Plan potovanja: Ciper

Kar nekaj vas je, ki ste nam pisali in si želite Ciper raziskati v njegovi pred ali po sezoni, torej v času jesenskih ali prvomajskih počitnic, ko je najboljši čas za raziskovanje te male otoške državice na jugu Evrope. Zato smo za vse, ki se v Ciper odpravljate v prihodnje, pripravili 7 – dnevni plan potovanja, ki smo ga izvedli tudi sami v začetku maja.

Seveda lahko na Cipru tudi samo poležavate, a to še zdaleč ni naš način, čeprav priznamo, da tudi poležavanje kdaj paše 🙂 . Lahko pa si v enem tednu brez težav ogledate in raziščete tako njegov bolj grški južni del, kot tudi izrazito turški severni del.

Več o logistiki potovanja po Cipru si lahko preberete v članku: Ciper: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti. Najlepše znamenitosti Cipra pa smo prav tako že opisali v članku: Najlepši kotički Cipra.

Pot, ki smo jo opravili mi je bila sledeča.

V nadaljevanju pa nekaj nasvetov, kako si to pot lahko razdelite po dnevih. Seveda je začetek in konec poti odvisen od tega, v katero mesto na Cipru letite. Južni del Cipra ima dve letališči, ki se nahajata v mestih Larnaca in Paphos. Mi smo leteli z Ryanairom iz Bergama v Paphos, in tako naše potovanje začeli in zaključili tam. Vsekakor priporočamo let v južni, grški del Cipra, predvsem zaradi ugodnejših cen letalskih kart. Na severni del Cipra pa se leti le preko Turčije, kar letalsko karto kar precej podraži. Marsikatere agencije prodajajo aranžmaje na severnem Cipru in tudi v tem primeru ni direktnega leta, temveč gre vse preko Turčije.

Ko sami načrtujemo potovanje v določeno deželo, si vedno vnaprej pripravimo obširnejši plan, potem pa se vseeno sproti odločamo, kaj si ogledati in kaj izpustiti, ter koliko časa nameniti posameznemu delu dežele ali dejavnosti. Če imamo res veliko časa, tega seveda ni potrebno delati vnaprej, a na žalost smo s časom največkrat omejeni, v tem primeru pa je dober vnaprej pripravljen potovalni plan (ki pa se ga seveda ni potrebno držati »kot pijanec plota« 🙂 , oziroma ga sproti prilagajaš) res zlata vreden.

Plan potovanja za 7 dnevno raziskovanje Cipra:

1. dan: Slovenija – Ciper

Prvi dan je namenjen transportu in mi smo v Paphos (Pafos) prispeli v popoldanskih urah. Če imate lepo sončno vreme se še ta dan zapeljite do arheološkega najdišča Kato Pafos, predvsem do dela pod Unescovo zaščito, ki se mu reče Tombs of the Kings. Tu res lahko opazujete čudovite sončne zahode. Zvečer pa predlagamo, da se odpravite v obalni, bolj turistični del mesta Paphos, na prve res okusne grško – ciprske specialitete in na zelo dober sladoled. Nočitev: Paphos. Mi smo spali v družinsko vodenem mini hotelu Fitos Inn, kjer smo plačali 74 eur za nočitev za 4 osebe z vključenim zajtrkom.

2. dan: Paphos – Troodos

Drugi dan se lahko odpravite v gorato notranjost Cipra. Zapeljite se do Cedar valley; če vas zanima zgodovina si oglejte Kykkos monastery in raziskujte področje gorovja Troodos. Troodos je gorato območje osrednjega Cipra, ki v zimskem času domačinom ponuja celo smuko, v poletnem pa umik od pretirane vročine nižjega obalnega območja. Prepleteno je z vasicami in je pravi raj za botanike, saj tu rastejo številne endemične vrste. Tu se nahajajo tudi mnoge pod Unescom zaščitene bizantinske cerkvice in samostani, ter številne pohodne poti. Nas je posebej navdušila Millomeris Waterfalls trail, katere izhodišče je tule: 34.886349, 32.863899. Pot se iz izhodišča spušča v sotesko, kjer vas na koncu pričaka slap, ki sam po sebi morda ne bi bil nič posebnega, a skupaj z naravo, ki ga obdaja, je res lep in vreden obiska. Nočitev: Troodos. Mi smo spali v Themis house, kjer smo plačali 70 eur za 4 osebe.

3. dan: Troodos – Kyrenia

Če ste pohodniki, se lahko navsezgodaj podate na nezahtevno 7km dolgo pot okoli gore Olympos, ki se ji reče Arthemis trail. Mi smo se odločili to izpustiti in smo odšli direktno v Lefkosio (Nikosia), najprej v njen center na grški strani, po prečkanju meje pa še v čudoviti Buyuk Han, ki se nahaja na turški strani. Popoldan se lahko odpravite do gradu St. Hilarion ali na raziskovanje mesteca Kyrenia (Girne). Nad mestom Kyrenia se nahaja simpatična vasica Bellapais, ki nudi čudovite poglede na nižjo Kyrenio in morje ob njej. Vasica je pristna, z grško turškim vzdušjem. Tu lahko v popoldanskih in večernih urah poizkusite tudi gezleme, tipično turške »palačinke«, ki sva jih s Petrom jedla že pred mnogimi leti v Turčiji. Dodaten čar pa vasici da samostan Abbey, ki mu pravijo tudi “the Abbey of Beautiful Peace”, kjer prirejajo številne glasbene festivale, del njega pa je tudi izredno razgledna in simpatična restavracija. Nočitev vam priporočamo v bližini vasice Bellapais. Mi smo nočili v Cemaliye apartment, za 65 eur na noč za 4 osebe.

4. dan: polotok Karphas

Iz severnega dela Cipra nas je pot vodila dalje proti čudovitemu in divjemu polotoku Karphas. Polotok Karpas se nahaja na skrajnem severovzhodu Cipra in njegova divja narava ter turkizno morje je resnično prelepo. Njegova skrajna točka je samo dobrih 100 km oddaljena od Sirije, na njem pa se nahaja tudi mestece Dipkarpaz, edino na Cipru, kjer še vedno v sožitju skupaj živijo tako Grki kot Turki. Severna obala polotoka Karpas skriva turkizne zalive, južna pa znamenito Golden beach, ki se v večernih urah resnično spremeni v odtenke zlate barve. Na poti do polotoka se ustavite na gradu Kantara, od koder so čudoviti pogledi na polotok in morje, ki ga obdaja. Če ste vsaj malo gurmani, potem si nujno na Cipru privoščite meze. Meze so tradicionalne ciprske predjedi, postrežene z različnimi jedmi na plošči, običajno sestavljene iz različne zelenjave, oliv, jogurta in sira. Poleg številnih predjedi je meze sestavljen tudi iz glavne jedi in včasih tudi iz sladice. Ni poceni, a vsekakor izjemno okusno in vredno svojega denarja. Mi smo si prvi meze privoščili v Eko hotelu Glaro Garden, kjer smo na polotoku Karphas tudi prenočili. Za nočitev za 4 osebo smo dali 80 eur, v to pa je bil vključen najboljši zajtrk, kar smo ga imeli do sedaj na vseh naših potovanjih.

 

 

5. dan: Karphas – Ayia Napa

Agia Napa leži na jugovzhodnem delu in je s svojimi hotelskimi kompleksi tik ob turkiznih zalivčkih najbolj turistično oblegani del te otoške državice. Saj plaže tu so res lepe, a precej nagužvane, zato so nas odbile. Lepa je plaža Nissi beach, a iz nje smo zaradi gužve hitro pobegnili. Zelo lepa (a spet s precej turisti) je tudi Konnos beach. Najlepši del območja Agia Napa pa je zagotovo Cape Greco, ki nas je popolnoma očaral. Z malo previdnosti se lahko spustite navzdol v jame same in od tam zaplavate v turkiznem morju. Mi smo imeli srečo, saj je bilo morje mirno, turkiznih barv in brez turistov. V bližini jam se nahaja tudi most ljubezni – Love Bridge, ki ga ne izpustite. Mi smo tu prespali v Seagull Hotel Apartments za 55 eur za 4 osebe. A možnosti nočitev v tem območju je res veliko, tudi precej dražjih in lepših.

6. dan: Ayia Napa – Paphos

Čas je za pot nazaj proti zahodu. Mi smo se na tej poti ustavili v mošeji Hala Sultan Tekke, ki leži ob slanih jezerih, na katerih lahko – z malo sreče – opazujete flaminge. Mošeja ima poseben čar, prav tako opazovanje flamingov. Mesta Larnaca in Limassol smo mi izpustili, odpravili pa smo se do območja in plaže Aphrodites rock. Lepo, ampak nič zelo posebnega. Morda tudi zaradi vremena, ki nam je tu malo ponagajalo. Dan smo zaključili v Paphosu, ob dobri grško – ciprski hrani in še boljšem sladoledu. Nočitev Paphos: Fitos Inn.

7. dan: polotok Akamas

Pravijo da velikokrat najlepše pride na koncu in tako je bilo tudi pri našem potovanju po Cipru. Polotok Akamas je prečudovit in ga zelo, zelo priporočamo. Akamas je polotok na skrajnem severozahodu Cipra. Ponuja čudovite razglede, pohodne poti, klife, turkizne zalive in pokrajina je res slikovita. Del polotoka je narodni park, ki ni prevozen z običajnim avtomobilom. Izhodišče za raziskovanje polotoka sta mesteci Polis in Latsi. Mi smo se odločili za pohod do Fontane Amorose, ki skriva eno najlepših plaž na Cipru, če ne v celotni Evropi – Modro laguno. Pot do Fontane Amorose je dolga 5,5 km v eno smer (in seveda prav toliko tudi nazaj) in jo je resnično vredno prehoditi. Izhodišče poti so »Baths of Aphrodite«, kjer lahko pustite avtomobil. S seboj vzemite dovolj vode in kopalke in verjemite, ne bo vam žal. Če vam ni do hoje, lahko Fontano Amoroso in njeno Modro laguno obiščete tudi z ladjo, ki vozi 2x dnevno iz Latsija, samo pravi čas preverite vozni red. Na skrajnem južnem delu polotoka Akamas se nahaja tudi znamenita Lara beach, od koder je čudovito opazovanje sončnega zahoda. Prav tako lahko na poti iz Paphosa do polotoka Akamas obiščete sotesko Avacas Gorge. Mi smo jo sprva nameravali, a obrnili tik pred izhodiščem, saj je pred nami vanjo vstopila velika skupina turistov, zato smo se raje odločili za pot do Fontane Amorose. Na srečo ?. V Latsiju smo si privoščili tudi drugi meze na tem potovanju – tokrat je bil to ribji. Ni bilo poceni, a za nas vredno denarja, saj nam hrana na potovanju, sploh lokalna in okusna – predstavlja pomemben del potovalne izkušnje. Z veseljem bi na tem delu Cipra ostali še kakšen dan, a žal smo se morali vrniti v Paphos, od koder smo naslednji dan poleteli domov. Nočitev Paphos: Fitos Inn.

8. dan: Paphos – Slovenija

Pot domov. Prehitro, kot vedno 🙂 .

Upam, da vam bo naš plan potovanja olajšal vaše načrtovanje poti. In ja, Ciper je vreden raziskovanja, sploh za vse tiste, ki jih ne zanima samo poležavanje ob hotelskih kompleksih, ampak iščejo nekaj več. Tu lahko dobite vsega po malem in izberete tisto, kar vam najbolj ustreza. Srečno.