Belize Barrier Reef

Belize Barrier Reef je najbolj odbit in lep podvodni ekosistem, kar smo jih imeli do sedaj priložnost doživeti. Z njim se lahko kosa edino filipinski Apo island in plavanje ter snorkljanje med desetinami želv in prelepimi koralami.
Belize Barrier Reef je del drugega največjega koralnega grebena na svetu (za avstralskim Great Barrier Reef- om), njegov najlepši del, ki je hkrati pod zaščito Unesca.

Ta lepota pa na žalost (ali pa na srečo, kaj veš) ni poceni, saj so cene v Belizeju precej višje kot v sosednji Mehiki ali Gvatemali.

Poleg 300 metrov širokega in 40 kilometrov dolgega ekosistema številnih koralnih grebenov ob belizejski obali, pa vključuje tudi tri atole: Turneffe Atoll, Glover’s Reef Atoll in Lighthouse Reef Atoll. Zadnji je dom znamenite Great Blue Hole, modre luknje, ki privablja potapljače iz vseh koncev sveta, na žalost pa za snorkljanje ni najbolj primerna.

Preden smo se resno lotili raziskovanja možnosti čim bližjega doživetja sklopa koralnih grebenov in atolov, smo naivno pričakovali, da bomo že nekako našli ugodno možnost nočitev na katerem od zgornjih atolov. Če nam je to nekako uspelo na Maldivih, pa nam bo še tu. Ja seveda…
Nočitve na katerem od zgornjih treh atolov so tako noro drage, da smo to možnost takoj izključili. Na srečo pa se lahko lepote tega podvodnega ekosistema raziskuje tudi z drugačnim izhodiščem.

Na severnem delu Belizeja, ki smo ga raziskovali mi, obstajata dve možnosti, kot izhodišči za raziskovanje koralnega grebena. To sta bolj mondeni in turistični Ambergris caye ali backpackerski Caye Caulker. Ni potrebno pomisliti dvakrat, katerega smo izbrali 🙂 .

Caye Caulker je majhen otoček tik ob Barrier Reefu, katerega moto je: GO SLOW. Otoček brez cest, brez avtomobilov, samo ena uličica iz bele mivke, preproste pisane hišice in počasno karibsko vzdušje ter še vedno precej visoke cene. Ja, velikokrat so lepe stvari čisto zastonj, včasih pa sploh niso poceni.

Niti za sekundo pa nam ni bilo žal, da smo se odločili raziskovati Belize in njegov koralni greben – tudi če samo za čas štirih dni, saj je bilo le to vrhunec našega potovanja po Mehiki in Belizeju.

Avto smo pustili na letališču v Belize Cityju, saj je to najbolj varna varianta – ter se s taksijem odpeljali do pristanišča, kjer smo se presedli na ladjico, ki nas je popeljala na Caye Caulker. Namestitev na otočku je dovolj in v januarju ni bilo veliko turistov na njem, a so domačini povedali, da pa je februar “poln”. Če nameravate obiskati Caye Caulker med novoletnimi prazniki ali februarja, morda raje nočitve rezervirajte vnaprej, v nasprotnem primeru pa to ni nujno potrebno.
Kljub temu da sam Caye Caulker nima nekih vau plaž, pa je na otočku super vzdušje – idealno za počitek, upočasnitev potovalnega tempa in uživanje v počasnem raziskovanju lepot Belize Barrier Reefa.

Z eno izmed mnogih agencij, ki ponujajo podvodna doživetja, smo le te raziskovali tudi mi, seveda vse popolnoma v naravnem okolju: Hol Chan Marine Reserve, Shark Ray Alley in Coral Gardens so nas najbolj navdušili.

Če je bil Peter popolnoma navdušen ob plavanju z morskimi psi, nenevarnimi nurse sharki…

….. pa sva midva z Lanom najbolj uživala v koralnih vrtovih. Vrtovi koral – dobesedno – pod vodo. Sem mislila da narobe vidim, a bilo je preprosto prelepo za opisat.

Vmes pa igrivi delfini in ubitačne barakude, pa prelepi pogledi na mangrove in palme in modrino voda…

Najbolj poznan del otočka Caye Caulker pa je Split in Lazy Lizzard, kjer sta otroka takoj dokazala, da prijateljstva ne poznajo meja, barv kože ali jezikovnih preprek. To pa je življenjska šola, ki največ da, tudi če ni nikjer zapisanega uspeha 🙂 .