Fotogenični Amboseli NP

Iz Tanzanije po spominih in potopisu potujemo dalje v Kenijo, kjer smo preživeli večji del našega raziskovanja Afrike. Tik ob tanzanijsko kenijski meji leži čudoviti Amboseli NP, ki nam je predstavljal prvi stik s safariji v Keniji. Če sem čisto iskrena je bil Amboseli za mene najlepši nacionalni park, saj je noro fotogeničen. Resda tu nismo videli množice velikih mačk, ki smo jih imeli priložnost in veliko srečo opazovati v Serengetiju, Ngorongoru in kasneje v Masai Mari, pa vseeno.

Fantastična, noro lepa in še bolj fotogenična kulisa Amboselija je tisto, kar je naredilo safarije tu tako posebne. In če sta Serengeti in Masai Mara dom velikih mačk, potem je Amboseli dom na tisoče slonom. In to kakšen dom. Samo vau lahko rečem. Že marsikje smo imeli možnost opazovati slone, ampak tako lepo kot v Amboseliju ni bilo še nikjer. Lepoto Amboselija zagotovo poudari jezero, njegovi pritoki in številne vodne površine znotraj parka, kar kuliso savane naredi še bolj posebno in lepo. In opazovanje živali ob in v vodi tudi.

Amboseli leži tik ob kenijsko tanzanijski meji in nudi ikonični pogled na Kilimanjaro, ki pa se je nam skrival v oblakih. Le tega veliko lažje doživiš v deževnem obodbju leta, ko oblake redno spira dež. Res pa to ni najboljši čas za obisk safarijev. Mi tako pogleda na Kilimanjaro iz Amboselija nismo doživeli (so pa ga doživeli fantje iz vrha Mount Meruja), smo pa bili priča res neverjetnim prizorom živali, kjer so seveda v prvi vrsti blesteli sloni. Čudovito. No, tudi nekaj levov nam ni ušlo, pa tisoče flamingov, ki jim je jezero Amboseli res najlepši dom.

Amboseli pa se nam je usedel v srce tudi zaradi dveh drugih izkušenj. Tu smo namreč prišli v bolj tesen stik z Masaji, kar smo si zelo želeli in kar je v tehle corona časih malo težje izvedljivo. Najprej smo, čisto nepričakovano, na celodnevnem safariju doživeli masajsko poroko. Neturistično in najbrž smo imeli srečo, da smo bili tu na soboto (očitno imajo tudi tu masaji poroke na soboto). Pozno popoldan, ko smo že zaključili s safarijem, pa smo odšli še v masajsko vas, ki se nahaja tik ob meji z nacionalnim parkom Amboseli. Resda je bil to »turističen obisk«, čeprav o kakšnem turizmu tu težko govorimo in je zelo daleč od tega, kar si pri nas predstavljamo pod turizmom. So pa nam na lep način predstavili njihov tradicionalni način življenja, dela, njihove domove in obisk Amboselija se je tako zaokrožil v res lepo celoto.

Če boste kdaj potovali v Kenijo, ne izpustite Amboselija, ne glede na to, koliko safarijev ste že doživeli, ker je res čudovit. In za piko na i smo ravno v Amboseliju doživeli najlepši sončni zahod na celotnem potovanju. Prelepo.