Vikend oddih na Golteh

Na začetku letošnjega leta smo dobili povabilo Hotela Golte za vikend oddih v njihovem gorskem resortu. Priznam, da sem bila sprva malo skeptična, saj naš blog pišem za sebe in iz sebe (ter za našo družino seveda) in sem resnično pri tem rada svobodna in neomejena. Za sprenevedanja in neiskrenosti pa tudi izven pisanja bloga, v življenju na splošno, nimam prav veliko potrpljenja ?

A strah in zadržki pred takšno promocijo so bili popolnoma odveč, ker je bil poletni vikend preživet v Hotelu Golte in naravi okrog njega, resnično čudovit.

Hotel Golte se nahaja na višini 1410 m nadmorske višine, v osrčju krajinskega parka Golte. Okoliške planine dobro poznajo smučarji, saj je tu kar nekaj belih strmin, primernih za zimsko rekreacijo. A daleč od tega, da bi bil obisk planine Golte najlepši pozimi. Tudi pozimi, a ne zgolj takrat.
Hotel Golte velja za najsodobnejši gorski hotel v Sloveniji, do katerega se lahko poleti pripelje po cesti iz Mozirij, ali pa se do njega povzpne z nihalko. Hotel je zelo lepo obnovljen in ponuja res celostni oddih primeren za vse generacije in v vseh letnih časih.

Poleg aktivnega oddiha, ki ga ponuja okoliška narava, se v hotelu lahko razvajamo v Wellness centru nad oblaki (Wellness above the clouds, kot so ga poimenovali). Wellness center vam omogoča savnanje v štirih različnih savnah (parna, finska, bio in infrardeča savna), ledeni gejzir, toplo kopel za stopala, jakuzzi, sobo za sproščanje z napitki, zunanji bazen ter številne masaže. Priznam, da včasih resnično paše nekaj razvajanja in sproščanja v prijetnem ambientu.

A daleč od tega, da bi bile aktivnosti v njihovem Wellness centru tisto najbolj zanimivo v tej planinski idili. Kot ljubitelji narave smo si že doma pripravili plan, kaj vse lahko raziščemo in si ogledamo v naravi, ki obkroža Hotel Golte.

Katere so poletne aktivnosti, v katerih lahko uživamo ob obisku krajinskega parka Golte:

1. Pot po Golteh

Pot po Golteh je tematska krožna pot, ki predstavi številne naravne, kulturne in zgodovinske znamenitosti planote Golte. Dolžina poti je približno 6,5 km. S skupno višinsko razliko 380m je pot primerna tudi za otroke. Ali za zgodnji jutranji tek ?

2. Supanje na akumulacijskem jezeru

Akumulacijsko jezero se nahaja na planini Medvedjak, Od Hotela Golte oddaljen zgolj 20 minut hoje strmo v hrib. V zimskem času se jezero uporablja za zasneževanje, v poletnem pa predstavlja s svojimi 20 – 23 stopinjami idealno poletno ohladitev, ki jo lahko popestrite s supanjem na njem. Otroka sta bila navdušena ?

3. Alpski vrt

Alpski vrt se razprostira na nadmorski višini 1300 do 1400 metrov na skupno dveh hektarjih površine. Je med najvišje ležečimi ter hkrati najlažje dostopnimi alpskimi vrtovi v Evropi. Čudovita predstavitev alpske flore značilne za Kamniško – Savinjski svet.

4. Obisk kapelice in Mozirske koče na Golteh

Čeprav naša družina ni krščansko usmerjena, pa je kapelica Jezusa Dobrega Pastirja v bližini Alpskega vrta in Mozirske koče na Golteh res prelepa, s prav posebno energijo in vredna obiska ali postanka. Najlepša krščanska kapelica v naravnem okolju, kar smo jih videli do sedaj. V Mozirski koči pa se po rekreaciji v naravi lahko okrepčate z okusno domačo hrano 🙂

5. Kolesarjenje

Golte so pravi raj za gorske kolesarje. Alpski vrt predstavlja začetno točko gorskih kolesarjev, saj vse do slednjega vodi asfaltirana cesta. Gorski kolesarji imajo možnost izbire različnih kolesarskih tur v smeri Ljubnega, Smrekovca, Topolšice, Črne na Koroškem, Mozirja in Logarske doline. Mi se za kolesarjenje nismo odločili, smo naravo raje raziskovali peš.

6. Jadranje s padalom

Na našem dvodnevnem oddihu smo opazovali številne jadralne padalce, ki so vzleteli iz vrha planine Medvedjak. Samo predstavljam si lahko to svobodo jadranja in poglede iz vrha na naravo pod njimi.

7. Prosti sprehodi po planinah, med rožicami, kravami in konji

Moj najljubši del vikenda. Sprehodi, malo po poteh, malo izven njih, rožice, krave, konji in prelepa narava okoli. Kaj hočeš lepšega ?

Krajinski park Golte nas je resnično pozitivno presenetil, prav tako bivanje in razvajanje v Hotelu Golte. Iskreno se zahvaljujemo za povabilo in vam brez slabe vesti resnično lahko priporočimo obisk tudi v poletnem času. Na zimsko razvajanje pa se sigurno še vrnemo.