Plan potovanja: jesenski roadtrip po Balkanu

Konec septembra sva se, bolj ko ne iz danes na jutri, odločila za en krajši roadtrip po delu Balkana, ki sva ga imela že dlje časa v mislih. Po južni Bosni in naravnih znamenitostih pretežno celinske Hrvaške. Ker je bilo vreme še čisto poletno, sva vse skupaj združila s krajšim oddihom v južni Dalmaciji. Hrvaška za naju nikoli ni izbira za poletni dopust, v kombinaciji z raziskovanjem njene notranjosti pa je tudi kakšen dan morja prav super. Cene v južni Dalmaciji so kljub nizki sezoni še vedno visoke, vse skupaj pa uravnotežijo cene v Bosni, ki se je še enkrat izkazala za izvrstno popotniško raziskovalno destinacijo. Logističnih posebnosti glede potovanja ni, potrebno je edino paziti, da izključimo prenos podatkov, ko vstopamo v Bosno in Hercegovino, saj se nahaja izven EU. Ker sva potovala izven glavne turistične sezone, sva rezervacijo nočitev delala vsak dan sproti in hkrati kar precej prilagajala plan potovanja trenutnemu navdihu. Potovanje izven glavne turistične sezone je super zato, ker je gneča v najlepših kotičkih Bosne in Hercegovine, kot tudi Hrvaške, mnogo manjša, oziroma jo ponekod sploh ni. V njunih lepotah lahko uživamo bolj v miru, zato res svetujeva potepanje pred ali po sezoni.

Tole je pot, ki sva jo prevozila.

Če bi kdo želel k obisku večinoma bolj poznane hrvaške obale dodati še raziskovanje naravnih znamenitosti v njeni notranjosti in hkrati malo pokukati v sosednjo Bosno, pa si lahko pomaga s temle planom potovanja:

1. dan: Slovenija – Sarajevo

Dolga vožnja ter na koncu zaslužen sprehod po Baščaršiji. Uživanje v barvah, okusih in vonjavah prave Bosne. Če ste bolj raziskovalne narave, lahko na poti obiščete še piramide v mestu Visoko, v Sarajevu pa se podate na ogled spomenika zadnje vojne Tunela spasa, ki je težak opomnik vseh grozot vojne v Bosni in Hercegovini.

2. dan: Sarajevo – Blagaj – Mostar

Premik v čudoviti Mostar, pred tem pa še obisk bisera Bosne, vasice Blagaj, kjer se nahaja idiličen izvir reke Bune ter samostan dervišev.

3. dan: Mostar – Počitelj – slapovi Kravice- dolina Neretve – Dubrovnik

Po jutranjem sprehodu po centru Mostarja, sva se odpravila proti Dubrovniku. Na poti sva se ustavila v slikovitem mestecu Počitelj ter se ohladila v čudovitih slapovih Kravice. Tu sva bila resnično vesela, da sva slapove obiskala izven glavne turistične sezone, saj sva tako njihovo lepoto doživela v miru. Na poti proti Dubrovniku so naju spremljali na eni strani razgledi na dolino Neretve, na drugi pa morje s številnimi dalmatinskimi otoki.

4. dan: Dubrovnik

Ogled starega mestnega jedra Dubrovnika, sprehod po obzidju, čudovita plaža Pasjaća in najlepši razgled ter sončni zahod iz hriba Srđ. Ja, Dubrovnik je turističen in drag in sploh si ne morem predstavljati, kakšna gneča je tu poleti.

5. Dubrovnik – Baćinska jezera – Biokovo – Makarska riviera

Dan uživanja na plažah Makarske riviere. Najina najljubša je tista v mestecu Brela. Še prej pa ogled manj poznanih Baćinskih jezer in obisk Skywalka Biokovo. No, tule pa je posezona naredila svoje, saj je bil skywalk v trenutku najinega obiska žal zaprt. Če imate več kot teden dni časa lahko tu podaljšate svoje raziskovanje in se odpravite na katerega od južno dalmatinskih otokov: Mljet, Korčula, Hvar, Brač…

6. dan: Brela – izvir Cetine (Veliko Vrilo) – kanjon Krupe in Kudin most – Kanjon Zrmanje

Tole je bil zagotovo najlepši dan najinega tokratnjega raziskovanja. Najprej naju je navdušila modrina in globina izvira Cetine (Veliko Vrilo), kasneje pa spust do čudovitega, slikovitega in hkrati idiličnega kanjona Krupe, ki se kasneje izliva v večji kanjon Zrmanje. Najlepši del je cca 30 minutni spust do Kudinega mostu ljubezni na reki Krupi. Izhodišče je parkirišče s koordinatami 44.193486, 15.844028 Tu si vzemite dovolj časa, ker je narava čudovita. Prav tako priporočam pred ali po sezoni kanjon obiskati sredi dneva, ko je v celoti osvetljen (poleti se prilagajajte vročini in s seboj vzemite dovolj vode).

7. dan: slapovi Zrmanja – kanjon Zrmanje – Plitvička jezera

Idilični slapovi Zrmanja na lokaciji 44.198119, 15.767859 in najlepši razgled na veličastni kanjon Zrmanje na Pariževački glavici (Winnetou plateau) 44.222638, 15.614002. Za konec pa še obisk najlepših slapov Hrvaške, Plitvic. Tudi tule bi ponovila že zapisano: sploh si ne predstavljam kakšna gužva je tu v glavni turistični sezoni. Že sedaj nas je bilo veliko, pa sva Plitvice obiskala med tednom v mesecu oktobru. Kljub gneči pa je vredno, saj so slapovi in jezera res čudoviti.

Tole je najin okvirni plan potovanja. Naj vam koristi, saj je svet, bližnji in daljni, zares lep.