Ideja za izlet: Plitvička jezera

Narodni park Plitvička jezera je eden izmed največjih in najlepših znamenitosti naše južne sosede, Hrvaške. Park je bil ustanovljen leta 1949 in se razprostira med bukovimi gozdovi hrvaške Like. Njegova največja znamenitost so jezera turkiznih barv, ki se med seboj povezujejo s številnimi slapovi. Točneje 16 jezer, ki se v slapovih izlivajo druga v drugo in tvorijo povezano celoto. Delijo se na gornja in spodnja jezera in ob njih so speljane številne pohodne in sprehajalne poti. Poleg modro zelene lepote jezer pa ob obisku lahko občudujemo tudi številne slapove. Največji slap je Veliki slap, visok je 78 metrov in je največja atrakcija v tem nacionalnem parku ter hkrati tudi najvišji slap na Hrvaškem. Park je tako lep in poseben, da je bil leta 1979 razglašen za Unescovo svetovno naravno dediščino. Plitvička jezera so dom številnim živalim in rastlinam, ki v kombinaciji s čudovito naravo navdušujejo turiste z vsega sveta. Priljubljena turistična destinacija so praktično že od leta 1861, sedaj jih letno obišče od 1,3 do 1,5 milijona ljudi, ki se sprehajajo po mostičkih, vozijo po jezerih in občudujejo unikatno favno ter floro.

Kot pripoveduje legenda, so Plitvička jezera nastala šele po veliki suši. Ljudje, živali in rastline so hrepeneli po kapljici vode. Ljudje so molili in molili. Nato se je v dolini pojavila Črna kraljica s svojim veličastnim spremstvom in se usmilila prebivalstva. S pomočjo močnega vetra in grmenja je na zemljo končno padel dež. Deževalo je tako dolgo, dokler nivo vode ni narasel dovolj visoko, da so nastala jezera (vir: Wikipedia).

Park je najlepše obiskati poleti, a žal je takrat resnično množično obiskan. Midva sva Plitvička jezera obiskala konec septembra, med tednom in se tako izognila preveliki gneči. Še vedno nas je bilo precej, a je bila gneča obvladljiva in manj moteča. Vsekakor priporočava obisk parka pred ali po sezoni (pomladi ali jeseni). Število obiskovalcev parka (na posamezno uro) je omejeno, zato se karte priporoča kupiti vsaj nekaj dni vnaprej. Uradna stran, kjer lahko dobite vse informacije o parku, vstopnini in poteh po njem je: https://np-plitvicka-jezera.hr/en/

Park ima dva glavna vhoda in večja parkirišča ob njem (vhod 1 in vhod 2). Programov poti po parku je več, od krajših in primernih za vse obiskovalce, do dolgih, ki zahtevajo nekaj kondicije in več ur hoje. Znotraj parka vozita tudi ladja in avtobus, ki nam lahko skrajšata pot. Več o poteh si lahko preberete tu: https://np-plitvicka-jezera.hr/en/plan-your-visit/istrazite-jezera/activities/lake-tour-programmes/.

Poleg razdelitve poti na zgornjem linku, pa se poti v Plitvicah delijo tudi takole:

Pot 1: 3,5 km, čas hoje 2-3 ure (začetek pri vhodu 2, nadaljevanje prek Velikega slapu, ob jezerih Galovac, Milanovac in Gavanovac)
Pot 2: 4 km, čas hoje 3-4 ure (začetek je možen s kateregakoli vhoda, vključuje ogled Velikega slapu in bližnjih jezer, del poti je vožnja z ladjo čez jezero Kozjak)
Pot 3: 8 km, čas hoje 4-6 ur (ogled spodnjih in zgornjih jezer ter Velikega slapu, prečkanje Kozjaka z ladjo, vrnitev z avtobusom z zgornjih jezer)
Pot 4: 18,3 km, čas hoje 6-8 ur (najdaljša pot, ki vodi ob robovih vseh jezer brez prevoza, razen kratke vožnje z ladjo blizu vhoda 2)

Sama sva prehodila in več kot uživala na Poti 3, ki jo priporočava vsem z vsaj malo kondicije. Plitvička jezera so res čudovita naravna znamenitost v naši neposredni bližini in jo z veseljem priporočava vsem ljubiteljem narave in vode v različnih oblikah.