Ilha Grande: tropski odklop po brazilsko

Ilha Grande dobesedno pomeni Veliki otok. Otoček je tropski raj brez cest in vozil približno 2 uri oddaljen od Rio de Janeira. Joj, kolk si želim, da bi se zdajle lahko prezrcalili nazaj tja, ne samo v prostoru, ampak tudi v času. Da bi malo zavrteli čas nazaj ali naprej in ponovno malo bolj svobodno zaživeli. Tako pa smo pri obujanju spominov in upanju, da se situacija v svetu kmalu normalizira in da lahko spet odidemo na kakšen podoben tropski ali malo manj tropski kotiček sveta. No, že svobodno raziskovanje Slovenije so ta trenutek najbrž sanje mnogih od nas ? .

Mi smo se za odklop na Ilhi Grande odločili takoj po prihodu v Brazilijo, še pred raziskovanjem karnevalskega Ria. Pošteno je pasalo par dni počitka, sonca, plaž in dobre hrane.

Brazilija ni znana po najlepših plažah na svetu. No, kaj pomeni najlepša plaža je res stvar okusa. Hočem povedati da se v Brazilijo, po našem mnenju (ki ni nujno edino pravilno in se seveda lahko razlikuje od vašega), ne potuje zaradi turkiznih sanjskih tropskih plaž. Le te so za nas res veliko lepše v Aziji, Afriki, pa na Karibih in seveda v Oceaniji. A vseeno je južna Brazilija zagotovo tropski raj. Zelena je. Barvita je. Polna čudovite tropske vegetacije in okusnega sadja. In vzdušja, ki te zagotovo prebudi in očara. In zrelaksira po drugi strani. Ja, všeč nam je bilo, zelo. In všeč nam je bila tudi Ilha Grande, ki je ravno zaradi bujne vegetacije skupaj s slikovitim Paratyjem uvrščena na Unescov seznam svetovne, kulturne in naravne dediščine.

Če se boste na svojem bodočem raziskovanju Brazilije odločili obiskati Ilho Grande, potem si vzemite vsaj 3 noči. Ne se odločiti za enodnevni izlet, to ni to. No, bolje kot nič, a vseeno priporočamo malo več. In bodite pozorni, da splanirate obisk Ilhe Grande med tednom in ne v času vikenda od petka do nedelje, ko se nanjo odpravijo tudi številni domačini za vikend odklop. Prav tako je boljše obisk Ilhe Grande načrtovati izven glavnih počitnic in praznikov. Mi smo jo obiskali v tednu pred glavnim karnevalom v Riu. Če boste naslednje leto potovali po teh koncih ravno v času pustnega karnevala, ne načrtujte obiska Ilhe Grande v tednu pustnega torka! To je njihov državni praznik in domačini množično odhajajo na bližnje plaže. Mi tega njihovega množičnega oddiha na plažah na srečo nismo doživeli na Ilhi Grande, smo pa ga doživeli teden dni kasneje v okolici Paratyja in smo precej hitro pobegnili dalje ? .

Na Ilhi Grande ni cest, je »motor free zone«, kar je super. Prav tako ni bankomatov, zato s seboj vzemite dovolj gotovine. Rezervirajte si hotelček ali posado, ki vam v res vročih dneh (tudi do 40 stopinj) nudi dovolj sence in klimo v sobah. Lokalčkov s hrano in pijačo je dovolj, niso pa najcenejši. To ni jugovzhodna Azija, to je Brazilija. Cene so približno takšne kot pri nas, na to računajte pri preračunavanju količine gotovine, ki jo morate vzeti s seboj na otok. Prav tako najlepše plaže niso dostopne peš ali s kolesom (le tega se pravzaprav sploh ne uporablja), temveč z ladjico na celodnevnem ali poldnevnem izletu okoli otoka. Nam je bilo tu čudovito in zagotovo obisk priporočamo vsem, ki se boste v prihodnosti potepali po teh koncih.

Kaj torej početi na Ilhi Grande?

1. Nič

Ste že kdaj na potovanjih počeli »nič«. Paše kdaj pa kdaj, poizkusite ? . Mi smo del obiska Ilhe Grande namenili temu in bilo je super. Nastanjeni smo bili v Pousadi dos Meros, ki jo z veseljem priporočimo.

2. Raziskovanje uličic vasice Vila Do Abraao

S Petrom sva najbolj uživala, ko sva zgodaj zjutraj, še preden sta se otroka zbudila, sama odšla na daljši ali krajši sprehod po uličicah in okolici vasice Vila do Abraao. Čez dan se je mestece prebudilo in zvečer zaživelo. Motor free zone zagotovo celemu otoku da poseben čar, barve vasico naredijo živo, tropska vegetacija in vročina pa ravno prav ležerno. Idealno za odklop in relaksacijo.

3. Dobra hrana in caipirinha

Ja, v Braziliji smo dobro jedli. Predvsem smo si čisto vsak dan vsaj enkrat privoščili acai, njihov lokalni sorbet s sadjem, granolo in medom in to je nekaj, kar zelo, zelo pogrešamo. Tu so bile izvrstne sladke in slane tapiokine palačinke, ki pa si jih na srečo lahko naredimo tudi doma, saj smo s seboj pritovorili kar nekaj tapiokine moke (kljub temu, da smo potovali samo z ročno prtljago). Pa seveda tropsko sadje, ribe in jedi iz morskih sadežev. Če boste v Braziliji, nujno poizkusite njihovo tradicionalno jed moqueco, nekaj med juho/obaro in karijem, seveda lahko v zelenjavni ali ribji različici. Njami. Našli smo tudi najboljše churose ever, pa izvrstno paelo, pa seveda vse skupaj poplaknili tudi s kakšno caipirinho. Ni nam bilo težko ?

4. Lopes Mendes

Lopes Mendes je ena izmed najlepših plaž na otoku in do nje iz vasice Vila do Abraao redno vozijo ladjice. Po cca 45 minutni vožnji z ladjico vas čaka še polurni sprehod skozi tropski gozd preden končno prispemo do več kilometrov dolge plaže. Če smo pripravljeni še na kakšen kilometer hoje proti skrajnemu jugovzhodnemu delu plaže, smo nagrajeni z mirom in tišino. S seboj pa moramo vzeti dovolj vode in kakšen prigrizek, ker na plaži Lopes Mendez ni ničesar, razen par domačinov, ki nudijo izposojo desk. Nam zelo lepi pa sta bili tudi plaži Pouso in Palmas v bližini Lopes Mendes. Cena prevoza z ladjico je bila 30 realov na osebo (cca 5-6 eur).

5. Celodnevni izlet okoli otoka (Volta Ilha) ali izlet na sosednje otočke (Ilhas Paradisiacas)

Sprva smo si želeli na izlet okoli otoka, saj je južni del Ilhe Grande najbolj divji in nedotaknjen. A le ta ni možen v vsakem vremenu, oziroma v vsakem stanju morja. Kljub temu, da smo imeli vse dni na Ilhi Grande sončno in vroče vreme, skoraj brez oblačka, pa je bilo morje na njenem južnem delu, kjer le to že prehaja v pravi ocean, preveč valovito in razburkano. Zato izlet okoli otoka ni bil možen. Odločili smo se za celodnevni izlet do več mini otočkov severno od Ilhe Grande, do Ilhas Paradisiacas. Lepo je bilo. Za naš okus sicer na nekaterih delih malo preveč turistično in zagotovo prevroče, saj na tropsko vročino takrat še nismo bili najbolj prilagojeni. Cena celodnevnega izleta je bila cca 200 brazilskih realov na osebo (cca 35 eur), a na žalost brez vključene hrane (kot smo večinoma navajeni do sedaj pri island hoppingu drugod po svetu).

6. Praia Preta in Circuito Abraao

Iz vasice Vila do Abraao se lahko sprehodite do praia Preta (prevod: Lepa plaža) in naredite cca 2 kilometrski krog Abraao, kjer lahko občudujete tropsko vegetacijo in številne ogromne modre rakovice. Plaža Preta je čudovita, najlepši pa je njen manj obljuden in najbolj oddaljen skrajno zahodni del, ki smo ga mi najraje obiskali v večernih urah. Če imate željo, se lahko odpravite na malo daljši pohod do slapu Feiticeira, vendar se mi zanj nismo odločili (ja, tudi s slapovi smo malo razvajeni).

Ilha Grande nam je pričarala čudovito dobrodošlico in zelena Brazilija se nam je tako že takoj na začetku potovanja usedla v srce 🙂 .