Bohol – otok čokoladnih hribčkov in tarzijev – najmanjših primatov na svetu

Po čisto prekratkem raziskovanju Palawana nas je pot vodila na otoško skupino Visayas – na otok Cebu iz katerega smo se takoj premaknili dalje – na zeleni Bohol s pripadajočim otokom Panglao.

Bohol je lep, a Palawan je pristnejši. Na Boholu so domačini prijazni, na Palawanu so pristno prijazni. Bohol je preplavljen z “visokim” turizmom, na Palawanu velik del turistov še vedno predstavljajo backpackerji. Bohol je zanimiv, Palawan je očarljiv. Na Boholu se počutiš kot turist, na Palawanu kot popotnik. Lepi kotički na Boholu nas niso pustili ravnodušne, kulisa Palawana pa nas je osupnila, navdušila in popolnoma očarala.
Če vaše potovanje po Filipinih vključuje tako Bohol kot Palawan, potem ne naredite iste napake, kot smo jo mi – vrstni red raziskovanja otočkov naj bo obrnjen – od dobrega k najboljšemu 🙂 . Obvezno od Bohola k Palawanu.

Na otočku Panglao, ki je z mostom povezan z večjim Boholom – smo uživali na belih plažah in v turkiznem morju. Najbolj znana je Alona beach, a najlepša je definitivno Dumaluan beach – nekaj kilometrov oddaljena od znamenite Alone. Ne izpustite jo, če vas pot popelje na Panglao. Vsi vozniki tuk tuk -ov jo poznajo. Mi smo preprosto pristopili do enega izmed njih in prosili, naj nas pelje na najlepšo plažo otoka. Za Dumaluan beach sploh nismo vedeli. Nič nismo pričakovali in pojma nismo imeli, kaj bomo dobili. Včasih dobiš ogromno, spet drugič pokasiraš kakšno neprijetnost – a izkušnja ostane. In v večini primerov ima izkušnja ogromno dodano vrednost – ki se meri v prisotnosti, sprejemanju, odprtosti, hvaležnosti, občutku svobode in povezanosti, spoštljivosti in ponižnosti, dojemanju veličine in lepote narave.

Ko sem prišla domov – sem zaradi bolezni (viroze), ki se me je lotila na letalu na poti nazaj in me je položila v posteljo za teden dni – rekla: dovolj bo potovanj za nekaj časa. 
No, ta dovolj je trajal natanko mesec dni 🙂 . Nove letalske karte je Peter kupil manj kot teden dni po prihodu domov. In moje srce je zopet odprto za nove dogodivščine 🙂 .
Življenje in svet je tako lep in veličasten, da bi bilo škoda ne biti del njega. In kako si lahko bolj del nečesa, kot da to izkusiš – tukaj in sedaj, v vsej polnosti in prisotnosti, obkrožen s prvinsko naravo, popolnim živalskim in rastlinskim svetom, s spoznavanjem raznolikosti tradicij in kultur, ljudi in sveta. Ni pomemben cilj, pomembna je pot. In izkušnja, ki ostane.

Ah, la vita e bella 🙂 .

Aha – tisti čokoladni hribčki in najmanjši primati na svetu – iz naslova prispevka – no na ta izlet po Boholu pa le pojdite, izplača se. In plavanje s kitovci – whale sharki – v Oslobu – nora izkušnja, ki je nikoli ne bomo pozabili.