Plan potovanja: Namibija, Bocvana in Viktorijini slapovi

Julijsko potovanje po Namibiji, Bocvani in Viktorijinih slapovih je bilo resnično epsko. Za prvi stik s podsaharsko Afriko – skoraj sanjsko in neresnično. Kar nekaj logistike in organizacije je bilo potrebno, a trud je bil bogato poplačan.

Za vse, ki se odpravljate v tiste konce priporočam najprej prebrati res obširen, podroben in konkreten članek o naši logistiki potovanja:  Namibija, Bocvana in Viktorijini slapovi: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti

Marsikdo nas vpraša: koliko stane takšno potovanje?

Potovanje v Afriko ni najcenejše. Pravzaprav je bilo to naše najdražje potovanje. To ne pišem zato, da bi se hvalila ali kaj podobnega, samo za lažjo predstavo tega, kaj lahko pričakujete in kako se – tudi denarno, pripraviti. Nekih zelo natančnih tabel stroškov si mi ne delamo, ker se resnično ne želimo preveč obremenjevati z vsakim evrom posebej, približni stroškovnik pa imamo seveda narejen.

3 – tedensko potovanje v Afriko je za 4 osebe (3 odrasli, 1 otrok – ja, 13 letnik se je že štel za odraslo osebo) prišlo približno 7000 eur. Stroške bi lahko kar precej znižali, če bi potovali samo po Namibiji, a mi smo se odločili za daljši krog in več doživetij. Najdražje so seveda letalske karte, ki vas skupaj z vizo pridejo okoli 700 eur/osebo (lahko tudi dražje ali ceneje – spremljajte akcije Qatarja), ter najem 4W avtomobila s šotorom (okoli 1300 eur za 3 tedne, odvisno seveda od časa najema). Oboje je priporočljivo kupiti/rezervirati več kot pol leta vnaprej in tako privarčevati kakšen evro. Resnično priporočam prebrati naš članek o logistiki (povezava zgoraj) in si tam prebrati podrobne informacije.

Kdaj potovati?

Najbolje je potovati v njihovem sušnem obdobju, saj se takrat živali nahajajo okoli vodnih kotanj in jih je najlažje opazovati. Najboljši čas je med majem in oktobrom, vrh sezone pa naše poletje. To je njihovo zimsko obdobje, a brez skrbi – še vedno je čez dan temperatura med 20 in 30 stopinjami, samo ponoči včasih pade tudi na samo 5 stopinj, zato je dobra in topla spalka obvezen del potovalne opreme. Prav tako tople nogavice, kapa, udobne in dolge hlače ter potovalna bunda ( super in ugodne se kupi v Dechatlonu ). S seboj imejte tudi delavske rokavice, ki pridejo zelo prav. Kljub temu, da smo potovali v vrhu sezone, pa večino časa okoli nas – razen živali, odbite narave in lokalnih domačinov – ni bilo veliko turistov. Samotne noči pod zvezdami pa dajo potovanju še prav poseben čar. Slaba stran potovanja v njihovem zimskem času pa je kratek dan, saj sonce vzide okoli 6.30h, zaide pa že ob cca 17.30h. Zaradi tega je resnično potrebno dobro splanirati pot in oglede ob njej.

Potovalni plan

V 22 potovalnih dneh (kar pomeni 20-21 dni dejansko v Afriki) smo prevozili cca 5700 km in naredili spodnjo pot.

Obiskali smo 4 države, vendar smo se večinoma zadrževali v dveh – v Namibiji in Bocvani. Zambijo in Zimbabwe smo obiskali v sklopu obiska Viktorijinih slapov, ki so bili resnično prelepi in vredni svojega denarja, ne pa tudi poceni.

Tule je naš potovalni plan po dnevih. Naj vam koristi 🙂 .

1. dan: ZAGREB – DOHA – WINDHOEK

Iz kjerkoli že potujete, je prvi dan rezerviran za dolgo pot do južne poloble. Potrpežljivo in v pozitivnem pričakovanju 🙂 .

2. dan: WINDHOEK – NAMIBGRENS

Letalo Qatarja pristane v namibijskem glavnem mestu okoli 10h dopoldan. A ne biti preveč optimistični glede časa, ki vam ostane ta dan za resnično raziskovanje Namibije. Vzeti si je treba veliko časa za “tehnikalije”, saj so na letališču vrste za pregled potnih listov z vizami (mi smo čakali 1 uro), izpolniti pa je potrebno tudi posebne vhodne obrazce, ki se jih dobi na letališču. Vrsta je tudi pred menjalnicami in bankomati, do Windhoeka je še 3/4 ure vožnje, sam prevzem avta pa tudi traja vsaj dve uri, raje več. Poleg tega je potrebno iti na bencinsko in v Spar po zaloge in šele potem se lahko začne pot proti prvi nočitvi. V vsakem primeru si nočitev rezervirajte izven Windhoeka, tudi zaradi povečanega kriminala v namibijskem glavnem mestu (pa brez panike, vseeno ni tako hudo). Pri načrtovanju poti si vedno vzemite tudi nekaj časa za nepredvidene dogodke, kot je npr menjava gume.
Naša pot nas je iz Windhoeka vodila proti jugu (delali smo pot v smeri urinega kazalca) in za prvo noč smo si izbrali nočitev v Namib Grens, ki je bila ena lepših na naši celotni poti in jo močno priporočamo. Samo za občutek, koliko časa se potrebuje za vse tehnikalije prvega dne: pristali smo ob cca 10.30h, v Namib Grens (kamp) pa smo prispeli ob 18h zvečer (cca 3-3,5h vožnje iz Windhoeka).

3. dan: NAMIBGRENS – SOLITAIRE – SESRIEM – NAMIB NAUKLUFT NP

Po čudoviti prvi noči spanja pod afriškimi zvezdami, se odpravite v smeri najstarejše puščave na svetu. Na poti se ustavite še v kraju Solitaire in uživajte v znanih in res okusnih jabolčnih pitah. Ker boste do Sesriema po vsej verjetnosti prispeli okoli poldneva, si v največji vročini oglejte Sesriemski kanjon, ki vas bo prijetno ohladil. Popoldan pa se odpravite v Namib Naukluft NP, do sipine 45 ali kakšne okoli nje, saj je pokrajina edinstvenih oranžno rdečih sipin čudovita. Nočitev: Sesriem NWR Camp (rezervirajte dovolj zgodaj).

4. dan: SESRIEM – DEADVLEI – VALVIS BAY – SWAKOPMUND

Vrhunec raziskovanja Namib Naukluft nacionalnega parka pa je Deadvlei. Do prelepe surrealistične kotanje se odpravite takoj, ko uro pred sončnim vzhodom odprejo vrata kampa (5.45h). Najprej se povzpnite na sipino Big Daddy in se iz nje spustite v Deadvlei. Po doživetju Deadvlei-ja se odpravite v smeri Valvis bay-a, kjer si lahko ogledate flaminge. A pozor, do tja imate cca 330 km, kar predstavlja približno 5h vožnje. Nočitev: Swakopmund Sophia Dale Base Camp (ali kateri drugi, jih je tu okoli veliko).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. dan: SWAKOPMUND – CAPE CROSS – SPITZKOPPE

Na Cape Crossu se nahaja največja kolonija tjulnjev v Afriki in vredno si jo je ogledati. Potem pa via Spitzkoppe, do katerega imate približno 150 km. Uživajte popoldan in večer ob rdečih skalah fotogeničnega Spitzkoppe-ja. Nočitev Spitzkoppe campsite.

6. dan: SPITZKOPPE – TWYFELFONTAIN

Zjutraj in dopoldan uživajte v rdečkastih osamelcih in med fotogeničnimi monoliti. Oglejte si poslikave Bušmanov in se sredi dneva odpravite na dolgo pot proti Twyfelfontainu. Tudi tu si lahko ogledate poslikave (mi si jih nismo, ker smo raje dlje časa uživali v Spitzkoppe-ju). Nočitev: Twyfelfontain.

7. dan: TWYFELFONTAIN – SESFONTAIN

Čas je za prvo spoznavanje prvinskih ljudstev Namibije. Če si želite pristen stik z ne turističnimi Himbami, se odpravite do Purosa ali Sesfontaina. Pred tem se morate nujno dogovoriti z lokalnim vodičem (več o tem si preberite v logistiki potovanja). Popoldan lahko v bližini Sesfontaina uživate v pravi oazi sredi Afrike – ob slapu in jezeru, v katerem se brez težav okopate. Nočitev: Sesfontain. Mi smo spali v Zebra camp, a priporočam Ongongo campsite, tik ob slapu.

8. dan: SESFONTAIN

Takoj zjutraj se lahko odpravite v lokalno šolo. Že doma pripravite pakete za otroke (zvezke, barvice, šolske potrebščine, žoge…) in razveselite šolarje. Dopoldan se z lokalnim vodičem odpravite iskati puščavske slone in uživajte v offroadu. Zvečer pa spanje pri Himbah.

9. dan: SESFONTAIN – KAMANJAB

Jutro s Himbami, ki marsikomu predstavljajo srce in dušo Afrike. Po pristnem doživetju pa se odpravite nazaj v smeri Kamanjaba, točneje v kraj Otjitotongwe, kjer imajo na ranču (Otjitotongwe Cheetah Guestfarm) organiziran ogled in hranjenje gepardov. Kljub prvim dvomom, pa je bila izkušnja lepa in jo priporočamo. Nočitev: Otjitotongwe Cheetah Guest Farm camp.

10. dan: KAMANJAB – ETOSHA NP

Skozi zahodni vhod (Etosha Galton Gate) se takoj po zajtrku odpravite v enega najlepših afriških nacionalnih parkov. Etosha NP nam na osupljiv način predstavi tisto najbolj divjo, a hkrati naravno in prelepo Afriko, kjer so živali glavne in ljudje samo začudeni in začarani opazovalci. Vožnja okoli vodnih kotanj in tiho opazovanje veličine živalskega sveta. Milina. Nočitev: Okaukuejo campsite.

12. dan: ETOSHA NP

Kaj naj rečem. Živali, živali, živali. Nočitev: Halali campsite.

13. dan: ETOSHA NP

Pa še malo živali. Ne, ne naveličaš se jih tako hitro. Nekaj več o Etoshi pa si lahko preberete tudi v samostojnem prispevku Etosha NP – sanjski afriški safari. Nočitev: Namutoni campsite.

14. dan: ETOSHA NP – TSUMKWE – LIVING MUSEUM

Takoj zjutraj, ko se po zajtrku odprejo vrata kampa – uživajte še v zadnjih prizorih živali ob vodnih kotanjah v Etoshi NP, potem pa se odpravite v smeri Tsumkweja, do katerega imate kar 450 kilometrov vožnje, a brez skrbi, cesta je precej lepa. Zakaj Tsumkwe? Ker tam lahko skozi zelo pristen stik doživite še eno prvinsko ljudstvo Afrike – Bušmane. Približno 20km severno od Tsumkweja je nemška fondacija (www.lcfn.info/hunters) organizirala živeči muzej. Čeprav je vasica s prebivalci pripravljena za maloštevilne turiste (mi nismo srečali nobenega tu), je bilo naše doživetje zelo pristno in ga močno priporočamo. Nočitev: Living museum camp.15. dan: TSUMKWE – NGEPI CAMP

Zopet vas čaka dan dolge vožnje. Mi smo se do Ngebi campa na severu Namibije odpravili po krajši poti, ki pa je bila zelo naporna. Prečkali smo mejo z Bocvano (Dobe) in se v kraju Nokaneng usmerili proti severu. Pot od meje Dobe do Nokanenga je bila precej O.K., čeprav smo morali po makadamu (ki je bil na trenutke precej v slabem stanju) voziti zelo počasi in previdno. In ko smo bili v Nokanengu vsi veseli, da je makadama končno konec, smo pristali na noro luknjasti asfaltni cesti v smeri meje Mohembo (nazaj proti Namibiji). Makadam bi bil boljši, definitivno. Precej daljša (a lažja) pot iz Tsumkweja do Ngepi campa pa je vračanje nazaj do glavne ceste in od tam vožnja po precej boljšem namibijskem asfaltu (cca 550 – 600 km). Oboje je izvedljivo v enem dnevu. Ngepi camp pa je čudovit, in tu bi brez težave ostali še en dodatni dan. Leži ob reki Okavango, ki je raj za krokodile in hipote. Prav zanimivo in malo strašljivo jih je bilo poslušati ponoči nedaleč stran od našega šotora (ki je bil na srečo na strehi avta 🙂 ).

16. dan: NGEPI – KASANE

Zjutraj se odpravite v Bwabwata nacionalni park, ki prav tako leži ob reki Okavango. Uživajte v prizorih številnih hipotov, bivolov, ptic in ostalih živali ter občudujte čudovite in zelo stare baobabe. Nadaljujte v smeri meje z Bocvano (Ngoma) in mesta Kasane. Nočitev: Chobe Safari Lodge campsite (izberete lahko tudi kakšen drugi kamp, tu jih je veliko).

17. dan: KASANE – VIKTORIJINI SLAPOVI – KASANE

Dan za obisk prelepih slapov, dragulja Afrike – kot jim tudi pravijo. Tako Zambija kot tudi Zimbabwe za prestop meje z lastnim avtomobilom zahteva visoko okoljevarstveno takso za avto, zato se do Victorijinih slapov splača iti z agencijo iz Kasaneja. Priporočamo vodeno turo z agencijo Wild cars & guides (kontaktirajte z Benom). Slapove smo si seveda ogledovali sami, brez vodiča in imeli dovolj časa, agencija te zgolj zapelje do slapov. Ob slapovih lahko izbirate tudi med mnogimi adrenalinskimi dejavnostmi (bungee, zip line…), seveda za precej drago plačilo. Priporočamo ogled slapov tako iz Zimbabweja, kot tudi iz Zambije, vendar se je to z agencijo potrebno dogovoriti vnaprej. Nočitev: Kasane.

18. dan: KASANE – CHOBE NP – CHOBE RIVER – KASANE

Nacionalni park Chobe se nahaja v severnem delu Bocvane od istoimenski reki. Je eden izmed najlepših afriških parkov z največjim številom slonov v naravnem okolju. Poleg slonov pa lahko opazujemo številne hipote, krokodile, žirafe, ptiče….Lahko ga doživite po kopnem (game drive) ali po reki. Priporočamo, da se dopoldan odpravite na turo po kopnem, popoldan pa nujno še na turo z ladjico po reki. Mi smo zopet odšli v organizaciji agencije Wild cars& guides in bili zelo zadovoljni. Nočitev: Kasane.

19. dan: KASANE – PLANET BAOBAB

Dan za počasno raziskovanje slanih jezer in čudovitih dreves baobabov. Uživanje v prelepem ambientu Planet Baobab-a. Če imate premalo časa, lahko brez večjih težav pot nadaljujete do Mauna, vmes pa se samo ustavite na kosilu v restavraciji Planet Baobab-a. Tako pridobite en dan. Če pa imate časa dovolj pa tu tudi prespite. Nočitev: Planet Baobab camp.

20. dan: PLANET BAOBAB – MAUN

Zjutraj se lahko odpravite na vodeno turo opazovanja surikat in raziskovanja nacionalnega parka Makgadikgadi, ki ga sestavlja več posušenih slanih jezer. Pot nadaljujte do Mauna, ki je izhodišče za ogled in raziskovanje Okavango delte. Že popoldan se dogovorite za morebitni jutranji prelet delte Okavango naslednjega dne. Nočitev: Maun Rest camp.

21. dan: MAUN – GHANZI

Jutranji prelet delte Okavango. Kaj naj rečem – veličastno in resnično priporočamo. Cena preleta delte Okavango je odvisna od tega, koliko oseb je v letalu, a večinoma se giblje okoli 90 eur na osebo. Če vam finance niso problem, pa se lahko odločite tudi za prelet s helikopterjem. Pot po Afriki se tu počasi zaključuje, zato se odpravite nazaj v smeri Windhoeka. Pot boste morali – zaradi dolžine – po vsej verjetnosti presekati z nočitvijo v kraju Ghanzi. Nočitev: Ghanzi Thakadu camp.

*-**

22. dan: GHANZI – WINDHOEK

Še zadnji dan raziskovanja Afrike. V Windhoeku si nočitev organizirajte v eni izmed (tukaj sicer ne najbolj ugodnih) AirBnb nastanitev. Popoldan pospravite avto in si vzemite čas za razvrstitev prtljage in kamp opreme. Zvečer obiščite znameniti pub Joe’s Beerhouse, kjer imajo tudi izvrstno hrano. Priporočam rezervacijo vnaprej (pol dneva).

23. dan: WINDHOEK – DOHA – ZAGREB

Pot domov. Ah ja – sigurno prehitro 🙂 .

Če je vaša želja potovati samo po Namibiji, a hkrati vseeno doživeti živali, ki jih izvorno v Namibiji ni in se zadržujejo samo ob vodi (npr hipote in krokodile), lahko za kakšen dan obiščete Erindi kamp, 2 uri severno od Windhoeka. To je rezervat velik cca 70.000 hektarjev, 700 km2 in v njem lahko ob vodnih kotanjah opazujete tudi hipote ter številne druge živali. Živali so sem seveda naseljene, a hkrati živijo na precej velikem območju in se v njem čisto porazgubijo, kar daje vseeno občutek vsaj delne svobode. Super izbira za tiste, ki se na vzhod do Bocvane ne bi želeli peljati. Hkrati pa vam raziskovanje samo po Namibiji občutno zniža stroške potovanja, kar tudi ni kar tako.

Afrika je res posebna celina, svet za sebe – drugačen, magičen, poseben, pristen, tih in divji. Resnično vreden raziskovanja ter tudi svojega denarja.