Monemvasia

Ko smo se odločili raziskovati Peloponez, nisem pričakovala ničesar. Pravzaprav me sprva ideja sploh ni preveč navdušila, ker me klasična zgodovina ne pritegne preveč. Jaz bolj “padam” na naravo in njene lepote 🙂

O, kako sem se motila. In kako lepo se je včasih motiti.

Peloponez je namreč fantastičen, lep, raznolik in vsekakor veliko več od tistega, kar smo včasih prebirali v zgodovinskih učbenikih. Kalejdoskop mestec, otočkov, podzemnih jam, skritih slapov, jezer in gora ter čudovitih plaž. Počitnice na Peloponezu preprosto ne morejo biti dolgočasne. In vedno ti zmanjka časa za vse skrite kotičke. Eden izmed njih je tudi Monemvasia na jugovzhodu Peloponeza. Skrito mesto na otočku. Kamnito, a živo. Brez prevelike gneče. V poletni vročini neznosno vroče, a na srečo te kristalno morje ob njej hitro ohladi.

Če načrtujete raziskovanje Grčije – ne izpustite Peloponeza in Monemvasie na njem. V bližini Monevmasie je otoček Elafonissos, ki mu pravijo tudi grški Maldivi. Plažo na njem so svetovni popotniki uvrstili med 10 najlepših na svetu. Mi se s to oceno strinjamo. Več o Elafonissosu si lahko preberete v drugem opisu , vsekakor pa sta z Monemvasio zanimiv, čudovito lep in ne preveč turističen tandem, kamor se bomo še vrnili.