Naš izbor: najlepši kotički Kostarike

V članku vam predstavljava najlepše kotičke najine Kostarike. Seveda je le teh še veliko več, nekaj najlepših delov Kostarike pa je zagotovo predstavljenih tudi tule. O logistiki potovanja in stroškovniku sva že pisala v članku: https://potepanja.com/kostarika-logistika-potovanja-in-prakticni-potovalni-nasveti/, o veličastnem živalskem svetu Kostarike pa v: https://potepanja.com/divji-zivalski-svet-kostarike/

Kateri so najini najlepši kotički te zelene dežele?

1. Slapovi Kostarike

Brez obiska slapov, doživetje Kostarike ni popolno. Prvi dnevi najinega raziskovanja so bili več ali manj posvečeni slapovom in njihovi okolici. Malo tudi zaradi vremena, ki nama je na začetku prineslo doživetje vode v vseh oblikah in smereh, zaradi česar je načrtovani ogled vulkana Poas odpadel, nadomestili pa so ga slapovi. Država, ki slovi po svoji ekološki ozaveščenosti in številnih naravnih lepotah, skriva v svoji notranjosti izjemne nacionalne parke, reke in slapove. Na žalost je za obisk vsakega od njih potrebno kar konkretno plačilo, a nimaš kaj. Zavedajo se svoje vrednosti in vrednosti ohranjanja čiste narave. Tu se od njih lahko samo učimo. S Petrom sva v prvih dneh raziskovanja Kostarike obiskala štiri slapove (oziroma štiri področja slapov, le teh je bilo veliko več). Najprej naju je navdušil La Paz Waterfall Gardens Nature park, kasneje izjemni in najmanj poznani (a za naju najlepši) slap Catarata de Toro, pa seveda turkizni Rio Celeste v Volcano Tenorio nacionalnem parku, ter na koncu čudoviti slap Arenal pod fotogeničnim vrhom istoimenskega vulkana. Raj za ljubitelje slapov in vode v vseh oblikah.

La Paz waterfall gardens nature park:

Catarata de Toro:

Rio Celeste:

Arenal waterfall:

Znotraj La Paz Waterfall Gardens Nature park imajo tudi zavetišče za rešene živali (iz ujetništva ali poškodovane v naravi), oziroma živali, ki same ne bi mogle preživeti v divjini. Tu sva od blizu doživela dva čudovita tukana. Sicer ne v divjini, le tega sva kasneje videla na poti iz La Fortune proti Volcano Tenorio NP, a vseeno. Izjemna lepotca, vredna ogleda.

2. La Fortuna in vulkan Arenal

Za mene najlepše in najljubše območje Kostarike, sploh v sončnem vremenu, ko se fotogenični vulkan Arenal pokaže v vsej svoji lepoti. Ker pa sonce tu ni samoumevno, si je dobro vzeti kakšen dan več in ga počakati 🙂 .  Tako sva storila tudi midva in jutro po deževnem dnevu, ko se je vulkan razkril v najlepši podobi, je moj najljubši trenutek na tem potovanju.

3. Jezero Arenal

Pod pobočji vulkana Arenala leži istoimensko jezero. Tako velikokrat zavito v meglo in oblake, je nama pokazalo svojo najlepšo podobo, obsijano s soncem. Največje jezero Kostarike nas spremlja velik del poti iz La Fortune do deževnega Monteverdeja in nudi čudovite panoramske razglede.

4. Naravne terme

Pod pobočji vulkana Arenal in v okolici La Fortune ležijo številne naravne terme. V naravnih vulkanskih termah sva uživala že lansko leto na Azorih in le te na Kostariki jih ne presežejo, so pa vseeno čudovite. Topla vulkanska voda je pravi balzam za telo in noge, razbolele od muskelfibra po raziskovanju številnih slapov, do katerih ponavadi vodi več sto visokih stopnic. Najprej sva si želela obiskati najdražje in baje najlepše terme Tabacon, ki pa so bile rezervirane za mesec vnaprej. Tako sva se odločila za prav tako idilične Ecotermales in ni nama bilo žal.

5. Sončni in vetrovni Monteverde

Območje deževnega gozda Monteverde naju je, začuda, pričakalo v soncu. In če nama je bilo sonce všeč, pa nama nor veter, ki ga je spremljal, ni bil. Ampak baje to za območje vetrovnega Monteverdeja ni nič neobičajnega. Takšnega vetra sama nisem doživela še čisto nikjer, noro res. Zato je na tem območju tako pomembna kvalitetna nastanitev, da te v kakšni leseni baraki vsaj ponoči ne prepiha do kosti. In seveda topla oblačila. Območje ponuja številna doživetja: od visečih mostov, adrenalinskih ziplinov in nočnega pohoda po deževnem pragozdu z namenom iskanja živali. Jaz se za zipline nisem odločila, Peter pa je izbral najbolj adrenalinskega in noro užival. Super je bil tudi nočni pohod po gozdu, za katerega sva se dogovorila kar dan prej v hotelu, v katerem sva bila nameščena.

6. Rio Pirris in njegovi aligatorji

Na poti iz Monteverdeja do obalnega Queposa sva prečkala območje reke Rio Pirris in ob njej uživala v doživetju številnih aligatorjev. Lepo presenečenje na poti proti pacifiški obali Kostarike.

7. Manuel Antonio NP

In potem čudoviti in tudi turistični Manuel Antonio NP. Midva sva si za njegovo raziskovanje vzela dva dni. V park ne moreš vstopiti z avtom, kar je super. So pa tu številne pešpoti, kjer lahko opazuješ živali v njihovem naravnem okolju. Karte so omejene, na srečo, saj je turistov že tako ali tako za najin okus malo preveč. Vsekakor priporočam rezervacijo vstopnice dovolj vnaprej in zgodnje jutranji vstop. En dan sva za opazovanje živali najela vodiča, drugi dan sva jih iskala sama. Oba dneva sva jih doživela in videla res veliko, vodič nam je edino pokazal tiste manjše živali, ki jih sama ne bi opazila. V nacionalnem parku se nahajata dve čudoviti plaži, dostopni peš in samo preko vhoda v park (torej kupljene vstopnice). Do plaž vodi več različnih pešpoti. Cca 20 minut hoje in smo tam, najbolje dovolj zgodaj, da jih doživimo brez ostalih turistov.

8. La foresta nature resort

Tole je bila zagotovo ena najboljših namestitev, ki sva jo imela kadarkoli na naših poteh. Vpeta v naravno okolje, v neposredni bližini gozda, po katerem so bile speljane poti in kjer sva videla vsaj toliko živali, kot v Manuel Antonio NP (razen lenivcev, le teh pa tu res nisva opazila). Noro lepo. Sploh ko te za zajtrk prideta dva dni zapovrstjo pozdraviti dve dolgorepi rdeči ari. Vau moment.

9. Uvita

Čudovita Uvita leži cca 60 kilometrov južneje od Manuel Antonia. Njena neverjetno lepa plaža, ki ima ob oseki obliko kitovega repa je res nekaj posebnega. Ni vseeno, ob kateri uri dneva plažo obiščemo, saj imamo samo nekaj urno časovno okno oseke, ko se je možno sprehoditi do njenega konca. V času najinega obiska je bilo to zgodaj dopoldan.

10. Sončni zahodi v Queposu

Čeprav nama Quepos kot mesto sploh ni bilo všeč, pa so bili sončni zahodi od tu najlepši. Živo rdeče barve in neskončnost Pacifika. Prelepo 🙂 .

Tole je bilo nekaj najlepših kotičkov najine Kostarike. Zaradi slabega vremena se nama je kar 2x izmuznil vulkan Poas, zaradi težav z zdravjem pa raziskovanje karibske obale. A vseeno sva doživela in videla res veliko čudovitih kotičkov te zelene dežele. Pura Vida, Kostarika.