Botanični vrtovi Šri lanke

Ker je plezanje po drevesih in brskanje po zemlji še vedno ena izmed najljubših iger otrok – tudi v tujini radi obiščemo kraje, kjer lahko raziskujemo različna nenavadna drevesa in naše spretnosti plezanja po njih.
Na Šri lanki smo obiskali dva botanična vrtova, ki sta nas navdušila predvsem zaradi mogočnih starih dreves, ki sta jih otroka z veseljem raziskovala, midva s Petrom pa se ne bi branila kakšnega takega starega mogotca imeti doma na dvorišču.
V bližini Kandyja – v kraju Paradeniya – se nahaja kraljevi botanični vrt, ki velja za enega izmed najlepših na svetu. V njem smo prebili nekaj ur, bi pa z lahkoto to podaljšali na več dni.
Drugi botanični vrh, sicer veliko manj impresiven, a vseeno lep – pa smo si ogledali v višinskem mestu Nuwara Eliya, ki ji pravijo tudi “Little England”, saj se še vedno čuti vpliv angleškega kolonializma. V njej smo prebili kar nekaj dni, saj smo po zastrupitvi v divji Kitulgali rabili malo počitka in Nuwara Eliya s čajnimi plantažami, slapovi in vrtovi ter hkrati “gorsko” klimo nam je pravi trenutek ponudila miren a civiliziran kotiček, kjer so si naši prebavni organi nabrali novih moči 🙂
Kaj češ, tudi to se dogaja na potovanjih, je del celote in treba je sprejeti. Na srečo spomin na negativne stvari s časom zbledi, spomin na lepa doživetja pa je tisto, kar ostane.
Predvsem kraljevi botanični vrt v Paradeniyi je “must do” popotovanja po Šri lanki. In če so mogočna drevesa tudi vaša šibka točka, potem si vzemite za njega vsaj pol dneva 🙂