Unescova Gjirokastro in Berat

Albanija je država, ki se iz leta v leto bolj odpira turizmu in je hkrati država, o kateri imamo še vedno ogromno stereotipov. Nekateri držijo, spet drugi pa zagotovo ne več.

Res je – Albanija je revna država, z neverjetnimi naravnimi lepotami in velikimi nasprotji. In medtem, ko ob predmestjih in na deželi veliko ljudi še vedno živi v revščini, je glavno prevozno sredstvo, ki ga opaziš na njihovih cestah – mercedez. Važno da se vozi mercedez, tudi če nimajo dovolj za jesti in tudi če hiše množično ostajajo nedokončane. Ah ja 🙂  .

V nasprotju z njihovo življenjsko situacijo pa je narava zelo lepa – od turkiznega morja njihove južne obale do goratih predelov Prokletije na severu.

Na naši letošnji poti čez Albanijo smo raziskovali Unescovi mesteci Gjirokastro in Berat. Do Gjirokastra smo prišli sredi dneva v hudi vročini, zato nismo imeli dovolj energije in želje za raziskovanjem. Iskali smo zgolj senco in kakšen hladen kotiček. Mesto samo pa je s svojimi značilnimi hišami resnično očarljivo in je pod zaščito Unesca. In če Gjirokastra zaradi vročine nismo dovolj začutili, pa to ne bi mogli reči za Berat – mesto luči v osrednjem delu Albanije.

Mesto se razteza v hrib na obeh straneh reke, na eni strani pa se le ta zaključuje z Unescovo trdnjavo, iz katere je prelep razgled na okolico ter drugi del starega mesta vpetega v hrib nasproti. Območje Unescove trdnjave na hribu je veliko večje, kot smo pričakovali in idealno za jutranji ali večerni sprehod. Znotraj trdnjave so zanimive tlakovane ulice, parki, prelepa pravoslavna cerkvica ter nekaj gostišč s hrano in nočitvami. Mi smo spali v Guest housu Kris, znotraj Unescove trdnjave, ki ga toplo priporočamo. Poceni in idilično. Tukaj bi brez težav in z največjim veseljem ostali kakšne 3 dni, a smo morali dalje, čakala nas je Črna gora.

Če se boste kdaj potepali po tistih koncih – naj vas pomisleki o Albaniji ne zavedejo in odvrnejo od njenega obiska. Poiščeš lepe kotičke, ki jih je tu ogromno; tisti manj lepi pa so zgolj trening hvaležnosti za vse, kar nam je dano v naši mali državici 🙂 .