Campanija

Campanija je italijanska pokrajina, ki obsega območje okoli Neaplja, Amalfijske obale vse tja do Kalabrije na skrajnem jugu.

Že takoj smo vedeli, da se v Neapelj ne bomo vozili, ker nas prašno, umazano, nevarno mesto ni čisto nič pritegnilo. Tudi – baje – najboljša pica na svetu – ni pretehtala. Drugače pa je bilo s Pompeji in Vezuvom, ki si jih vsekakor velja ogledati vsaj enkrat v življenju.

A bolj kot zgodovinske znamenitosti nas vedno pritegne narava – bodisi gore, morja, živali….V Kalabriji se nas je najbolj dotaknilo mesto Positano na Amalfijski obali. Barvne hišice ki se dvigujejo skoraj pravokotno nad gladino morja so odtehtale množico ovinkov, ki so vodili do njih. Tudi drag kapučino nam ni vzel veselja, najbolj pa sta bila otroka vesela peščene plaže in vsega, kar se na njej da ustvarjati. Igranje nogometa s fanti podobne starosti je nekaj, s čimer se mali nogometni navdušenci lahko zamotijo kar dolgo časa. Sporazumevanje jim na srečo ne dela težav, tudi če ne razumejo jezika eden drugega. Otroci na srečo nimajo ovir v svojih glavah, zato je življenje bolj lahkotno, igrivo, radostno, pristno in živo.

Pot proti domu smo presekali z nočitvijo v Toskani in obiskom San Gimignana, vendar smo – zaradi neznosne gužve, ki je v južni Italiji nismo bili vajeni – iz njega po pol ure pobegnili. Ko se enkrat navadiš na mir in tišino, te hrup še hitreje zmoti.