Ideja za izlet: Sveti Jošt nad Kranjem

Kljub temu da se radi potepamo in raziskujemo nove kotičke po svetu, pa nam je prav tako pomembno, da za protiutež našim potepanjem, doma v Sloveniji ustvarimo atmosfero stabilnosti in zasidranosti, umirjenosti in prizemljenosti. In zato se tu v Sloveniji radi vračamo, sami ali s prijatelji, v kotičke, ki jih čutimo kot »naše«. Se mi zdi, da tudi dva odraščajoča najstnika poleg raziskovanja sveta potrebujeta občutek prizemljenosti in stabilnosti. In če že – potem večkrat izrazita željo, da se tu v Sloveniji vračamo tja, kjer se počutimo domače. In tudi nama s Petrom to prav paše ?

Eden izmed takšnih kotičkov je Jošt nad Kranjem. Dopoldanski ali popoldanski izlet, v sončnem ali oblačnem vremenu, sami ali s prijatelji. Večkrat se tja odpravimo tudi na kosilo, saj imajo zelo okusno domačo hrano. Ričet, njoki z jurčki in različni štruklji so izvrstni.

Jošt nad Kranjem se nahaja zahodno od nekoliko nižje Šmarjetne gore. Z vrha, na katerem stoji cerkev sv. Jošta ter ob njej Dom na Joštu, se nam odpre lep razgled po delu Gorenjske in po Kamniško Savinjskih Alpah. Dostop je lahek in vam vzame slabo uro hoje.

Namig: nam najljubši dostop nanj je iz Čepulj, kjer se večinoma izognemo vsem ostalim pohodnikom in uživamo v naravi, ki jo imamo po tej poti skoraj sami zase.