Wengen

Wengen leži nad pravljično švicarsko dolino, polno slapov, zelenih travnikov in veličastnih razgledov. V tej dolini – v bližini mesta Lauterbrunnen – smo tri leta nazaj odkrili kamp Jungfrau, ki nas je prijetno presenetil. Cene v njem so popolnoma primerljive s cenami hrvaških kampov v sezoni, zato izgovorov za počitnice v Švici ni več. Nad Wengnom kraljujejo Eiger, Monch in Jungfrau, trojček veličastnih gora, zaradi katerih vsakemu ljubitelju narave zaigra srce. Švicarji imajo svojo infrastrukturo čudovito urejeno in se hkrati v polnosti zavedajo naravnih lepot in njihove vrednosti. In svoje seveda. Kar je nekaj, s čimer imamo Slovenci kar težave.

Do Wengna ni mogoče priti z avtom, pač pa samo z vlakom, ki vozi iz kraja Lauterbrunnen ali Grindelwald. Sprva se to zdi malo nenavadno in vsekakor dražje za denarnico kot vožnja z avtomobilom, ampak kmalu ti postane jasno, da je to najboljši način kako poskrbeti za naravo in čim manjši vpliv vse prevečkrat egoističnega človeškega faktorja na njo.

Iz Wengna se lahko z gondolo zapelješ še malo višje, do postaje Mannlichen. In tam se odpre mogočen razgled na gore in dolino pod njo. Hkrati pa Mannlichen ponuja množico lepih poti – krožnih ali enosmernih – in predvsem popolnoma primernih tudi za otroke. Mi smo se odločili za tri urno krožno pot, ki nas je pripeljala popolnoma pod steno Eigerja, kjer se nahajajo lepa jezera in vrelci, v katerih si lahko – pred nadaljevanje poti – ohladiš pregrete in utrujene noge. In uživaš v razgledu. Dolina pod temi veličastnimi gorami pa nas je navdušila s svojimi slapovi, ki si definitivno zaslužijo svojo predstavitev malo kasneje na tej naši popotniški strani.