Plan potovanja: Sachsische Schweiz, Praga in Bratislava

V začetku marca sva s Petrom izkoristila nekaj prostih dni in napoved lepega vremena, ter se odpravila obiskati enega izmed najlepših narodnih parkov ne samo Nemčije, temveč po mojem mnenju celotne Evrope: Sachsische Schweiz oziroma pa naše Saško Švico. Park se nahaja na vzhodu Nemčije, v bližini Dresdna, tik ob meji s Češko in se pravzaprav razteza preko meje. Na Češki strani se park imenuje Narodni park Česke Švycarsko. Midva sva obiskala samo nemški del parka.

Park Saška Švica je znan po neverjetnih in fotogeničnih skalnih formacijah, soteskah, stolpičih, številnih pohodnih poteh, plezalnih poligonih ter je raj za ljubitelje plezanja in narave. Nenavadne, impozantne oblike gora in stolpičev je tu ustvaril peščenjak, mehka kamenina, ki jo številni vremenski pojavi z lahkoto oblikujejo v nam nenavadne in fotogenične oblike.

Narodni park Saška Švica se nahaja 200 kilometrov južno od Berlina ter 150 kilometrov severno od Prage, zato lahko raziskovanje le tega združimo z obiskom katere od evropskih prestolnic. Kombinacija raziskovanja mesta in narave je idealna za razgibano, krajše potepanje. Park lahko obiščemo v kateremkoli letnem času, idealno pa je obisk izvesti v sončnih pomladnih ali jesenskih dneh. In si zanj vzeti vsaj dva, še bolje pa tri ali štiri dni. Vstopnine v park ni.

Midva sva obisk narodnega parka združila z obiskom Prage in Bratislave, obiskala pa sva tudi bližnji Dresden, ki je bil najino izhodišče za tri dnevno raziskovanje parka. Dresden je od vstopa v park oddaljen približno 30 minut vožnje, kar nama ni predstavljalo težav. Lahko pa se nočitve rezervira tudi v kraju Bad Schandau, ki se nahaja v samem osrčju parka.

Sachsische Schweiz oziroma Saška Švica je iz Slovenije oddaljena med 8 in 9 ur vožnje, zato je pot do narodnega parka in nazaj smiselno razdeliti in vmes obiskati katero od bolj ali manj poznanih mest. Če ste navajeni dolge vožnje, pa tudi 9 ur ne predstavlja težav. Zaradi vremenske napovedi in sončnih prvih dni najinega potepanja, sva si midva Prago in Bratislavo pustila za konec, prvo noč sva samo prespala v Čeških Budejovicah.

Kakšna je bila najina pot in kaj sva si ogledala v Saški Švici?

Tole je najin plan potovanja:

1. dan: Slovenija – Češke Budejovice

Prvi dan sva od doma štartala šele opoldne in se sprehodila ter prespala v kraju Češke Budejovice.

2. dan: Češke Budejovice – Saška Švica – Herkulovi stebri – Dresden

Drugi dan potepanja in prvi dan obiska narodnega parka. Na južnem delu parka, na območju Rosenthal – Bielatal sva se odpravila do neverjetnih, fotogeničnih in impresivnih Herkulovih stebrov (Pillars of Hercules). Izhodišče za pohodno pot do res neverjetnih stolpov in stolpičev je parkirišče Waldparkplatz s koordinatami: 50.8392, 14.0449. Za mene je bil to najlepši in najbolj poseben del parka, sicer malo manj poznan, a noro fotogeničen. Ne izpustite ga ob obisku Saške Švice. Popoldan in zvečer sva raziskovala nama zelo všečen Dresden.

3. dan: Saška Švica – Bastei Bridge – utrdba Konigstein

Najbolj znan del parka je znameniti most Bastei, s številnimi razglednimi točkami, obdan s fotogeničnimi skalami in stolpiči. Najlepši je ob sončnem vzhodu ali zahodu, a tudi sredi dneva ne razočara. To je najbolj turistični del narodnega parka, a vsekakor vreden obiska. Most Bastei ponuja tudi čudovit razgled na reko Elbo (Labo), na mizasto goro Lilienstein ter na številne peščenjakove skale in plezalce v njih. V bližini je utrdba Konigstein, ki je ena največjih ohranjenih utrdb na hribu v Evropi. Njen obisk je mogoč do četrte ure popoldan.

4. dan: Saška Švica – pohod Schrammsteine

Najbolj znan krožni pohod do izjemne razgledne točke Schrammstein je must do ob obisku Saške Švice. Pot poteka sprva po gozdu, kaj kmalu pa prispemo do prvih impozantnih skal in stolpičev, ter se skozi njih s pomočjo železnih lestev povzpnemo do čudovite razgledne točke. Razgledna točka nudi izjemen pogled na skalo Falkenstein in njeno okolico. Krožna pot je dolga približno 9 kilometrov, izhodišče pa je parkirišče Falkensteinblick Ostrau na koordinatah: 50.9196, 14.1800.

5. in 6. dan: Praga

Čas za premik iz narave v mesta. Zlata Praga in njen znameniti Karlov most, Hradčani, Zlata ulica, mestni trg in znamenita, še vedno delujoča astronomska ura ter seveda obisk katere od številnih pivnic.

7. dan: Bratislava

Za Bratislavo sva si na najini poti vzela najmanj časa, prav tako naju je pustila najbolj ravnodušna. Sprehodila sva se po centru in obiskala grad na hribčku. Center mesta me je malo spominjal na naš Kranj. Lepo, a nič zelo posebnega.

8. dan: Bratislava – Slovenija

Pot domov.

To je najin plan potovanja, katerega cilj je bilo raziskovanje čudovitega nemškega narodnega parka Sachsische Schweiz, ki je vsekakor vreden naše poti, pozornosti in obiska. Skupaj z raziskovanjem katere od evropskih prestolnic v bližini (Berlin, Praga, Bratislava, Dunaj) ponuja izvrstno krajše potepanje, zelo primerno za pomladne ali jesenske počitnice.