Sejšeli: Mahe

Mahe je zadnji otoček Sejšelov, ki smo ga obiskali na našem novembrskem potovanju. Je največji izmed treh najbolj obiskanih sejšelskih otokov, a še vedno dovolj majhen, da ga brez težav raziščeš v kratkem času. Ima malo več kot 100 kilometrov cest, ki jih brez hitenja lahko prevoziš tudi samo v enem dnevu. Na njem živi več kot 80% vseh prebivalcev Sejšelov, tu je tudi glavno mesto Victoria in edino mednarodno letališče na Sejšelih. Hkrati pa je to otok, kjer je največ turistov in večina od njih se niti ne odpravi dlje od njega, oziroma se odloči zgolj za enodnevni obisk Praslina ali La Digua.

Mi smo si za Mahe vzeli dva polna dneva. Priznam, da smo naredili napako in da mu najbrž delamo krivico, saj je otok lep. A res je tudi, da nam po še lepšem Praslinu in čudovitem La Digue, preprosto ni bil nič posebnega. Imel je bolj kaotično vzdušje, z več turisti, kar nam ni najbolj ustrezalo. Če bi se odločili še enkrat, bi spremenili vrstni red raziskovanja. Mahe bi raziskali najprej, iz njega bi se s kratkim poletom premaknili na Praslin in za konec bi si pustili najlepšega od teh treh otokov – La Digue. In ja, podaljšali bi čas preživet na La Digue in skrajšali čas na Maheju na en sam dan. Če pa imate časa dovolj, si brez težav tukaj vzemite 3 dni ali več, a na začetku, ne na koncu potovanja po Sejšelih ?

Kateri je najlepši del otočka Mahe?

Tudi Mahe je sam po sebi zelen in cvetoč, s številnimi čudovitimi razgledi ter lepimi plažami. Nam najlepši kotiček je bil severozahod otoka, a ne turistični Beau Vallon, temveč območje okoli Port Glauda, mini otoček Anse L’islette in območje Port Launay Marine National park. To je del otoka, ki ga ne obišče prav veliko turistov in nam je to zelo odgovarjalo. Tu smo našli čudovito plažo, na kateri smo bili skoraj sami in mini otoček L’islette, na katerega se v času oseke lahko tudi sprehodiš (pri nas je bilo to okoli 14h), kar smo storili tudi sami. Znotraj tega mini otočka so sicer ob našem obisku snemali nek ruski resničnostni šov, zato v njegovo notranjost nismo mogli vstopiti (to so nam povedali domačini, vidno praktično ni bilo ničesar). A vse plaže na Sejšelih so javne in prosto dostopne, tudi tu je bilo tako. Naravna kulisa v zalivu okoli otočka L’islette pa je res pravljična in se sploh ne čudim, da so jo izbrali za snemanje. Hrupa pa kljub temu ni bilo, prav tako ne kakšne umazanije ali kaj podobnega in tu smo preživeli najlepše trenutke na otoku Mahe. Bilo je res rajsko in dobili smo dokaz, da je tudi Mahe čudovit.

Kje izbrati nočitev na otoku Mahe?

Najbolje je izbrati nočitev v turistični vasici Beau Vallon. Ker je mesto Victoria precej kaotično, vam odsvetujemo nočitev tam, jih je pa seveda tudi okrog Victorie dovolj, prav tako jih je precej tudi na jugu ali zahodu otoka. Največja ponudba precej ugodnih nočitev pa je ravno v Beau Vallonu. Mestece samo ima tudi precej znamenito plažo, ki nas sicer ni najbolj navdušila (ja, razvajeni smo glede tega), a najboljše tu so stojnice s hrano, posebej v popoldanskem in večernem času ?. Že samo zaradi stojnic z lokalno in svežo hrano, se splača obiskati Beau Vallon. In uživati v zelenjavnih, morskih, mesnih jedeh in številnih kreolskih sladicah. Za povprečno ceno. Izbereš obrok za sebe in ga poješ na preprostih lesenih klopcah ali še bolje: na plaži. Hrana pa je res okusna, posebej morske dobrote in lokalne sladice. Ob sredah je v Beau Vallonu tudi bazar, ki se imenuje Bazar Labrin in ponudbe je takrat še več. Njami ?

Kje jesti?

V take away restavracijah, ki nudijo super hrano za 3-6 eur na obrok. In seveda na uličnih stojnicah v turističnem kraju Beau Vallon. Mi smo v mestu Victoria našli super take away: Papagalo take away, ostalo pa smo jedli v Beau Vallonu. Prav tako je povsod dovolj trgovin in ob cestni prodajalcev kokosov in ostalega sadja.

Kako potovati po otoku?

Če imate dovolj časa in si želite privarčevati kakšen euro, potem lahko koristite javni avtobusni prevoz. A realno gledano je najbolje rentati avto, saj so cene čisto zmerne, hkrati pa ti avto nudi največ svobode pri raziskovanju. Mi smo za najem avtomobila za dva dni plačali 85 eur. Prevzeli smo ga v pristanišču, ob prihodu z ladjo iz otočka La Digue, oddali pa smo ga pozno zvečer na letališču, pred nočnim poletom nazaj domov.

Kateri so najlepši kotičku, ki jih je na otoku Mahe vredno obiskati?

1. Plaže vsepovsod po otoku.

Nam najlepša je bila plaža v zalivu otočka Anse L’islette, kjer smo res uživali v čudoviti naravni kulisi brez množice turistov.

Vendar je lepih plaž veliko na vseh delih otoka. Zelo lep nam je bil del plaže Anse Royale, čisto začetni, severni del, ki se imenuje Fairyland beach.

Prav tako je zelo lepa, pa tudi najbolj divja plaža Anse Intendance, na jugu otoka, vendar je tu kopanje možno samo v redkih trenutkih, ker je največkrat preveč valovito in vetrovno za varno kopanje. Nas je tam ujela kratka tropska nevihta in z njo valovi in veter.
Čudovita je tudi plaža Baie Lazare, na jugozahodnem delu otoka, sploh če se sprehodite do končnega dela le te. In seveda še vse vmesne: od Anse Forbans na jugovzhodu do Anse Takamaka na jugozahodu.

2. Botanični vrtovi

Najbolj poznana botanična vrtova na otoku Mahe sta dva: Seychelles National Botanical Gardens (Mont Fleuri, Victoria) ali Le Jardin Du Roi Spice Garden.
Mi smo obiskali prvega. Je čudovit ter vsekakor vreden ogleda. Tu smo opazovali tudi posebno vrsto netopirjev, značilnih za Sejšele. Res pa je, da so celotni Sejšeli en sam velik botanični raj, zato v resnici ni nič hudega, če nimate časa za obisk le teh na otoku Mahe. A če čas ni težava, priporočam obisk enega od njiju.

3. Destilarna ruma Takamaka

Le ta se nahaja 7 kilometrov južno od letališča, ob vzhodni obali. Tu proizvajajo najboljši sejšelski rum, v različnih okusih. Cene so precej visoke, tako ruma, kot tudi vodenega ogleda in degustacije, zato se mi za ogled nismo odločili. Tako ali tako s Petrom nisva ravno velika pivca, otrokoma pa tudi ni bilo najbolj zanimivo ?. A če obožujete rum, potem je morda to za vas lahko super izkušnja.

4. Nacionalni park Morne Seychelloise

Z razliko od destilarne ruma, ki nas ni najbolj navdušila, pa je Morne Seychelloise must do ob obisku otoka Mahe. Le ta se nahaja v hribovitem severozahodnem delu otoka in je s svojo bujno zeleno in cvetočo vegetacijo ter res lepimi razgledi preprosto čudovit. Tu se nahajajo tudi številne pohodne poti, ki jih lahko raziščete če imate dovolj časa, prav tako se tu nahaja najvišji vrh otoka, ki je visok kar 905 m. Informacije o poteh lahko dobite pri domačinih, kjer imate rezervirano nočitev ali v Tourist Officu v Victorii. V parku obiščite Mission Lodge, kjer lahko uživate v najlepšem razgledu ter mini tovarno čaja, malo naprej proti zahodu. Seveda se tovarna čaja tu ne more primerjati s tistimi na Šri lanki, a razgled je prav tako čudovit in čaj res dober, cene za nakup le tega pa zelo ugodne.

Če imate na voljo samo en dan ali morda zgolj pol dneva, potem se zapeljite v park Morne Seycelloise in dalje prečite otok vse do plaž na severozahodnem delu otoka. Tu uživajte v čudoviti kulisi okoli že zgoraj omenjenega otočka Anse L’islette. Ko se vračate nazaj proti glavnemu mestu Victorii, pa si za prečenje otoka izberite malo južnejšo pot. Le ta poteka čez področje La Misere in se proti vzhodnemu delu odcepi ob plaži Grand Anse na zahodu, nadaljuje in poteka skozi notranjost otoka, ter se zaključi na drugi strani, s čudovitim razgledom na Eden Island in otočke na severovzhodu otoka Mahe.

5. Victoria

In za konec še glavno mesto Victoria. S številnimi pisanimi hišami, a precej kaotično in nič zelo posebnega. Najboljši del Victorie je lokalna tržnica, ki se ji reče Sir Selwyn Selwyn Clarke Market, a večinoma se uporablja ime Victoria Market. Odprta je od ponedeljka do sobote, za uro pa nismo prepričani, saj smo prišli do različnih informacij. Mi smo jo obiskali dopoldan, preden smo se podali na izlet do parka Morne Seychelloise in dalje proti severozahodnim plažam.

Kljub temu, da se Mahe v resnici težko primerja z otočkoma Praslin in La Digue, pa je vseeno lep in vreden raziskovanja.