Kultni El Nido

Iz pristnega, tihega in ne – turističnega Port Bartona nas je po nekaj dneh odklopa pot vodila na sever Palawana – v El Nido. Glede na to, da je večer pred odhodom Port Barton ujela konkretna tropska nevihta (beri – iz neba so se zlivale nenormalne količine vode), smo imeli kar malo dilemo, ali bo prvi – makadamski del poti nazaj – prevozen. A očitno so domači vozniki navajeni še vse kaj hujšega, vožnja pa za naše zadnjice res ni bila prijetna. Dobra plat tropskih neviht je – da hitro pridejo in tudi hitro minejo.
Kaj naj rečem o El Nidu? Ne glede na to, da je turistov veliko (od tega je kar precej backpackerjev, kar ni tako hudo) je to definitivno ena izmed must see destinacij na Filipinih. Arhipelag otočkov, ki obdaja El Nido je fantastičen in če ste tam, se odločite vsaj za eno izmed tur z ladjico – oziroma island hoping. Obstajajo 4 klasične ture. Ker smo imeli island hoping po koralnih grebenih in belih plažah otočkov že v Port Bartonu – smo se tu odločili za turo A – skrite lagune. Bilo je prelepo. Dobro smo se spogajali za ceno (vedno se da) in za dobro ceno dobili “private boat” – ladjico, ki smo jo imeli samo zase.
Poleg arhipelaga otočkov pa ima El Nido ogromno bolj ali manj skritih, lažje ali težje dostopnih plaž. Lažje dostopna – a manj lepa je Corong Corong beach in bližnja Las Cabanas. Tista, ki pa je nas najbolj očarala pa je odmaknjena in manj turistična Nacpan beach, na severu Palawana. Vsekakor se splača najeti motor (a previdno pri vožnji – smo videli kar nekaj poškodb) ali pa tuk tuk (smo prakticirali mi) in se z njim odpeljati v raziskovanje.
Glavna ulica v El Nidu je glasna, hrupna in polna dogajanja. Če želite miren spanec si rezervirajte sobo (vnaprej!) tik ob plaži, kjer se hrup porazgubi in so noči – preverjeno – mirne. Lahko pa se odločite tudi za sobo ob manj turistični Las Cabanas ali Corong Corong plaži in uživate v čudovitih sončnih zahodih. Mi smo izbrali Entalulo na plaži v bližini centra El Nida in bili zelo zadovoljni, saj smo bili ravno prav odmaknjeni od hrupa in hkrati imeli peš dostop do vsega. Če se boste odločili za cenejšo varianto nočitve v samem centru El Nida, pa ne pozabite s seboj vzeti čepkov za ušesa. Le ti tako ali tako v Aziji velikokrat pridejo prav.
Naša najmlajša je v El Nidu praznovala svoj deveti rojstni dan. Že navsezgodaj je dobila mangovo pito v obliki torte (sicer smo se ob naročanju v pekarni zmenili da bo cela – okrogla kot torta – pa jo je bilo potem samo pol 🙂 – tako to gre na Filipinih), zvečer pa smo uživali v res dobri pici, primerljivi z najboljšimi italijanskimi gurmanskimi mojstrovinami. V El Nidu ima namreč picerijo in gostilno, ki se ji reče Tratoria Altrove – Slovenec, poročen s Filipinko. In čeprav so cene v njegovi restavraciji za Filipine drage (lahko se primerjajo z našimi), paše vsaj za en dan presekati in namesto takega ali drugačnega riža pojesti okusen drugačen obrok. Sploh če si ga zaželi slavljenka.

Če bi se še enkrat vrnila na Filipine, bi tu potovanje nadaljevala do Corona, rajskih odmaknjenih otočkov in lagun severno od Palawana. Vsekakor pa je za nas Palawan najlepši morski del Filipinov in vreden obiska.