Kandy – višinska prestolnica Šri lanke

Kandy je višinska prestolnica Šri lanke, ki povezuje njen sever z jugom in vzhod z zahodom. Leži v osrednjem delu tega lepega otoka – obdana z gorami, zeliščnimi vrtovi in čajnimi plantažami. Srce mesta je idilično jezero Kandy lake oziroma Bogambara lake ter številni budistični templji med katerimi izstopa Temple of the Tooth (tempelj Budinega zoba) ter Royal palace, ki je v njegovi neposredni bližini. Seveda pod zaščito UNESCA. Mi smo se – na našem potovanju po Šri lanki – v Kandyju ustavili za 3 dni z namenom upočasniti potovalni tempo, si spočiti in uživati v brezdelju ter sproščenem raziskovanju mesta.
V Kandy smo prišli iz severa, točneje iz Sigiriye. Vmes smo se ustavili v Dambulli, ob poti pa nas je spremljalo tudi mnogo zeliščnih ayurvedskih vrtov. Okolica Kandyja je znana po kvalitetnih ayurvedskih vrtovih, ki jih je tu res ogromno. Obiskali smo tri. Za vse tiste, ki smo nori na začimbe in zelišča je to pravi raj. Posledica je, da kmalu postanejo potovalni nahrbtniki čisto premajhni. In tako se je naša prtljaga v Kandyju malo povečala 🙂
Kandy nam je bil več, čeprav z ničemer posebno ni izstopal. Splača se obiskati kraljevi botanični vrt Paradenniya, o katerem sem že pisala. Za njega si vzemite dovolj časa, sploh če ste ljubitelj dreves. Manj priporočam obisk slonje sirotišnice v Pinnawali. Mi smo jo obiskali, a smo bili kar malo razočarani. Je v lepem okolju in stvari niso črno bele, kot jih včasih ljudje predstavljajo. Sloni v njej so kljub vsemu ranjeni, prizadeti, poškodovani…in rabijo pomoč in prav je, da jo dobijo. A tisto kar se nam je na potovanju po Šri lanki najbolj vtisnilo v spomin so prav sloni, ampak tisti v naravnem okolju, kjer je človek res samo majhen obiskovalec in so živali v njem svobodne in neomejene v svojem gibanju in življenju. To smo doživeli v Minneriya nacionalnem parku, ki se nahaja blizu Sigiriye in kjer se v avgustu in septembru dogaja The Gathering – velika selitev slonov. Na stotine njih ob prelepem jezeru v resnično neokrnjeni naravi.
Morda bi morali obrniti vrstni red. Ker ko enkrat doživiš svobodo živali v naravi, težko pristaneš na kaj manj 🙂
Poleg sprehajanja po mestu in vrtovih, ki ga obkrožajo, pa se v Kandyuju splača ogledati še tempelj Budinega zoba (Temple of the Tooth), ki je eden izmed pomembnejših budističnih templjev in sodi pod Unesco world heritage site. Skupaj s kraljevo palačo, ki se nahaja v bližini, predstavlja lep poldnevni obisk. Meni je bilo všeč predvsem zato, ker sta imela otroka možnost spoznati drugačne običaje, navade, religijo in se malo po malo naučiti spoštovati le to – tudi če je kakšen trenutek ne razumemo ali nam ni tako blizu. V vse budistične templje namreč odrasli lahko vstopimo zgolj bosi, s pokritimi rameni in koleni.
Nikoli pa nam v nobenem mestu ne uide obisk tržnice, ki je vedno visoko na prioritetni listi doživetij na potovanjih. Na tržnicah se najlažje začuti utrip mesta, ljudi, njihovega življenja, običajev, jezika, vonjav in okusov. Zato si za tržnice vedno vzemite čas. Dovolj časa.
Pot nas je iz Kandyja vodila malo izven uhojenih poti in sicer v divjo Kitulgalo, kamor smo se odpravili z vlakom. Priznam – bilo je naporno in v tiste konce se ne bi še enkrat podali. Tudi zaradi zdravstvenih težav, ki smo jih tam doživeli (beri zastrupitev). A včasih šele ko izkusiš nekaj težjega ali nekaj z negativnim prizvokom – zmoreš pravilno ovrednotiti celoto in tisto dobro in lepo okrog tebe.