Sao Miguel, otok izjemnih doživetij

Sao Miguel je bil zadnji otok, ki sva ga obiskala na najinem raziskovanju Azorov. Če bi bil svet v malo drugačnem stanju in se ne bi dogajale množične odpovedi letov, bi zagotovo zamenjala vrstni red obiska otočkov. Sao Miguel bi v tem primeru raziskovala prvega; čudovita in najbolj oddaljena Flores in Corvo pa zadnja. Tako pa je bil najin odhodni let vezan na Ponta Delgado in otok sva si pragmatično pustila za konec. Sao Miguel je največji azorski otok in je turističen. Mnogo bolj kot izjemna Flores in Corvo, pa tudi kot Terceira. A seveda to vseeno ni turizem poletne Španije, Grčije itd. Ne glede na obiskanost je vreden naše pozornosti, saj nudi neverjeno paleto izjemnih doživetij.

Sao Miguel so nekakšni Azori v malem. Največji otok, z neverjetnimi kraterskimi jezeri, lagunami, slapovi, razgledniki, bujno vegetacijo, naravnimi termami, še celo čajne plantaže in nasade ananasa se najde na njem. Za piko na i pa so tu skoraj da kulinarična nebesa. Azori in predvsem Sao Miguel slovijo po izjemni morski hrani, izvrstni ekološki azorski govedini in po tradicionalnem cozidu, obroku skuhanem v vulkanskih fumarolah. Že takoj ob rentanju avta na letališču (brez lastnega prevoza si ne predstavljam raziskovanja Sao Miguela) sva dobila seznam izvrstnih restavracij. Tule je:

Odločila sva se za Associacao Agricola (izjemne jedi iz ekološke govedine), za Marisserro (noro dobra morska hrana) in za Tony’s, kjer sva poizkusila O cozido. Pozor, mizo rezervirajte vsaj 2-3-dni vnaprej. A je vredno, zagotovo.

Vreme naju je tudi tu večinoma razvajalo in zeleno modra lepota Azorov je tako prišla še bolj do izraza. Temperature so precej konstantne skozi celo leto, res pa je, da so bile (tako kot po celi Evropi) letos nad dolgoletnim povprečjem. Več o logistiki potovanja po Azorih si lahko preberete v članku: https://potepanja.com/azori-logistika-potovanja-in-prakticni-potovalni-nasveti/

Kateri so, po najinem mnenju, najlepši kotički otoka Sao Miguel?

1. Sete Cidades: Miradouro da Boca do Inferno in Vista do Rei

Največja znamenitost otoka je območje ugaslega vulkanskega kraterja Sete Cidades s številnimi jezeri in čudovitimi razglednimi točkami ter pohodnimi potmi. Must do je zagotovo ikonični Miradouro da Boca do Inferno z najlepšimi razgledi na vulkanska jezera in kraterje. Tule so nama Azori prvič pokazali, kako je biti v megli in čakati, čakati na veter in sonce. Dve uri sva čakala, vmes trikrat obupala in že skoraj odšla, pa se vsakič premislila.

Na srečo. Ker se je po dveh urah potrpežljivost obrestovala in izjemni razgledi so se odprli. Odšla sva tudi dalje, na del poti okoli največjega kraterja ter do razgledne točke Vista do Rei in seveda v mestece Sete Cidades. Ja, brez dvoma čudoviti del otoka Sao Miguel, ki mu namenite večji del dneva. Fajn je, če ste v svojem programu lahko fleksibilni in prilagodite svoj obisk (sicer velikokrat nezanesljivi) vremenski napovedi.

2. Poca da Dona Beija

Poca da Dona Beija so naravne terme. In to kakšne. Vau, uživala sva na polno. Jih obiskala drugi dan najinega raziskovanja otoka in se ponovno vrnila četrti dan. Ob najinem prvem obisku sva bila v njih skoraj sama. Ob drugem obisku je bilo sicer malo več obiskovalcev, a brez gneče. To so terme, ne pa tisto, kar se pod tem imenom prodaja pri nas. Čudovito.

3. Parque Terra Nostra

V neposredni bližini naravnih term Poca da Dona Beija, v kraju Furnas, ki je poznan po svojih fumarolah in termalnih vrelcih, leži botanični park Terra Nostra. Bujna vegetacija, drevesa, rože, vse v zelenju. Terra Nostra je eden najlepših botaničnih parkov Evrope in sprehod po njem je čista milina. Tudi v njem se nahajajo zdravilni termalni vrelci v zelo nenavadni barvi. Prijetna popestritev in zaključek sprehoda po parku.

4. Vratolomen spust do vulkanske lagune: Lagoa do Fogo

Poleg neverjetnih razgledov na Sete Cidades je bil vratolomen spust do vulkanske lagune jezera Fogo eden izmed vrhuncev najinega raziskovanja otoka Sao Miguel. Tudi tu sva čakala približno uro, da se je megla razkadila in se iz roba kraterja in razgledne točke spustila vse do obale vulkanskega jezera. Strmo, na trenutke vratolomno, a vredno napora. Pot sama ni prepadna, a zahteva malo kondicije, dobro obutev in stabilen korak. In dovolj vode, saj je vlaga na Azorih zelo visoka, ob naporu pa to pomeni švicanje in še enkrat švicanje. Nič hudega, če smo na to pripravljeni z dovolj tekočine in rezervnimi oblačili. Tudi če se ne odločite spustiti do jezera lagune, ponuja Lagoa do Fogo res veličastne razglede na še eno čudo narave.

5. Cascata da Ribeira dos Caldeirões

Sao Miguel slovi po številnih slapovih. Najini najljubši so bili zagotovo Cascata da Ribeira dos Caldeirões, vpeti v čudovito vasico in naravno okolje.

6. Klifi Nordeste

Vzhodni del otoka predstavljajo veličastni klifi, fotogenični svetilnik in vsaj dve izjemni razgledni točki: Miradouro da Ponta do Arnel ter Miradouro da Ponta do Sossego.

7. Mosteiros in zahodna obala

Na nasprotnem delu otoka, ob njegovi zahodni obali leži fotogenična vasica Mosteiros, z naravnimi bazenčki ob obali ter skalnimi formacijami v morju. Še preden prispemo do nje, se lahko ustavimo ob razgledni točki Miradouro da Ponta do Escalvado, kjer se nahajajo tako opazovalnica za kite, kot razgledi na neskončno modrino Atlantika.

8. Caldeira Velha

Najbolj znani termalni vrelci otoka, vpeti v bujno tropsko vegatacijo. Idilična narava, a malo preveč obiskovalcev za najin okus. Vsekakor pa vredno obiska. Za kopanje v vrelcih je potrebno vstopnico kupiti preko spleta vsaj 2-3 dni vnaprej, ker je vstop omejen, kar je edino pravilno.

9. Čajna plantaža Gorreana

Edine čajne plantaže v Evropi se nahajajo prav na otoku Sao Miguel. Sprehod med zelenimi plantažami obdanimi z modrimi hortenzijami je res lep. Prav tako ogled tovarne čaje in razvajanje s sladkimi dobrotami njihove kavarne.

10. Furnas in njegove fumarole

Furnas je (skupaj s Ponta Delgado) super izhodišče za raziskovanje otoka. Poleg najlepših naravnih term Poca da Dona Beija in botaničnega parka Terra Nostra, se v njem nahajajo tudi številne delujoče fumarole in sulfatare, v katerih se kuhajo njihove specialitete: kuhane enolončnice v vulkanski pari s priokusom žvepla. O cozido, se jim reče in seveda sva si ga privoščila tudi sama. Ob mestecu leži tudi Lagoa das Furnas, še eno vulkansko jezero z razgledno točko in pohodno potjo okoli njega.

Tole so bili, po najinem mnenju, najlepši kotički otoka Sao Miguel. Čudoviti zaključek neverjetno lepega potepanja po Azorih. Navdušili so naju, veliko bolj, kot sva si sploh upala želeti. Njihova lepota je neverjetna in velikokrat čisto outofthisworld and outofthebox 🙂 . Hvaležna za nove, neverjetne spomine, ki sva jih ustvarila.