Zagorija

Zagorija je prav poseben, odmaknjen, tih, pristen, gorati del severozahodne Grčije. Dobro izhodišče za raziskovanje Zagorije je Ioannina, kamor lahko hitro prispemo iz Parge ali Igoumenitse. Zagorija preseneča na vsakem koraku, s svojimi soteskami, kanjoni, izviri, naravnimi mostovi ter kamnitimi hiškami in samostani, kjer se lahko ohladiš med poletno vročino. In ko tam nekje za ovinkom naletiš še na naravne bazenčke za kopanje – je dan popoln.

Središče Zagorije je kanjon/soteska Vikos, najgloblja v Evropi, skozi katero teče reka Voidomatis. Krajši pohod do izvira Voidomatisa je v vročini v eno smer naporen, a vsekakor vreden truda. Na severu Vikos obkrožajo čudovite kamnite vasice Aristi, Papingo in Mikro Papingo, na jugu pa ga zaključuje znameniti Monodendri.

Če se boste odločili obiskati Zagorijo si vzemite nekaj dni, en dan je absolutno premalo. Poiščite si ugodno namestitev v vasicah Aristi ali Papingo. Tako boste lahko preživeli nekaj dni v resnično še neokrnjenem delu prvinske gorate Grčije.