Naš izbor: 5 pravljičnih kotičkov Omana

Oman je država, ki nas je do sedaj na našem raziskovanju sveta najbolj pozitivno presenetila. Brez pomisleka bi potovanje po njej lahko uvrstili med naših Top 3 potovanj. Stereotipov o arabskih državah je veliko, v zadnjem času je še posebej na udaru vprašanje varnosti. Oman je popolnoma varna država, prijazna, čista, posebna, pristna, resnično pravljična. Idealna za razbijanje stereotipov in predsodkov ter spoznavanja drugačnih kultur, običajev, navad in ver. Tudi in še posebej z otroci.

Najboljši čas za obisk Omana je v naših jesenskih ali zimskih mesecih. Potovanje po državi je enostavno in pravzaprav največji izziv predstavlja vprašanje kako najceneje priti do izhodišča potovanja po Omanu. Letalske karte do glavnega mesta Muškata niso najcenejše, zato mi priporočamo kombinacijo z Združenimi Arabskimi Emirati. Veliko lažje je namreč dobiti ugodne letalske karte do Dubai-ja ali Abu Dhabija. V nasprotju s splošnimi pomisleki o rentanju avtomobila v UAE ter prehodu z njim v Oman, mi težav nismo imeli. Res pa je, da smo se temeljito pripravili in vnaprej uredili vsa potrebna zavarovanja. In v tem primeru – verjemite – je potovanje res enostavno. Ceste so super, hrana dobra in poceni, bencin še bolj, hoteli sicer malo dražji – a se vse izravna s hrano in bencinom. Ljudje neverjetno in pristno prijazni ter brez pričakovanja česarkoli v zameno – vedno in povsod pripravljeni priskočiti na pomoč. Vreme sončno in toplo, brez oblačka, narava in njene lepote pa te dobesedno vržejo na rit.

Več o logistiki potovanja v Oman z nasveti za zavarovanja ter rentanje avtomobila si lahko preberete v članku Oman in UAE – logistika potovana in praktični potovalni nasveti, kadarkoli pa nas lahko kontaktirate in vam z veseljem svetujemo in pomagamo.

Ko sem se morala odločiti za naš izbor petih najlepših kotičkov Omana, sem imela resnično težave. Cel teden sem podoživljala potovanje in še vedno se mi je težko odločiti, saj Oman ponuja tako veliko.
Definitivno pa na svojem potovanju po njem ne izpustite:

1. Jebel Shams

Jebel Shams je najvišji vrh omanskega visokogorja v bližini katerega se nahaja znameniti Grand Canyon arabskega sveta. Izhodišče za ogled tega goratega dela Omana sta mesteci Al Hamra ali Bahla, lahko pa je to tudi malo bolj oddaljena nekdanja prestolnica Omana – Nizwa. Za ogled velikega kanjona ne potrebujete nujno avtomobila na štirikolesni pogon, če pa se boste odločili za le tega, pa ne izpustite ogleda pristne in prelepe gorske vasice Bilad Sayt.

 

2. Nizwa

Nizwa je nekdanja prestolnica Omana, ki še vedno ponuja pristni utrip lokalnega življenja. Čisti užitek se je sprehajati po znamenitem Nizwa souqu – tržnici; obiskati trgovinice z dateljni, kjer te prijazno pogostijo z njimi, ponudijo kavo ali čaj ter v zameno NE pričakujejo, da boš karkoli kupil. Resnično – kaj takega redko doživiš in verjamem, da je težko verjeti skozi oči našega zahodno in izrazito marketinško usmerjenega sveta. Poleg čudovitega souqa pa ima Nizwa v rokavu še en adut in sicer Nizwa fort – trdnjavo, ki smo jo – verjeli ali ne – raziskovali skoraj čisto sami. Malo nam je nagajala edino vročina, saj je začetek maja že kar pozno za obisk Omana. Peter se rad pošali, da ima Oman samo en letni čas, ki se stopnjuje: poletje, vroče poletje, še bolj vroče poletje in noro vroče poletje 🙂 . Modro izberite čas obiska Omana in s tem je čudovita izkušnja zagotovljena.

 

3. Wadi Bani Khalid

Wadi Bani Khalid je bila prva oaza, ki smo jo obiskali na našem potovanju po Omanu in bilo je magično. Idilični zeleni wadiji, v katerih se brez težav kopaš so pravi balzam za dušo in telo in eden izmed vrhuncev potovanja po Omanu.

 

4. Rdeče puščavske sipine Wahibe

Narava ima neverjeten smisel za lepoto in ustvarjalnost – ste to že opazili? In najboljši, najlepši in najbolj pristni poligoni za igranje, ustvarjanje ali samo bivanje so v naravi sami: gozd, plaže, gore ali sipine…..ni tako pomembno – povsod lahko vidimo, kako majhni smo in kako čudovito lepa je narava. Sipine so raj za fotografe, najboljši peskovnik in igrišče za otroke ter super mesto za stik s tihim delom v nas, ki samo čaka, da se ga dokatnemo in prebudimo 🙂 .

5. Wadi Tiwi in Wadi Shab

Wadi Tiwi in Wadi Shab sta zeleni soteski vdolbeni med vroče rjavo rdeče omanske skale in s svojimi zelenimi tolmuni, jezerci ter slapovi predstavljata pravi raj za ljubitelje narave. Nahajata se ob cesti Sur – Muškat in jih ne izpustite. Zaradi vročega sonca se na raziskovanje podajte čim bolj zgodaj, s seboj pa ne pozabite vzeti dovolj vode in pokrivalo za glavo. Na srečo je voda v njunih tolmunih ravno pravšnja za ohladitev velikokrat od vročine pregretega telesa.

 

Kako je lahko še boljše kot to?