Piran

Eden najlepših biserov in idiličnih kotičkov Slovenije je zagotovo Piran. Kljub temu, da je to obmorsko mestece, pa ga mi najraje obiščemo pozimi, ko megla prekrije osrednjo Slovenijo, tu pa se temperature povzpnejo tudi na 15 stopinj in več. Letos ni bil nobena izjema in tudi včeraj smo uživali na sončku in 15. stopinjah 🙂 .

piran13

piran12

Večina turistov in obiskovalcev parkira na spodnjem parkirišču ob morju in se od tam sprehodi do centra Pirana, do Tartinijevega trga in cerkve nad njim.
Naj vam damo namig. Veliko boljše je parkirati na zgornjem parkirišču ob nogometnem stadionu in mestnem obzidju ter se povzpeti na njega, saj je razgled od tam na celotni stari del mesta Piran, s cerkvijo in trgom, v ozadju pa neskončna modrina morja, prelep – skoraj sanjski. Od tam se lahko sprehodite navzdol po tlakovani ulici najprej do cerkve in potem dalje na Tartinijev trg in do morja.

piran1

piran2

piran3a

piran4

piran5

piran6

piran7

piran8

piran9

piran10

piran11

V božičnem in novoletnem času so na trgu stojnice in če imate srečo, kot smo jo imeli včeraj mi, potem lahko od lokalnih proizvajalcev kupite kakšen noro dober in okusen izdelek. Naš včerajšnji “dobitek” je bil Pesto Piranese, eden najboljših pestov kar sem jih jedla do sedaj – iz kaper.
Brez kavice na sončku seveda ne gre in mi jo najraje spijemo v Caffe Teatru, kjer imajo tudi izvrstne sladice.

piran14

piran15

piran16

piran17

piran18

piran19

piran21

In če si za konec zaželite še sprehod nekje v naravi, izven mestec – potem se odpravite do Sečoveljskih solin. Sprehajate se lahko med solinami, ali pa se odpravite na sprehod po bližnji poti Parenzana, ki povezuje Trst in Poreč in vodi po območju nekoč ozkotirne železnice, ki je povezovala ta dva kraja.

piran23

piran24

piran25

piran26