Legzira – Maroko

Ko se odločiš za potovanje v tujo deželo si velikokrat omejen. Omejen s financami in omejen s časom. Omejen velikokrat tudi s predstavami in željami ter pričakovanji, zato je le te vsekakor najbolje pustiti doma. Tisto kar je na potovanju zelo pomembno je – poleg omejene kvote financ – predvsem čas. Največkrat ni dovolj časa za vse, kar si želiš videti in doživeti v neki tuji, a zanimivi ter lepi deželi. Takrat se je potrebno odločiti, ker se vse ne da in tudi ni smiselno. Mi se največkrat odločamo na podlagi naslednjih kriterijev:

Manj je več. Narava ima prednost pred mesti. Pristni, ne – preveč turistični kotički imajo prednost pred tistimi najbolj obleganimi in polnimi turistov.

Tudi na našem potovanju v Maroku smo se morali odločiti. Raziskati bolj znan in turistični sever države, ali se posvetiti osrednjemu ter manj znanemu, a zelo prvinskemu in naravno lepemu jugu? Spraševali smo se, ali se nam splača narediti tako velik ovinek na jug, da bi prišli do Legzire, čudovite plaže z naravnimi skalnimi oboki in divjo naravo.

Vsekakor se je splačalo. In kljub meglenemu in oblačnemu vremenu tistega dne nas je sonce pozdravilo za dve uri ravno takrat, ko smo se sprehajali pod veličastnimi stvaritvami narave. Na koncu je bil naš ” trud” poplačan tudi z okusnim kosilom iz svežih rib in zelenjave. Tu smo se zopet prepričali, da videz velikokrat vara, saj bi domačo in zelo preprosto restavracijo ob obali skoraj izpustili v strahu pred možnimi prihodnjimi prebavnimi zapleti. Prepričal nas je pogovor z maloštevilni turisti, ki so se v njej parkirali za več dni prav zaradi okusne hrane in veličastne narave. Jug Maroka nas je očaral, prepričal in potrdil, da se velikokrat najlepše stvari nahajajo izven utrjenih poti.