Meteora

Meteora je za mene duhovni center Grčije. Njena duša. Prostor s posebno energijo, kjer je tišina najbolj glasna. Kjer se usedeš na enega izmed mnogim monolitov in samo si – povezan z naravo in samim seboj. Naivno je misliti, da so samostani tu zgrajeni slučajno. Nekoč so zelo dobro vedeli, na katera mesta na naši čudoviti Zemlji jih morajo postaviti. In ko prideš v Meteoro – v trenutku veš – zakaj 🙂

Stari Grki pravijo, da je to kraj, kjer so se Bogovi igrali – po tem, ko so ustvarili Zemljo. Obilica čudovitih kamnitih stolpov z vklesanimi samostani privlačijo in navdušujejo plezalce, fotografe, zgodovinarje in čisto navadne popotnike. Posebno pozornost v Meteori velja nameniti mini prebivalcem te pravljične dežele, ki jih srečuješ na cesti – želvam. Zato naj bo vožnja z avtom med monoliti in samostani počasna in previdna.

Mi smo bili v Meteori dvakrat in vem, da ne zadnjič. Najlažje in najceneje je do nje priti, če se v Grčijo odpravimo v lastni režiji z ladjo iz Trsta ali avtom preko nekdanje Jugoslavije. Kombinacija ladje v eno smer in vožnje v drugo pa potovanje lahko naredi resnično vrhunsko. In posebej zanimivo tudi za naše mlajše popotnike.