Kneževina Lihtenštajn

Kneževina Liechtenstein, slovensko Lihtenštajn je majhna celinska država v Srednji Evropi, med Švico in Avstrijo. Večina jo pozna kot davčno oazo, po svoji kvadraturi pa je šesta najmanjša neodvisna država na svetu. Večja je le od Vatikana, Monaka, San Marina ter držav Nauru in Tuvalu. Ja, ti zadnji dve sem tudi sama ravnokar poguglala, da jih sploh znam locirati na zemljevidu sveta. Ležita v Tihem oceanu 🙂

A je kaj posebnega na kneževini Lihtenštajn, da jo je sploh vredno obiskati? Iskreno, če ravno ne iščete davčne oaze, najbrž ne. Cene v Lihtenštajnu so enormne, celo v primerjavi s sosednjo ne najcenejšo Švico. Midva sva jo obiskala preprosto zato, ker sva se iz vzhodne Švice preko Avstrije vračala domov. V tem primeru je zagotovo vredno kakšno uro nameniti tudi Lihtenštajnu. Je najina 64. obiskana država. In čeprav število držav zagotovo ne definira popotnika kot takega, se mi zdi neka zdrava mera pri štetju le teh čisto o.k. Lihtenštajn tako absolutno ni bil glavni razlog najinega tokratnjega potepanja.

In kaj znotraj te mini države se nama sploh zdi vredno ogleda? Zagotovo je to mesto Vaduz in znotraj njega znameniti vaduški grad, ki je tudi dom in uradna rezidenca lihtenštajnskega kneza in knežje družine. Grad je viden iz celotnega Vaduza ter je dostopen tudi peš iz središča mesta. Sprehod in pešpoti ob njem s panoramo gora v ozadju nama je bil res všeč. Poleg fotogeničnega gradu so morda za koga zanimive in vredne ogleda tudi: mestna hiša (Rathaus), znamenita Rdeča hiša (Rotes Haus), Lihtenštajnska narodna galerija, Poštni muzej in Smučarski muzej. Zanimivost mesta so tudi vinske kleti. Midva sva le te izpustila in se preko Avstrije zapeljala proti domu.