Raziskovanje Lendave z okolico

S težkim srcem priznam, a vse do preteklega vikenda, še nikoli do sedaj nismo družinsko raziskovali Prekmurja. Nekje v ozadju imam meglene spomine na šolske ekskurzije, a kaj ko je bilo takrat za večino nas zanimivo in pomembno vse kaj drugega, kot lepote tega dela Slovenije.

In kljub temu, da tole obdobje korone ni najboljše iz vidika popotništva, pa imamo končno čas, da raziščemo še malo manj poznane kotičke Slovenije. Tokrat smo se za podaljšani vikend, 3 dni, odpravili tja čez preko Mure, v Pomurje in Prekmurje. Točneje v Lendavo in njeno okolico.

Na poti proti skrajnemu severovzhodu države smo se ustavili v Špičniku in kakšno uro uživali v čudovitem razgledu na njegovo srce med vinogradi. Nekaj fotografij ceste v obliki srca med vinogradi si lahko pogledate v članku: https://potepanja.com/spicnik-in-srce-med-vinogradi/

Koliko časa si vzeti za raziskovanje Lendave z okolico?

Predlagamo vsaj podaljšani vikend, seveda pa v teh koncih lahko uživate v miru, naravi, prekrasnih razgledih, okusni kulinariki in ob izredno gostoljubnih domačinih tudi mnogo dlje.

Kje smo prenočevali?

Skupaj s še eno družino smo bili nastanjeni v razpršenem hotelu Vinarium. Kaj pomeni razpršeni hotel? To ni hotel v najbolj poznanem pomenu besede. Ne predstavlja le ene velike stavbe s sobami, temveč povezuje številne zidanice, hiše in vinske kleti razpršene po vinorodnem območju. Nam se ideja razpršenega hotela zdi super, saj si na ta način še bolj vpet v lokalno, pristno, domače okolje, obdan z naravo, mirom in čudovitimi razgledi. Sami smo bivali v hiški za 10 oseb in uživali v miru in lepoti okolice Lendavskih goric, v neposredni bližini stolpa Vinarium. Z zajtrkom in njihovo tradicionalno košarico nas je razvajal market Hungarikum iz Lendave.

Za vse tiste, ki pa imate raje spanje in razvajanje v hotelu, pa je v centru Lendave hotel Cubis. Tu si malo bolj v središču mestnega dogajanja, kjer ti je večina znamenitosti mesta Lendave dostopna peš, oziroma s kolesom.

Kulinarika

Raziskovanje teh koncev Slovenije brez uživanja v lokalni kulinariki pač ni popolno. Tudi če se boste pri svojem raziskovanju odločili za nočitve v hiškah/razpršenem hotelu Vinarium ali kje drugje (kjer si hrano lahko seveda pripravljate tudi sami), si privoščite kakšen obisk lokalne gostilnice in se pustite razvajati v njihovih dobrotah in dobrem vinu. Kje smo jedli sami?

Izredno smo bili navdušeni in pozitivno presenečeni nad ponudbo in hrano gostilnice Lovski dom Lendava. Priznam, da smo bili sprva malo skeptični, ker tu pri nas na Gorenjskem lovski dom predstavlja popolnoma nekaj drugega. A kulinarična izkušnja v gostilnici Lovski dom je bila res izvrstna. Okusne lokalne dobrote pripravljene na visokem nivoju. Resnično priporočamo.

Če želite ob večeru (ali popoldnevu) uživati v degustaciji izvrstnih lokalnih vin, pa ne smete izpustiti obiska Hiše vina Cuk, na najvišjem delu Lendavskih goric, tik ob meji z Madžarsko. Že razgledi tu so prekrasni; hrana, gostoljubnost, degustacija vin in ob njej razlaga nam, ki nismo največji poznavalci le teh, pa je bilo res zopet najboljši odraz prijaznosti in kvalitetne ponudbe lokalnega turizma.

Dobro smo jedli tudi v lokalni gostilni/piceriji Malibu v vasi Kapca, v neposredni bližini Lendave. Okolica gostilne je čudovito urejana, številna igrala in živali pa zanimive predvsem za najmlajše obiskovalce.

In kaj je tisto, kar imamo pri raziskovanju mest najraje? Lokalna tržnica, seveda. Ob sobotah se pod kostanji na Glavni ulici v Lendavi zberejo ponudniki lokalnih, sezonskih izdelkov. Brez kulinarike tudi tu ne gre. Najboljši del pa so bile njihove tradicionalne hotliške ribe.

Kaj početi v Lendavi in njeni okolici?

1. Stolp Vinarium in piramida

Najlepši razgled na Lendavske gorice in kar štiri države naenkrat lahko občudujete iz vrha 53,5m visokega razglednega stolpa Vinarium. Na razgledno ploščad se lahko povzpnete z dvigalom ali pa kar peš po 240 stopnicah, kar sploh ni slabo, malo aktivnosti po preveč dobrotah prav paše. Seveda je svetloba najlepša od sončnem zahodu ali zgodaj zjutraj. Piramida pa je kamnito obeležje na najvišji točki Lendavskih goric, v neposredni bližini Hiše vina Cuk. Nekoč je bila tu opazovalnica in točka, od koder so meščane obveščali o nevarnostih pred turškimi vpadi v mesto.

2. Kapelica svete Trojice z mumijo Mihaela Hadika

Kapelica svete Trojice stoji na hribčku med vinogradi in varuje mesto Lendava pod njo. V njej se nahaja mumificirano telo vojskovodje Mihaela Hadika, ki je bil, zgodovinsko gledano, eden največjih junakov teh koncev iz bojev s Turki. Apnenčasta zemlja in izredno zračna grobnica sta pripomogli, da se je telo v grobnici pod kapelo naravno mumificiralo. Okrog kapele leži najstarejše pokopališče v Lendavi, kjer lahko opazujemo umetniško izdelane nagrobnike.

3. Lendavski grad

Lendavski grad se nahaja v bližini Glavnega trga, slabih 10 minut hoje malo v hrib. V gradu se nahaja ustanova Galerija – Muzej Lendava, ki zbira, hrani, proučuje in promovira kulturno dediščino občine Lendava ter pomurskih Madžarov. Imajo številne muzejske zbirke, tako arheološke, etnološke, zgodovinske ter likovne. V zadnjih letih je namreč Lendava postala močno likovno središče Slovenije. Grad gosti številne pomembne razstave, v letošnjem letu so tako do 31.10.2020 na ogled slike in grafike italijanskega umetnika Giorgia de Chirica.

4. Sinagoga in bližnji kulturni center Lendava

Sinagoga je eden od ohranjenih spomenikov močne judovske skupnosti, ki je bila pred 2.svetovno vojno prisotna v mestu. Še bolj kot sinagoga pa nas je navdušil kulturni center Lendava, v katerem se nahaja prav poseben časovni stroj. Vsa čast ustvarjalcu le tega, neverjetno.

5. S kolesom po Lendavi in njeni okolici

Lendavo lahko brez težav raziščemo peš. Če pa si želimo popestriti doživetje, pa si lahko izposodimo tudi kolesa in sicer v kolesarskem centru Murania. Za vse željne raziskovanja malo drugače, v kolesarskem centru ponujajo tudi številne pohodniške in kolesarske pakete, ki pomagajo spoznati destinacijo in lokalno kulinariko.

Kateri pa so nam najlepši kotički Prekmurja izven neposredne okolice Lendave?

1. Bukovniško jezero

Že pot do jezera je bila nekaj posebnega, saj smo na poti do tja naleteli na polja sončnic in seveda fotografiranje med njimi ni izostalo. Bukovniško jezero pa je ena prava oaza miru. Seveda dovolj zgodaj in ne ob vikendih, ko postane priljubljena izletniška točka. Ob jezeru se nahaja park zdravilnih točk in tudi če ne verjamete v zdravilne energije je gozd ob jezeru že sam po sebi zagotovo zdravilen, saj je poln ptičjega petja in miru. Ob jezeru imajo tudi pustolovsko/adrenalinski park za vse željne drugačnih dogodivščin. Punci sta uživali in pravita, da je bilo to najboljši del vikenda ?

2. Polja sivke v Bakovcih

Polja sivke seveda niso stalna znamenitost tega dela, a v 2.polovici junija in začetku julija se tu lahko sprehodimo med čudovito vijolično barvo sivkinih cvetov. No, to pa je bilo nekaj zame ?

3. Mlin na Muri

Sprva smo si želeli ogledati Otok ljubezni in mlin ob njem v Ižakovcih, na prekmurski strani reke Mure, a ga je žal pred kratkim neurje poškodovalo in trenutno je območje zaprto za obiskovalce. Zato smo odšli na nasprotno stran Mure in si ogledala Babičev mlin v Veržeju.

4. Soboško jezero in Expano

Soboško jezero se nahaja v neposredni bližini Murske Sobote in je super za kratek postanek ali hitro ohladitev. Ob jezeru izposojajo tudi supe in kanuje, če imate časa dovolj in si zaželite malo več vodnih aktivnosti. Mi se v jezeru nismo kopali, temveč smo obiskali paviljon Expano in njegovo interaktivno doživetje Pomurja v njem. Tu je na resnično domiseln in inovativen način predstavljeno Pomurje v malem. 3D projekcije, virtualni polet z balonom, dvig vode s pomočjo koncentracije in še in še. Res super doživetje Pomurja na drugačen način.

To je bilo naše 3 dnevno raziskovanje Prekmurja. Tokrat smo ga raziskovali ob povabilu Visit Lendava in hotela Vinarium, v organizaciji Agencije IDEA. Najlepše se zahvaljujemo za vabilo in vam iskreno, brez najmanjše sence dvoma priporočamo raziskovanje tega kotička Slovenije.

Naši plani? Zagotovo se v Prekmurje še vrnemo in ga raziščemo ponovno, morda naslednjič v kombinaciji z Goričkom ali Prlekijo.