Hurgada in njen podvodni svet

Hurgada? Nič zelo posebnega. Nič, zaradi česar bi se bilo, po najinem mnenju seveda, vredno vračati prav v Hurgado.

Njen podvodni svet? Vrhunski in zagotovo vreden večkratnega in ponavljajočega se obiska ?

Res je, da paše par dni odklopa v resortu, s koktajli, dobro hrano, masažami, branjem knjig. In res je, da nama je to nekaj dni več kot ustrezalo. Da pa bi v sami Hurgadi bilo kaj resnično posebnega (razen urejenosti in razvajanja v resortih), bi težko rekla.

A kot sem že zapisala, ima tudi Hurgada tisto nekaj, kar jo dela posebno. In to je njen podvodni svet. Tako živega, pisanega, zdravega in neverjetno lepega podvodnega sveta koral pa resnično še nisva videla nikjer. Rdeče, vijolične, roza, modre, zlate, bele, srebrne in ni da ni barv, ki delajo podvodni svet tako lep. Razlog je najbrž v tem, da je temperatura Rdečega morja, v primerjavi z ostali tropskimi oceani relativno nizka, kar korale pravzaprav ohranja pred uničenjem. Poleg neposrednega človeškega faktorja.

Če boste kdaj potovali v Hurgado vam priporočam, da odklop tu skombinirate za raziskovanjem Kaira, Luxorja ter Asuana, kot sva to storila midva (no, Asuan naju še čaka v prihodnosti, prav tako imava željo obiskati belo puščavo). To pa potovanju in počitnicam v Egiptu doda piko na i. Če se odločite za oddih prav v Hurgadi priporočam, da ste nameščeni v Makadi bayu, saj imate tu od hotelske plaže neposredni dostop do res lepega koralnega grebena. V tem primeru lahko v Hurgadi uživamo vsi tisti, ki nam samo ležanje na plaži ni najbolj povšeči ?

Seveda pa imate tudi v Hurgadi možne številne organizirane izlete. Sama sva enkrat najela čoln (privite boat), da naju je zapeljal do Modre lagune (Blue lagoon) ter na snorkljanje na malo oddaljene koralne grebene in izkušnja je bila super.

Prav tako pa sva se dogovorila in vplačala iskanje in morda plavanje z delfini v naravnem okolju. No, tu pa so naju dobesedno »nategnili«. Seveda nisva dobila tistega, kar sva plačala. Pa je tu denar še najmanjši problem. Žal nama je izkušnje, oziroma je bila izkušnja popolnoma drugačna, kot sva jo pričakovala. Na koncu so naju prav po šalabajzersko priključili skupini, ki je odšla na Paradise island. Rajski otoček, ki to za naju ni in sva se mu želela na vsak način izogniti. Delfine, ki so se dobesedno igrali z našo ladjo smo na srečo videli in bilo je čarobno, prav tako so nas odpeljali na čudovito snorkljanje na mesto, kjer se ponavadi nahajajo samo potapljači in ni tako turistično obljudeno (mogoče zato, ker sva na ladji, ko sva dojela, kako so naju naplahtali in se nama še brezskrbno lagali v oči, res težila). Pa vseeno, suma sumarum tole ni bila najlepša izkušnja. Oziroma je bila izkušnja učenja hendlanja z Egipčani. To pa nekako sprejmem, ker sodi k popotniškim doživetjem, ki niso vedno vsa samo pozitivna. In na koncu je doživetje z delfini, želvami in ostalimi lepotami pod vodo vseeno odtehtalo slab priokus. Če si želite oditi na klasični turistični izlet po Orange bayu (ki je zelo lep) in na Paradise island (ki res ni rajski, kot obljublja ime), vam bo le ta zagotovo všeč, samo pozabite prej na iluzijo rajskega tropskega otočka. Pri iskanju malo drugačne izkušnje, kot sva si jo želela midva, pa bodite pri svojem dogovarjanju z domačini res previdni.

A zaradi lepot podvodnega sveta, se bova tudi midva še vrnila v Egipt in morda naslednjo izkušnjo skombinirala z obiskom še kakšne zgodovinske in naravne znamenitosti dežele.