitigliano
Starodavno mestece na mogočni skali na skrajnem jugu Toskane je prava paša za oči.

8. Pisa
Le kdo ne pozna Pise in njenega poševnega stolpa. Na fotogeničnem trgu Campo dei Miracoli pa poleg poševnega zvonika kraljujeta še katedrala in krstilnica.

9. Lucca
Z obiskom Lucce, ki je poznana po debelem srednjeveškem obzidju, sva zaključila najino tokratnje potepanje po Toskani.

Če imate dovolj časa, lahko obisk Toskane podaljšate v raziskovanje Unesovega nacionalnega parka Cinque Terre, ki sicer ne leži v pokrajini Toskana, temveč v sosednji Liguriji. Pet slikovitih obmorskih vasic vpetih med morje in gorato notranjost je res prava paša za oči. Tokrat sva jih raziskala tudi sama. Prehodila sva tudi del pešpoti, ki povezuje vasice med seboj. A več o tem naslednjič.

Upam, da vam je članek pričaral nekaj lepot Toskane in razkril kakšen njen še nepoznani skriti kotiček. La vita e bella.