Steza sedmih slapov, najlepša krožna pohodna pot hrvaške Istre

Steza sedmih slapov je približno 17 kilometrov dolga krožna pohodna pešpot hrvaške Istre. Baje najlepša v teh koncih in lahko potrdiva, da je res čudovita.

Izhodišče poti je v Buzetu, pri stavbi Istarskega vodovoda in jo ni težko najti. Krožno pešpot je najbolje obiskati spomladi, po kakšnem daljšem deževnem obdobju in še pred poletno sušo in vročino. Le ta namreč vodi mimo številnih slapov in turkiznih tolmunov, ki so polni vode mnogo lepši, kot v manj vodnati različici. Kot že ime pove, iščemo sedem slapov in številne tolmune ob njih. Prvi štirje so slapovi v soteski reke Drage, zadnji trije pa so na reki Mirni. Pot je lepo speljana in večinoma poteka po ravnem, z izjemo precej strmega, mini plezalnega (a res nič preveč zahtevnega) vzpona iz soteske Drage. Zaradi soteske reke Drage in kratkega vzpona iz nje, krožno pešpot ni možno prekolesariti. Za pot si vzemite vsaj 5 ur zmerne hoje.

Na koncu pa seveda sledi zasluženo kulinarično razvajanje. In kaj je lahko v Buzetu in njegovi okolici okusnejšega, kot specialitete s tartufi 🙂 .