Najino popotniško leto 2022

Leto 2022 je počasi poslavlja. Kakšno je bilo?

Uf, bilo je polno. Polno sprememb, polno globokih uvidov ter iskrenih in na trenutke bolečih samorefleksij. Leto polno uspehov na poslovnem področju, a tudi leto smrti drage prijateljice. Leto tako pomembnega postavljanja meja. Leto osamosvajanja dveh najstnikov, s polno izzivi, ki jih puberteta prinaša nam, staršem. Leto polno izzivov, a tudi leto polno rešitev. Leto neverjetnih doživetij in čudovitih prizorov narave po svetu. Leto smeha s prijatelji, globokih pogovorov, glasnih vriskov veselja, solz sreče in trenutkov čiste (po)polne mirne tišine. Leto, ko so se meje in ukrepi začeli ponovno sproščati in smo lahko bolj svobodno potovali po svetu. Leto, ko je Petru končno spet zmanjkalo dopusta, kar lahko pomeni samo eno: užila sva ga v polnosti. Ne, ni bilo popolno leto, še manj enostavno in zagotovo ne nenehno srečno. A samo iskanje hipnih trenutkov sreče je precenjeno. Sreča pride in ti tiho sede na ramo, ko živiš polno, iskreno in resnično. Ne vedno enostavno in popolno, ampak polno. Sreča je posledica in ne vzrok.

Iz popotniškega vidika je bilo za naju leto 2022 čudovito. Doživela sva Dominikansko republiko, Jordanijo, Grčijo, Srbijo, Dolomite, Azore, Nemčijo, Švico in Lihtenštajn in na poti v tujini preživela 60 dni. Obiskala sva 4 nove države in si ustvarila številne nepozabne spomine. Ne glede na to, koliko raziskujeva tujino, pa ne moreva mimo neverjetnih naravnih lepot Slovenije, ki nikoli ne razočarajo.

Po katerih potovalnih doživetjih si bova zapolnila leto 2022?

Leto sva začela s potovanjem po Dominikanski republiki. Želela sva si mirnega, enostavnega, tropskega oddiha s pridihom raziskovanja in pravzaprav nisva vedela, kaj lahko pričakujeva. Pa naju je že takoj navdušila. Dominikanska republika je mnogo, mnogo več od samo luksuznih resortov. In ko se potovanje po njej sklene z opazovanjem paritvenega obreda številnih kitov grbavcev v zalivu Samana, je doživetje potovanja popolno.
Konec aprila sva raziskovanje nadaljevala v kotičku sveta, ki sem si ga želela doživeti že dolgo časa. Jordanija ter ena in edina, skrivnostna in veličastna Petra je bila uresničitev še otroških sanj. Wadi Rum in kristalna obala Mrtvega morja sta dodala piko na i.
Ob zaključku šolskega leta nas je pričakala naša Grčija s prijatelji in poznano/nepoznanimi kotički za dušo. Kmalu po prihodu iz Grčije sva se, v največji vročini poletja, odločila in pobegnila v nama tako ljube Dolomite, ki naju nikoli ne pustijo ravnodušna.
In potem je konec poletja sledil vrhunec potovalnega leta. Težko bi me kdorkoli in karkoli pripravilo na tako noro, odbito, izjemno, divjo lepoto otočja Azorov. Zagotovo eden najlepših kotičkov našega planeta. Tu se je vse poklopilo, še vreme je neverjetno sodelovalo. Flores in Corvo, vau, ne morem ju pozabiti. Solze sreče, vriski veselja, hvaležnost, mir. Vse zeleno, vse v slapovih, neverjetni razgledi, jezera, kaldera, ki te vrže na rit, sonce in delfini. Skoraj prelepo, da bi bilo resnično. Pa je. Če ste ljubitelj narave in potovanj, potem si Azore preprosto morate dati na wish listo.
Čudovita, topla sončna jesen in indijansko poletje nam je pričaralo pravo zlato pravljico v naših gorah, saj so rumeni macesni zasijali v svoji najlepši luči. Kaj vse imamo pred domačim pragom. Lepota skoraj da brez primere. Zadnje sončne jesenske dni pa sva izkoristila tudi za krajši potep po delu Nemčije, ter končno obiskala Renske slapovi v Švici, čudoviti razglednik Santis in bližnji Lihtenštajn.

Ja, bilo je res lepo. Sva priviligirana in neskončno hvaležna. In ne, nisva vedno samo srečna. O sreči in potovanjih sem spisala svoje razmišljanje, ki bi ga na tem mesto ponovno želela izpostaviti. Lahko si ga preberete tule: https://potepanja.com/kolk-sta-vidva-srecna-da-lahko-potujeta-pa-je-to-res/

In plani za naprej?

Plani, želje, vizije seveda so. Tudi letalske karte so ugledane in nekatere že kupljene (fingers crossed). A po drugi strani je življenje nepredvidljivo in o planih ne želiva preveč javno razpravljati.

Kaj pa je tisto, kar si resnično želim v letu 2023?

Želim si veliko iskrivih in iskrenih pogovorov, nežnih objemov, ljubečih odnosov, tišine navznoter in smeha navzven. Mirne plovbe med valovi pubertete mladičev. Želim si ure preživete na joga balzini, pa tudi ure preživete med oblaki, ko letih sanjam naproti. Želim si neprekinjen tok ustvarjalnosti na poslu in čaranje s prijateljicami. Varen pristan in kakšno odbito lepo dogodivščino. Lahkotnost dela in potovanj. Želim si, da bi vedno znala videti lepoto in jo širiti dalje. A najbolj od vsega si želim zdravje. Morda se sliši nenavadno, a tako je. Ja, staram se 🙂 .

Leto 2023, pripravljena sem. Prihajam 🙂