Sigiriya

Sigiriya ali Lion rock (Levja skala) je ena izmed bolj prepoznavnih simbolov Šri lanke in hkrati eden lepših monolitov na svetu. Do njenega vrha, kjer je nekoč bivala kraljeva družina, vodi ogromno stopnic, razgled pa je – vsaj v lepem vremenu – čudovit in prostran.
Leži med mestoma Dambulla in Habarana, kjer lahko najdemo veliko ugodnih namestitev. Mi smo si nočitev našli neposredno v njeni bližini – izven obeh mest, tako da smo se do nje podali kar peš – takoj zjutraj, ko sonce še ni bilo tako vroče.
Ker je Sigiriya eno izmed Unescovih zaščitenih območij (UNESCO WORLD HERITAGE CITY) je temu primerna tudi vstopnina – 30 USD na osebo, vendar je to definitivno izlet, v katerega se splača investirati na potepanju po Šri lanki.
Na poti od hotela do Sigiriye so nas razveseljevale opice, ki so nam pojedle vso malico (banane), a hkrati niso bile preveč vsiljive, ter plazilci vseh vrst. Doživetje te barvite skale z vsemi njenimi poslikavami, vrtovi in naravnimi bazeni je bilo za nas lepo doživetje, na srečo brez pretirane gneče in ostalih turistov.