Kreta: sanjska laguna Balos in Gramvousa

Kreta je največji grški otok v Egejskem morju in peti največji v Sredozemlju. Je domovina bogate minojske kulture, pravijo pa ji tudi zibelka civilizacije. Kreta je otok, kjer se je rodil sam vrhovni poglavar Olimpa, bog vseh bogov, Zevs, zato je otok poln legend o njegovem rojstvu in odraščanju, pa tudi vse ostale legende so v veliki večini povezane z Zevsom in njegovim vladanjem na otoku. Bogata mitologija in zgodovina je del čara Kreta, a Kreta je veliko več, kot samo zgodovina. Zevsov otok slovi po raznolikosti naravnih lepot, turkizno smaragdnem morju, zalivih in lagunah, ki se lahko kosajo z najlepšimi na svetu ter po izvrstni kulinariki in ponosnih, častnih, a prijaznih in gostoljubnih domačinih.

Kreti pravijo kar kontinent, oziroma država v malem in za njeno raziskovanje si je dobro vzeti vsaj 2 tedna časa. Sama sem jo raziskovala že dvakrat. Prvič sem jo obkrožila v celoti, letos poleti pa sva z mami raziskovali samo posamezne kotičke.

Ena najlepših naravnih lepot Krete je sigurno sanjski Balos, ki je s svojo turkizno laguno in morjem, ki ga obkroža eden najlepših kotičkov celotne Grčije in se lahko kosa s številnimi sanjskimi plažami izven Evrope. Njena pomanjkljivost je, da je v turistični sezoni zelo oblegana, zato resnično priporočam, da Kreto obiščete pred sezono (npr 1. polovica junija), ali po sezoni (2. polovica septembra).

Do lagune Balos dostop ni najlažji. Možen je z ladjo, ki vozi iz Kissamosa, ali s svojim avtomobilom do parkirišča visoko nad laguno, potem pa vas čaka še dolg spust in na koncu še daljši vzpon. A je vredno.

Če se le da, obiščite laguno Balos z avtomobilom zelo zgodaj zjutraj v pred/po sezoni. Je pa pogled na laguno in uživanje v njenih turkiznih vodah in roza pesku ob njih – sigurno eden izmed presežkov narave, a še lepše je, če ujamemo pravi trenutek obiska in se izognemo gneči.

Ob laguni leži otoček Gramvousa s trdnjavo, na katero se lahko povzpnemo in neverjetno barvo morja. In začuda, brez gneče in ljudi na plaži 🙂 .