Isla Holbox – biser Jukatana

Isla Holbox je otoček na severu polotoka Jukatan in je pravi biser v vse preveč turistični mehiški rivieri.
Od celine ga loči laguna, ki je dom številnih ptic, predvsem pelikanov in flamingov; celoten otoček pa je del naravnega rezervata. Otoček obiskujejo predvsem backpackerji in tisti popotniki, ki si želijo odpočiti od turističnega džumbusa vzhodno mehiške obale.
Marsikdo obišče Isla Holbox zaradi plavanja s kitovci (Whale sharki), ki je možno v naravnem okolju med junijem in avgustom.
Otoček nima avtomobilov, prepleten je s cestami iz bele mivke, raziskujemo ga lahko peš, s kolesi ali golf avtomobilčki.

Izhodišče za odhod nanj je obalno mestece Chiquila, od koder vozi ferry (res mini trajekt) vsake pol ure med 7. uro zjutraj in 8. uro zvečer. Na otoček z avtomobilom na srečo ne moremo oditi, a je v sami Chiquili dovolj poceni in varnih privat parkirišč, kjer pustimo le tega. Vožnja s trajektom traja približno pol ure in nas pripelje do edinega mesteca na otočku, od koder se lahko kar peš ali pa z golf avtomobilom odpeljemo do izbranega hotela ali hostla.

Mi smo na otoček prispeli popoldan in malo po šesti uri zvečer nas je pričakal najlepši sončni zahod kar smo jih videli do sedaj. Bilo je romantično in kičasto lepo in že takoj nam je bilo žal, da imamo na njem samo 3 dni.

Naslednji dan nas je čakalo prvo raziskovanje. Kar z golf avtomobilčkom, za katerega smo odšteli približno 30 eur (za cen dan izposoje). Ptice vsepovsod, tudi na bolj “turističnih” delih otoka.

Na srečo do najlepših kotičkov otoka ne moremo in ne smemo niti s kolesom, samo peš ali s kajakom po vodi. Divje območje, kjer se v morje izliva reka je namreč zaščiteno in resnično prvinsko v svoji lepoti. V lagunah plavajo skati, obletavajo te ptice, pelikani, včasih tudi flamingi (vendar jih mi tukaj nismo videli). Pri raziskovanju lagun nas je utrudila edino vročina, zato je s seboj priporočljivo imeti dovolj vode in obvezno zaščito pred soncem.

Na otoku smo imeli rezervirane 3 nočitve v lepem hotelu Cielito Lindo, za katerega smo (s kar precej zgodnjo rezervacijo) dali 70 eur za nočitev za vse 4. Predhodna rezervacija prenočišča na otočku ni tako pomembna in nujno potrebna, ker je na njem dovolj mini hotelčkov ali hostlov. Morda edino v poletni, visoki sezoni.

Mestece je pisano, živo, lepo in polno okusnih mini restavracij z dobro hrano.

Domačini ponujajo dnevne izlete do otočkov v bližini Isle Holboxa, vendar smo se mi odločili, da počasi in v lastnem ritmu raziskujemo okolico, tudi preostali čas preživet na njem.
Na tem majhnem, odmaknjenem delu Mehike se nam je vse poklopilo, našli smo mir, divjo naravo in ravno prav turizma za naš okus.

Ne izpustite otočka, če se boste kdaj potepali po teh koncih. Tudi po pripovedovanju ostalih popotnikov – je resnično vreden vašega časa in obiska.