Božična Malmo in Kobenhavn

Še eno krajše potepanje, ki ni bilo načrtovano, oziroma sva se zanj odločila v zadnjem trenutku. Teden dni dopusta in poceni letalske karte in že sva letela doživeti božično vzdušje na severu Evrope. Tokrat sva slab teden dni raziskovala danski Kobenhavn in švedski Malmo in bilo je izvrstno. Vreme je sodelovalo in sonce naju je razvajalo ravno v pravih trenutkih: pri raziskovanju čudovite in res kulske prestolnice Danske in obisku fotogeničnih monolitov Ales Stenar na jugu Švedske.

Pot sva začela v Budimpešti z direktnim letom v Kobenhavn, za katerega sva odštela 120 eur. Dva dni sva peš in s pomočjo izjemno učinkovite in enostavne podzemne železnice raziskovala dansko prestolnico, ki sem si jo že dlje časa želela obiskati. Več o Kobenhavnu bom napisala v posebnem članku, kmalu. Tretji dan sva najela avto in se zapeljala do gradu Frederiksborg, severno od danske prestolnice. Pot sva čez znameniti most Oresund bridge nadaljevala proti Malmu, od katerega si nisva obetala veliko, a naju je prijetno presenetil. Naslednji dan sva raziskovala skrajni jug Švedske, od katerega sem si najbolj želela obiskati monolite Ales Stenar (in ne, to ni ime in priimek kakšnega Slovenca 🙂 ) in sonce je ponovno pokukalo izza oblakov ravno pravi čas, da je naredilo področje še bolj čarobno. Poleg Malma sva na Švedskem obiskala še mini mestece Lund, se z avtom vrnila v dansko prestolnico in od tam po slabem tednu dni letela nazaj domov. Všeč nama je bilo božično/novoletno vzdušje obeh mest in za zimo precej zmerne temperature ob najinem obisku (med 5 in 8 stopinj). Tudi veter in kakšna kaplja dežja nama ni ušla. Kakšne so cene v danski prestolnici in na Švedskem? Visoke, to je dejstvo. A je bilo kljub temu vredno in v Kobenhavn bi se z veseljem vrnila, saj naju je več kot navdušil.

Kaj se nama je, poleg božičnega vzdušja, najbolj vtisnilo v spomin?

Pravljični park Tivoli v danski prestolnici, ki sva ga doživela prvi večer in ga je v božičnem času res vredno obiskati. Okusni znameniti smorrebrod sendvički v pokriti tržnici in njihovo izvrstno kuhano vino/glog vsepovsod. Slikovito pristanišče in znameniti vodni kanal Nyhavn, ki sva ga lahko občudovala v jasnem vremenu brez oblačka. Mala morska deklica, grad Rosenborg in razgled iz stolpa cerkve Vor Frelsers v Kobenhavnu. Na Švedskem pa naju je najbolj navdušilo vzdušje v starem delu mesta Malmo ter fotogenični monoliti Ales Stenar.

Kratko, a sladko potepanje v zimskem vzdušju po severu stare celine 🙂 .