Naš izbor: kam po najlepše poglede na zlate macesne in barve jeseni

Oktober je čas, ko jesen dobi svoje najlepše barve in se macesni obarvajo v čudovito zlato rumene odtenke. Kam po najlepše poglede na avenije zlatih macesnov in barve jeseni?

1. Slemenova špica

Slemenova špica je v oktobru zagotovo najbolj fotogenična lokacija v naših gorah. Z zlatimi macesni in ikoničnim, kičastim pogledom na veličastni Jalovec. Priporočam obisk v jasnem, sončnem vremenu, ko se Jalovec prikaže v najlepši podobi in nujno med tednom, saj je za vikend tu obiskovalcev res veliko, preveč.

2. Planina Krstenica in Krsteniški (Mali) Stog

Triglavski narodni park je pravi jesenski raj. Ena izmed najlepših planin v njem pa je planina Krstenica. Na srečo malo manj poznana in zato tudi manj oblegana. Pot vas lahko vodi še dlje in višje, do Krsteniškega (Malega) Stoga s čudovitimi pogledi na Julijske Alpe in zlato rumene odtenke jeseni.

3. Sončna pobočja nad Gozd Martuljkom

Sončna južna pobočja nad Gozd Martuljkom in Srednjim Vrhom se konec oktobra in v prvi polovici novembra obarvajo v številne odtenke zlato rumene barve. Pravi jesenski kič. Neskončno sem hvaležna, da živim v tako lepi deželi.

4. Zadnja Trenta

Tiha, mirna, spokojna, barvita, čudovita. Jesen v Trenti in Zadnji Trenti je vse to. Obiščite jo sredi dneva, saj jo zjutraj in zvečer sonce ne doseže več.

5. Triglavska sedmera jezera

Le kdo ne pozna najlepših gorskih jezer v Sloveniji 🙂 . Čudovitih Triglavskih sedmerih jezer, obdanih z zlatimi macesni. Gorska tura za pobožat dušo in srce.

6. Blejska koča na Lipanci in vrhovi nad njo

Lipanska planina in vrhovi nad njo so obdani s številnimi macesni, ki se v drugi polovici oktobra obarvajo v čudovito zlato barvo. Ne glede na to, ali se podate na Mrežce, Lipanski vrh, Brda ali Debelo peč, ne boste razočarani.

7. Solčavska panoramska cesta in Logarska dolina

Solčavsko panoramsko cesto imenujejo tudi pot najlepših razgledov. Midva sva se po njej odpravila na kičasto lep jesenski dan. In resnično lahko potrdiva, da pot ponuja nekaj najlepših razgledov v Sloveniji. Solčavska panoramska cesta nas vodi skozi bisere naravne in kulturne dediščine Solčavskega z dih jemajočimi pogledi na Kamniško Savinjske Alpe in tri doline pod njimi: na Logarsko dolino, Robanov in Matkov kot.

8. Planina Konjščica in Uskovnica

Morda najbolj poznani slovenski planini v oktobru zažarita v čudovitih rumeno zlatih odtenkih.

9. Vršič

Vršič ponuja jeseni najlažje dosegljiv in kičasto lep pogled na jesenske barve obdane z veličastnimi gorami. Če nič drugega se splača zapeljati do Erjavčeve koče in samo uživati v razgledih. Jesenski kič brez primere.

10. Vogel in planina Zadnji Vogel

Nad Bohinjem je malo morje čudovitih planin, ki v jeseni vabijo s svojimi barvami in lepimi razgledi. Ena izmed njih je tudi Vogel in planina Zadnji Vogel. Raj v objemu jesenskih barv ter čistega miru in tišine.

11. Zelenica nad Ljubeljem

Planinski dom na Zelenici nad Ljubeljem stoji na manjši ravnici Zeleniškega sedla, med severnimi stenami Begunjščice ter južnim pobočjem grebena Na Možeh, ki ločuje Slovenijo in Avstrijo. Pozimi je to priljubljena destinacija za turno smučanje, poleti prijetna ohladitev v vročih dneh, jeseni pa nas razvaja s čudovitimi macesni.

12. Viševnik

Tudi najlažje dostopen dvatisočak v Julijskih Alpah se oktobra obda z rumeno barvo macesnov.

13. Trije razgledniki nad Blejskim jezerom

Poleg klasičnega sedem kilometrskega kroga okoli jezera ima Bled tri čudovite razglednike, ki ponudijo še lepše poglede, tokrat iz višine, na jezero, otoček na njem in grad v ozadju. In jeseni, ko listavci pobarvajo naravo, so le ti najlepši. Ojstrica, Mala Osojnica in Velika Osojnica so zagotovo vredne našega obiska.

14. Razgledna Peč nad Bohinjem

Tako kot je okoli Blejskega jezera kar nekaj čudovitih razglednikov, enako številne najdemo tudi okrog večjega in mirnejšega Bohinjskega jezera. Tu je Vogar, pa Rudnica in seveda Vogel, Vodnikov razglednik in čudoviti Pršivec. Najlažje dostopna pa je razgledna Peč, ki je popolnoma enostaven in lahek kratek pohod na eno izmed najlepših razglednih točk jezera. Sploh jeseni, ko je narava obarvana v čudovite barve.

15. Rdeči ruj na kraškem robu

Niso zlati macesni, je pa rdeči ruj, ki v jeseni krasi slovensko obalo in kraški rob. Čudovito.

16. Bližnji gozd

In ne nazadnje, imamo vedno v bližini gozd, ki ga lahko obiščemo in uživamo v rdeče rumenih jesenskih odtenkih.