Koh Lipe – tajski Maldivi?

Koh Lipe je otoček na skrajnem jugozahodu Tajske. Pravijo mu tudi tajski Maldivi. Če smo že raziskovali prave Maldive in se potepali po grških Maldivih, zakaj ne bi uživali še v tajskih?

Roko na srce, pravi Maldivi so resnično precej lepši, a tudi Koh Lipe je čudovit. S pravimi Maldivi ga povezuje čudovita koralna barva morja, ki je res nekaj posebnega. Otok je del Tarutao nacionalnega parka in z bližnjimi otočki Adang arhipelaga predstavlja pravi mali podvodni raj. Resnično nisem verjela, da je snorkljanje na Tajskem lahko tako lepo 🙂

Več o logistiki našega zadnjega potovanja s praktičnimi nasveti si lahko preberete tukaj.

Takoj po prihodu na Koh Lipe morate plačati okoljevarstveno takso v višini 200 bahtov, oziroma polovično ceno za otroka. Pomembno: listek s plačilom takse hranite do konca vašega bivanja na njem, ker ga potrebujete za morebitne izlete po sosednjih otočkih.

Koh Lipe je majhen otoček in brez težav ga prehodiš peš. Ima dve glavni plaži (Sunrise in Pattaya beach) in Walking street, ki ju povezuje. V slabih 15 minutah prideš iz ene na drugo plažo in res je vse na dosegu roke.

Kje iskati namestitev in kateri del otočka je najlepši?

Večina popotnikov se strinja, da je najlepši del otočka območje Sunrise beach, čeprav priznam, da je bilo nam tudi na Pattayi zelo lepo. Morda zato, ker smo bili v predsezoni in še ni bilo veliko turistov. Pattaya je namreč izhodišče prihoda in odhoda iz otočka, zato je lahko v sezoni malo bolj oblegana. A če se lociramo na zahodni strani plaže Pattaya, smo odmaknjeni od mini ladjic in čolnov in brez težav uživamo v miru. Na severozahodnem delu otoka je še Sunset beach, ki pa jo močno odsvetujemo, predvsem zaradi smeti, ki jih domačini na žalost puščajo vsepovsod.
Mi smo namestitev poiskali na Sunrise beach. Odločili smo se za malo boljšo namestitev v Cabana Lipe beach resortu, kjer smo resnično uživali. Ker smo bili na otočku cel teden je bil to naš “dopust”, odklop z razvajanjem in z veliko prostega časa brez letanja iz ene točke na drugo, kot včasih popotniki delamo. Namestitev in zajtrki so bili vrhunski. Edino kar nas je motilo, je bila malo manj urejena okolica hotelčka.

Prav tako bi lahko priporočili bližnji Zanom Sunrise beach resort. Če pa bi se še enkrat odločali, bi se zagotovo odločili za Salisa resort (blizu je tudi cenejši Satun Dive resort), ker nam je bila okolica in dostop do plaže najlepši. A kot sem že napisala, otoček je tako majhen, da si brez težav v 5-15 minutah kjer si želiš.

Takole pa izgleda Pattaya beach, kjer ne izpustite posedanja v senci Cafe Lipe (ki nudi tudi zelo poceni in basic namestitve v idiličnem okolju).

In Walking street:

Kaj početi en teden na otočku?

Ni nam bilo dolgčas in še bi ostali 🙂 .

Poleg izvrstne tajske in morske hrane (več o tem v naslednjem prispevku, ker je bilo res tolk dobr 🙂 , da se nam kolca po njej), so tu še poceni in kvalitetne masaže, kjer za eno uro razvajanja odšteješ približno 7 eur. Luksuz. In potem so tu sosednji otočki Adang arhipelaga, ki ponujajo izvrstno snorkljanje in potapljanje.

Vse agencije (ki so večinoma na Walking streetu) ponujajo turo A in B.

Mi smo se odločili za obe. Na turi A smo bili v čolnu s še eno 3-člansko družinico in za izlet smo odšteli 40 eur za 2 odrasli osebi in 2 otroka skupaj s kosilom, sadjem, vodo in maskami. Super je bilo.

Na turo B (ki je malo daljša) smo se odločili oditi sami in smo najeli privat boat, za kar smo odšteli (skupaj s kosilom) 60 eur. Obe turi sta bili super. Če imate čas/denar samo za eno od njih, pa se odločite za turo B, ki je bila nam še malo lepša. Prednost privat boat-a je tudi to, da sam določaš, kdaj boš odšel in koliko časa boš na kateri od lokacij. Tako se lahko izogneš tudi ostalim čolnom in si na plažah sam, kar je en velik plus.

Poleg obeh tur pa priporočam najeti tudi kajak (obvezno na Sunrise beach) in se z njim zapeljati okoli bližnjih otočkov in do skrajnega severna rta na opazovanje sončnega zahoda. Za najem dveh kajakov za dve uri smo odšteli 10 eur 🙂 .

DCIM101GOPROGOPR1443.JPG

Cene na Koh Lipeju

Kljub temu da velja Koh Lipe za dražjega izmed tajskih otočkov, pa se nam cene niso zdele visoke. Res je, da smo potovali v predsezoni, a vseeno. Cene izletov sem že napisala in so (glede na ostale dele sveta in doživetja, ki jih kupiš) resnično poceni. Za kosila za 4 osebe smo dajali okoli 16 eur, skupaj s kokosi in vodo. Če smo šli za večerjo na ribe in morske sadeže, pa smo dali za 4 osebe približno 30 eur. Vedno vključujoč juho, kakšno praženo zelenjavo, curry itd…. Seveda pa se da tudi ceneje, saj se najcenejši pad thai dobi za cca 2 eur na Walking street-u. Da ne govorim o tajskih palačinkah, svežih sadnih sokovih in podobnih prigrizkih. Da se dobiti tudi “zahodno” hrano, vendar priznam, da nisem najboljši naslov za kakšen nasvet tu, ker jo nismo nikoli naročili 🙂 . Sem pa opazila kose pic po ceni 100 bahtov in cele (velike) pice po cca 300 bahtov. Ker sva oba s Petrom ljubitelja dobrega italijanskega kapučina, sva ga kar nekaj časa iskala in ga seveda našla, skupaj z najboljšimi vaflji s sladoledom in lokalnim sadjem. Dobi se ga/jih v Bloom baru na Walking streetu ( približno nasproti 7 Eleven). No, kapučino tu pa ni najcenejši (cca 2 eur), a za naju vreden svoje cene.

Kaj nam na Koh Lipeju ni bilo všeč?

To je Azija. In v Aziji (v veliki večini) domačini nimajo niti najmanjše okoljevarstvene ozaveščenosti, na žalost. Pa ne pravim, da smo mi tu na zahodu perfect, daleč od tega. A smeti je preveč in to nas moti. Lahko bi šli sicer v superdeluxe resort in bili ograjeni od vseh zunanjih vplivov sveta okrog nas, a to ni to, vsaj za nas ne. Torej nekako poizkušamo sprejeti njihovo ne ukvarjanje z odpadki, a moti nas še vedno. Poleg tega v monsunskem delu leta na severni del otočka Koh Lipe prinese voda in tok odpadke odvržene v morje. Nič lepo. Na žalost domačinov sploh ne motijo in bog ve kdaj se jih bodo lotili pospraviti. A to je Azija. Verjamem, da je na vrhu turistične sezone tega manj, a po drugi strani več turistov.

Ne glede na to, pa je Koh Lipe čudovit otoček in smo res veseli, da smo si ga izbrali za naš letošnji odklop.