Sulawesi

Bila je ljubezen na prvi pogled. Že ko sva prvič brala o tem manj poznanem indonezijskem otoku sva se zaljubila in začela načrtovati najino potovanje.
Je otok nenavadno zanimive oblike severno od Bornea. Leži na ekvatorju, ki ga na poti iz severa proti jugu (ali juga proti severu) prečkamo z ladjo.
Sulawesi si bom zapomnila po več stvareh. Po njegovi pristnosti, po prvinski – še neokrnjeni naravi, po skritih kotičkih, ki jih turizem še ni odkril, po prijaznih in gostoljubnih domačinih, po džungli in vulkanih na severu, rajskem otočju Togian na sredini ter pravljični deželi Tana Toraja na jugu.

Najini starši in družina si bodo najino prvo potovanje v Indonezijo zapomnili po žal – težkih trenutkih. Pred prihodom na Sulawesi smo se namreč ustavili tudi na Baliju in noč pred poletom na sever Sulawesija preživeli v Kuti – turističnem mestu na Baliju. Bila je to noč terorističnega napada, v katerem je bilo ogromno domačinov in turistov mrtvih. Na srečo mi o tem nismo vedeli nič – smo se pa zelo zgodaj zjutraj odpravili na Sulawesi in direktno k domačinom, v predel džungle na severu, kjer seveda ni bilo nikakršne možnosti kontakta z zunanjim svetom. Dobro za nas – težje v tistem trenutku za domače. Slišali smo se šele po več dneh.
Takrat jih nisem razumela, sedaj imam tudi sama otroke in jih. Z prihodom otrok se vse spremeni. In srčno si želim, da mi nikoli ne bi bilo potrebno v strahu čakati na telefonski klic.

Sulawesi je tako ostal v spominu vseh. Na potovanju po njem preprosto ne moreš ostati ravnodušen. Bilo je pravo pustolovsko potovanje in doživljanje prvinske narave in življenja z domačini z njihovo preprostostjo in prvobitnostjo.
Fotografije Sulavesija objavljene tukaj so slabše kvalitete. So skenirane – ker takrat še nismo uporabljali digitalnih fotoaparatov, temveč smo fotografirali na film ali diapozitive. Upam pa, da pričarajo vzdušje, energijo in lepoto manj poznanega otoka in njihovih prebivalcev.
Potovanje po Sulawesiju priporočam vseh popotnikom, ki si želijo oditi na potepanje izven uhojenih poti in con udobja, a so zaradi tega bogato poplačani z nasmehi domačinov, prvinsko in neokrnjeno naravo, turkiznimi barvami rajskega otočja, tradicijo pravljične dežele Tana Toraja, 50 odtenki zelene na slikovitih terasastih riževih poljih ter z razgledi, ki navdušijo še tako zahtevne popotnike.