Sella

O Dolomitih sem že tolikokrat pisala. Če bi morala izbrati en sam samcat najljubši kraj na svetu, bi bili to – brez dvoma – Dolomiti.

Tokrat bi vas rada s fotografijami popeljala v centralni del Dolomitov, v masiv Selle, ki leži severno od ledeniške Marmolade in vzhodno od Sassolungo Langkoffel -a in jo obkrožajo štirje čudoviti prelazi: Sella Pass, Pordoi Pass, Gardena Pass in Campolongo pass.
Že sama vožnja okrog Selle je vrhunski užitek z razgledi, ki jemljejo sapo. Za vse, ki jim je vožnja premalo, pa obstaja ogromno sprehajalnih, pohodniških ali plezalnih poti. Najvišji vrh Selle je Piz Boe (3151 m), na katerega sva se s Petrom v času, ko sva bila brez otrok, tudi povzpela. Treking ni naporen, malo kondicije pa je priporočljivo imeti. In tudi če vas takšni podvigi ne zanimajo, se lahko iz Pordoi Pass-a z gondolo zapeljete na del masiva Selle – na Sass Pordoi (2952 m) – ki leži na njenem južnem robu – in uživate v pokrajini, ki bolj spominja na Luno, kot na Zemljo.

Kadar se odločimo raziskovati področje okrog Selle, Marmolade in Sassolunga – si izberemo kamp v kraju Canazei ali Campitello. Ker prisegamo na poletne in ne zimske Dolomite, se obisku Dolomitov poizkusimo izogniti v mesecu avgustu, zaradi večje gneče, saj imajo takrat domačini (Italijani) počitnice. Če pa – zaradi vremena, dopusta itd ne gre drugače – pa si vzemite prvi dan malo več časa, saj se lahko zgodi, da je kakšen kamp poln. Ampak ni panike – od Canazei-a proti Moeni je ogromno kampov, hkrati pa je to področje super izhodišč za raziskovanje še enega bisera Dolomitov – Rosengarten group – oziroma Grouppo del Catinaccio. Tam se lahko iz malega mesteca Pera (med Moeno in Campitellom) z avtobusom (ki redno vozi, a se pozanimajte za ure – za osebne avtomobile in motorje je cesta zaprta) zapeljete do Rifugio Gardeccia in se od tam podate na pot do Rifugio Vajolet ali dalje do Torri del Vajolet (Vajolet towers). Vsekakor ena lepših tur v Dolomitih. Prvi del (do Rifugio Vajolet) je primeren tudi za manjše otroke.

Tudi če se ob obisku centralnega dela Dolomitov ne povzpnete na masiv Selle, imate okoli Passo Sella in Passo Gardena ogromno sprehajalnih poti. Ena – nam ljuba- se nahaja na hribu nasproti Selle, ki se mu reče Belvedere in iz katerega se odpirajo pogledi tako na Marmolado, Sello in Sassolungo. Izlet z gondolo na Belvedere in krajši ali daljši pohodi na njem so sigurno dobra izbira za raziskovanje in uživanje v razgledih okoli Selle.
Na zahodni strani Selle, v smeri Cortine pa leži Alta Badia s svojimi idiličnimi vasicami Corvara in Colfosco.
Idej za raziskovanje Dolomitov nam ne zmanjka nikoli. Upam, da bo tako še dolgo.