Teden restavracij in kulinarično razvajanje v Vili Herberstein

Teden restavracij je kulinarični dogodek, ki poteka jeseni in spomladi in na katerem postane vrhunska slovenska kulinarika cenovno dostopna širši množici. Izbiramo lahko med skoraj stotimi gostilnami in vrhunskimi chefi v vseh slovenskih regijah, ki ponujajo 3 ali 4 hodni meni po enotni ceni 17 eur.

In ker imamo doma dva mlada gurmanska in kulinarična navdušenca (no, pa tudi starca se dobre hrane ne braniva), se 2x na leto odpravimo po Sloveniji poizkušat vrhunsko pripravljene dobrote. Tokrat si je Lan zaželel obiskati Vilo Herberstein v Velenju in moram reči, da ima dober okus 🙂 .Ocena: vrhunsko, sploh okusi so bili izjemni!

Kaj smo jedli?

Prva predjed:

– piščančja pašteta s tartufi, hruško in medom s tartufi; domač ajdov kruh

Če boste kdaj tu – to morate poizkusiti, dobro za znort!

Druga predjed:

– mesni meni: goveji carpaccio, karibska čokolada, hren, malina
– ribji meni: juha iz mladega graha in mete s hobotnico (tako mehke hobotnice še nismo jedli nikoli do sedaj, izredno okusno, fotografija okusa ne more pričarati 🙂 ).

Glavna jed:

– mesni meni: žrebičkov file s poprom, tartufov – krompirjev kipnik (izvrsten 🙂 ), žgano korenje, ocvrte polentine kroglice, listi mlade rdeče pese
– ribji meni: file jezerskega smuča, porov pire (izjemen 🙂 ), belgijski radič, paprikina omaka, ožgana čebula

Sladica:

– tiramisu z gozdnimi sadeži, domač pistacijev sladoled, bučkin crocant

Zelo okusno!

Pijača:

– voda (brezplačna, z razliko od marsikatere druge vrhunske restavracije, kjer vodo drago zaračunajo)
– dva kozarca vina

Cena na osebo: 21 eur

Poleg dobre hrane pa smo lep dan izkoristili tudi za uživanje v sončku in v prelepih jesenskih barvah v okolici Velenjskega jezera.