Lago di Sorapiss

Jezero Sorapiss, oziroma lago di Sorapiss je najlepše jezero, kar sem jih videla do sedaj in videla sem ji že veliko. Leži v bližini nam ljube Cortine d Ampezzo, skrito med gorami in pod budnim očesom vrha Monte Dito, oziroma Dito di dio (Gods finger).
Dostop do jezera ni težak, malo pa se je vseeno treba potruditi. Do jezera vodi 7 km dolga pot s približno 150 metri višinske razlike, ki se začne na prelazu Tre Croci (passo Tre Croci). Del poti vodi ob prepadnem vendar ravnem območju in za otroke, ki so vajeni hoje – z malo pazljivosti – ni problematično, čeprav se lahko – sploh drugih sedem kilometrov nazaj – vleče in takrat otroci rabijo malo več motivacije in pozornosti. Vsaj naši :-)
Na pot do jezera smo se do sedaj odpravili dvakrat – enkrat z malim nadobudnežem v otroškem nahrbtniku, drugič pa, ko sta bila otroka stara 6 in 9 let.
Dolomiti skrivajo toliko čudovitih biserov, da se jih le težko naveličamo. Naša najljubša lokacije namestitve je kamp Rocchetta v Cortini d Ampezzo, ki je idealno izhodišče za pohode in raziskovanje okolice. Kot sem že velikokrat napisala – je cena takšnega kampiranja popolnoma primerljiva s cenami hrvaških kampov, pot do Cortine pa traja malo več kot 4 ure in prav tako ne predstavlja večje težave.
Izgovorov za malo drugačno preživljanje počitnic – takšnih ki so stran od prevelike gužve in v neokrnjeni naravi gora – ni več. Vsaj za nas nikoli 🙂