Passo Giau

Tudi če nimate veliko časa, veliko denarja ali vam daljša potovanja z letali ne ležijo je okrog vas ogromno lepih kotičkov. Predvsem tistih, ki so povezani s čudovito naravo. Eno najlepših področij vredno raziskovanja so italijanski Dolomiti. Dolomiti so veličastni, osupljivi, navdušujoči, drugačni, mogočno lepi, nikoli dolgočasni in nekaj posebnega. Zato se toliko ljudi nenehno vrača na raziskovanje njihovih lepot.

Tudi mi. Ne vsako leto, ampak skoraj vsako. Najboljše izhodišče (vendar ne edino) za njihovo raziskovanje je Cortina d Ampezzo. Mi se tam vedno namestimo v kampu Rochetta, ki je super za spoznavanje sorodnih duš, tudi Slovencev, ki velikokrat tam kampirajo. Družine in posamezniki. Sprehajalci in plezalci. In vse vmes. Jaz uživam v jutranjem kapučino, ki ga v miru in tišini pijem na klopci pred recepcijo, poslušam reko, ki teče v bližini ter opazujem prebujanje in vzhajanje sonca nad gorami. Kapučino v eni roki in slastni masleni rogljiček v drugi. In pogled na gore za vikat. Italija je edinstvena gurmanska dežela. Dežela najboljše kave, sladoleda, brioša in pašt. In Cortina d Ampezzo ni tu nobena izjema.

Okrog Cortine je malo morje bolj ali manj zahtevnih poti ter prelazov, ki s svojimi razgledi jemljejo sapo in odpirajo srce. Eden izmed njih je passo Giau. Nasproti njega je še bolj znan passo Falzarego, katerega okolico smo prav tako že dobro raziskali. Z majhnimi otroci in brez težav, saj je ogromno poti prilagojenih hoji najmlajših. Ko smo na našem zadnjem obisku obiskali passo Giau, smo se nameravali podati na krožno pot iz prelaza do čudovitih Cinque torri, vendar nas je ustavilo slabo vreme in težki oblaki v tisti smeri. Zato smo se podali na raziskovanje nasprotne strani prelaza. Odpravili smo se do Forcelle Giau.

Kaj naj rečem o tem našem nenačrtovanem pohodu. Bilo je brez pričakovanj, improvizirano glede na trenutne razmere in čudovito. Ne glede na ne najbolj idealno vreme.
Je pa res, da se mi v Dolomitih nikamor ne odpravimo brez natančnega zemljevida poti, brez dobre obutve (gojzarji), brez kap in velurja (ker se vreme v gorah lahko v trenutku spremeni) in brez nekaj litrov vode.

In ne glede na vreme nam je bilo in nam je še vedno – preprosto lepo.