Sejšeli: La Digue

Po štirih dneh raziskovanja Praslina smo se z 20 minutno vožnjo s ferryjem prestavili na otoček La Digue. V pristanišči nas je pričakal eden izmed redkih taksijev, ki so nam ga organizirali lastniki nočitve. Že takoj ob prihodu smo začutili drugačno vzdušje. Mirno, skulirano, posebno. Vau.

La Digue je najmanjši od treh najbolj poznanih sejšelskih otočkov.

Znan je po tem, da na njem ni avtomobilov (zgolj nekaj taksijev), ter da vsi domačini in predvsem turisti otoček raziskujemo s kolesi. Rentanje koles je tako must do na otočku, čeprav le to ni najcenejše, a vredno vsakega evra. Pa ni samo vožnja s kolesi sama po sebi tista vau, ampak je to vožnja s kolesi v bujnem, cvetočem tropskem botaničnem raju, dobesedno. Vse je zeleno, cvetoče, rastoče. Od rož, dreves, do tropskega sadja na vsakem koraku. Najboljši približek raja, resnično. Turisti so, seveda, a jih zopet ni preveč, saj večina njih ostane na največjem otoku Mahe. Mi pa pravimo: na srečo, čeprav ne vedo, kaj zamujajo, saj sta otočka kot dan in noč. Ta lepota ima seveda svojo ceno. La Digue je resnično najlepši od sejšelskih otokov, pa tudi najdražji.

Kje izbrati namestitev?

Na La Digue je največ namestitev v mestecu La Passe in njegovi okolici. A otoček je tako majhen, da kjerkoli že izberete namestitev, bo super. Mi smo bili nastanjeni v apartmaju Gold Leaf. Bilo je o.k., a nič posebnega za ne najcenejši apartma (150 eur/noč za apartma s kuhinjo za 4 osebe), zato bi jih težko priporočila dalje. Ker nismo vedeli ali bodo take awayi odprti vsak dan, smo rezervirali namestitev za 4 osebe s kuhinjo, a za to zopet ni bilo potrebe. Bilo je sicer super, saj smo ob dolgih večerih pekli palačinke (ker so Sejšeli na ekvatorju, se znoči že zelo zgodaj, okoli 18.30h), a resnično potrebno ni bilo. Take away restavracije so bile odprte tudi na nedeljo. Družina, s katero smo se srečali na otočku pa je imela nočitve v Villi Familii (samo sobo) in so bili zelo zadovoljni. Cena nočitve pri njih je bila 60 eur za dve osebi in majhnega otroka (pod 2 leti). Nočitve lahko iščete preko Bookinga ali Airbnb-ja, velikokrat pa so najbolj odzivni preko kontaktiranja na Facebooku in družabnih omrežjih. Predlagam, da namestitev rezervirate dovolj zgodaj, ker so najbolj ugodne hitro zasedene. Za dve osebi (ali dve osebi z majhnim otrokom) se dobi nočitev med 60 in 100 eur, za 4 osebe (za družino) pa so realne cene nad 100 eur na noč. A je vredno, zagotovo. Vsakdo, ki oddaja sobe/apartmaje ali hotel sam pa ima seveda na voljo tudi kolesa za izposojo. Cena je precej enotna po celem otoku – približno 100 SCR, kar je približno 6,5 EUR/na osebo na dan. Mi smo takoj po prihodu v apartma vzeli kolesa in se odpeljali na prvo raziskovanje.

Koliko časa ostati na otočku?

Čim dlje. Mi smo imeli na voljo 10 dni za raziskovanje Sejšelov. Izbrali smo 4 dni na Praslinu, 4 dni na La Digue in 2 dni na otoku Mahe. Sedaj bi sigurno izbrala 4-5-1, torej bi vzela dan Maheju in ga dodala La Digue. Seveda smo v štirih dneh raziskali otoček popolnoma, ga s kolesi prevozili večkrat, počasi in na izi, a vseeno bi z veseljem ostali še dlje. Tu bi brez težav ostali teden dni ali več. Zagotovo najlepši otoček, kar smo jih imeli možnost raziskovati do sedaj. Noro fotogeničen, s čudovitim vzdušjem in pravi zeleni, bujni tropski raj.

Kje jesti?

Tudi na La Digue so številne ugodne take away restavracije, ki nam popotnikom nudijo dobro hrano za normalno ceno (3-6 eur na obrok). Cene v restavracijah pa so mnogokrat višje. Mi smo največkrat jedli v take away restavraciji Gala, pri Mimi in v Chez Marston take awayu, kamor sva s Petrom zjutraj tudi hodila po kavo. Dobra pa je tudi Mi Mum, severno do pristanišča. Poleg res dobre in kvalitetne hrane v takeaway restavracijah pa je nekaj najboljšega njihovo sadje. Kupi se ga lahko zjutraj na mini tržnici v kraju La passe, nekaj pa tudi v trgovinah. Malo dražji so edino sveže pripravljeni sokovi/smutiji (cca 5-6 eur za 4-5 dcl), a smo si jih vseeno večkrat privoščili, saj so bili najboljši od vseh poizkušenih na vseh naših potovanjih do sedaj.

Kaj je najlepše na otočku La Digue in česa nikakor ne smete zamuditi?

1. Vožnja s kolesom kar tako in vsepovsod. Vsak dan, večkrat na dan. In uživanje v pogledih in razgledih. In vmes fotografiranje lepot otoka in njegove bujne narave.

2. Čudovita plaže Anse Source d’Argent

Marsikdo plažo Arse Source d’Argent razglaša za najlepšo na svetu. Težko bi rekla, da je ravno najlepša na svetu, je pa zagotovo čudovita in noro fotogenična. Granitne skale nenavadnih oblik posejane po belem pesku ob turkiznem morju. Mi smo jo obiskali kar 3 krat in prav smo se odločili. Zakaj? Ko smo prvi večer prišli do plaže, smo bili iskreno – malo razočarani. Bilo je precej popotnikov in v vodi je bilo kar veliko trave, od vetra in dežja dan prej. Skale in celotna scena okoli le teh je bila noro fotogenična, to je že res, a vse ostalo nas je pustilo precej ravnodušne. A to je to, smo se vprašali. O.K., pojdimo dalje. A seveda smo se na plažo vrnili, že takoj naslednje jutro, precej zgodaj. Vau, skoraj nikjer nikogar, morje je bilo čisto in noro turkizno, barve še lepše in bilo je preprosto čudovito. Lekcija naučena ? Parkirali smo se čisto na začetku plaže, takoj po območju, kjer se mini reka izliva v morje. Med fotogenične skale in še pred prvo, kasneje mnogo bolj obiskano plažo. In uživali v miru in tišini. In izkušnjo ponovili še en dan kasneje. Če bi ostali samo pri prvi izkušnji bi bili razočarani, sedaj pa lahko brez dvoma potrdimo, da plaža zagotovo upraviči sloves ena najbolj fotogeničnih in najlepših na svetu, ob pravem trenutku seveda.

Dostop do plaže poteka skozi čudoviti L’Union Estate park, za katerega je potrebno plačati vstopnino. Cena je 115 SCR na osebo na dan, kar zopet ni najceneje. Z malo iznajdljivosti se lahko do plaže verjetno dostopi tudi drugje, brez plačila vstopnine za park, a mi se tega nismo poslužili.

3. Odkrivanje ostalih plaž otočka La Digue

Na severozahodu otoka se nahaja plaža Anse Severe, ki je skoraj vedno primerna za kopanje in je super za opazovanje sončnih zahodov. Na skrajnem severu se nahaja čudovita Anse Patates, ki pa je zaradi valov in skal v morju manj primerna za kopanje, a še vedno zelo fotogenična.

Če imate čas se odpravite na turo do plaž Grand Anse, Petit Anse in Anse Cocos, ki se nahajajo na jugovzhodu. Na jugu in vzhodu otoka ni koralnega grebena, ki bi ščitil otok pred morjem in valovi, zato je tu kopanje težje in včasih tudi nevarno. So pa plaže super za metanje v valove in srfanje po njih in tudi to je včasih zabavno in marsikomu še bolj všečno (v naši družini so trije takšni ?). Narava pa je seveda čudovita in plaže so vsekakor vredne obiska. S kolesom se lahko pripeljete do plaže Grand Anse, naprej do Petit Anse in Anse Cocos pa gre edino peš, po potki čez hrib mimo številnih skalnatih balvanov in z nujnimi čudovitimi vmesnimi razgledi.

Če ste bolj avanturistične narave se lahko odpravite na vodeni izlet do plaže Anse Marron, a pričakujte vsaj 2 uri hoje v eno smer, čez skale in balvane, na terenu, ki ga poznajo samo vodiči in večinoma po soncu. Mi se do nje nismo odpravili, a kot pišejo na popotniških forumih, je doživetje super in vredno truda.

4. Na smuti do tetke ob plaži Anse Severe

Ja, tole je po našem mnenju must do na otočku La Digue, čeprav zagotovo ne najcenejše. Ob plaži Anse Severe se nahaja »tetka«, domačinka, ki pripravlja izvrstne, ampak res izvrstne smutije iz svežega sadja. Poveš kaj želiš ali pa jo vprašaš kaj je res dobro in vola ?. Ne samo da zmiksa sadje, pred teboj naredi tudi čisto sveže kokosovo mleko (ne vodo) in s tem po želji zalije smuti. Izvrstno, res okusno in noro dobro. Ni pa poceni, takšen smuti stane 100 SCR (4-5 dcl cca 6,5 eur), res pa nam je že naslednji dan sama od sebe dala popust ?.

5. Izlet s snorkljanjem na Felicite island

Mi se zanj nismo odločili. Poldnevni izlet je bil zelo drag (mislim da okoli 80 eur/osebo, vendar se nismo niti poizkusili pogoditi za nižjo ceno, najbrž bi se dalo), dražji kot izlet na Curiouse island na Praslinu. In ker so koralni grebeni na Sejšelih zelo uničeni, se nam ni zdelo vredno plačevati toliko. Je pa baje vseeno veliko ribic in zato morda za nekoga tudi vredno ogleda.

Kljub temu da otoček na celotni severni in zahodni strani obkroža koralni greben, pa so korale večinoma precej uničene. In to je žalostno. Vseeno smo poizkusili snorkljati na več mestih, videli smo različne tropske ribice, tudi precej nenavadnih barv in oblik, a hkrati nas je podvodni svet vseeno zaradi mrtvih koral razočaral. Razvajeni smo glede tega, priznamo. A ribice so nas vseeno očarale.

La Digue je čudovit in ko smo ga po zapuščali po štirih dneh, smo to storili z res težkim srcem. Čakal nas je še zadnji sejšelski otoček: Mahe. Več pa kmalu v prihajajočem članku.